“Uit Engeland overgekomen naar Leiden, waar de tour van Kat Eaton begint.” Met deze aankondiging komen Kat en de band op. De band heeft een biertje in de hand, vrolijke tonen starten het nummer ‘Barricade’. Een biertje op de barricade, dit belooft een mooie avond te worden. Van Polanen presenteert weet altijd mooie pareltjes naar Leiden te halen en dat is ook deze avond zeker het geval.

Bijzonder is dat al heel snel duidelijk wordt dat de gitarist Nick Atkinson niet zomaar een gitarist is maar ook haar producer en last but least haar partner. Dat komt naar voren als Nick ‘Need a New Way to Say I Love You’ laat instart, dus ze vraagt: “Ready, darling?” Ook de rest van de band hoor je meer in het nummer, want drummer Sebastian en toetsenist Joe zingen het lied driestemmig mee.

Alle artiesten van formaat hebben goede meezingers voor het publiek, dus Kat Eaton ook. We gaan eerst een beetje inzingen. Dit gaat rustig en bedaard maar Kat laat ons weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken, alles komt goed, ze zingt zelf mee en we zullen merken dat het dak eraf zal gaan. Onder haar begeleiding gaan de decibellen duidelijke omhoog….. Scream the house down is wat we daadwerkelijk produceren. Of toch niet? Want bij ‘Step By Step’ komt het echt goed los, zingend, swingend en klappend gaan we naar een korte pauze. Maar hoe ga je verder na zo’n goede eerste helft? Kat krijgt de zaal muisstil door alleen te starten achter de piano met het mooie ‘Frequency’. Wij kruipen steeds dichterbij het podium om er niets van te missen. 

(Het artikel loopt door na de fotogallerij)

Het is vrijdagavond, maar Kat brengt ons even terug naar haar zondagochtenden toen ze klein was en samen met haar vader zijn grote plantencollectie luisterde, maar ook naar Carole King’s album ‘Tapestry’, gekregen van haar moeder. De bekende tonen van ‘I Feel the Earth Move’ golven door de zaal en wij voelen de aarde van de Qbus bewegen onder onze voeten.

De sfeer zit er ondertussen echt goed in zowel op het podium als tussen Kat en ons. “Alright, Ok, You Win’ zingen we samen. Wie er gewonnen heeft? Daar gaat het niet om, wel om de lol van het zingen van klassiekers van Count Basie Orchestra en Joe Williams. Kat en haar band hier terugzien is zeker geen slecht advies! Zou ‘Bad Advice’ het laatste nummer zijn, of toch niet? Het swingt in ieder geval tot het de laatste noot met geweldige solo’s erin van Nick, Sebastian en Joe.

Ja,ja, nog eentje dan! En we zingen samen met Kat ‘Come on up to the House’ van Tom Waits. Niet over thuis, maar over de plek het waar we samen zijn om te genieten van Kat Eaton en haar band, nu live in de Qbus. Volgende keer in de Nobel - wie weet? Wat we wel zeker weten: we zien Kat Eaton graag terug in onze mooie Sleutelstad!