Saxofonist Paul van Kemenade heeft na meer dan veertig jaar spelen en componeren nummers genoeg op het repertoire. Maar optreden houdt hij binnenkort voor gezien. Met zijn verschillende bands doet hij een afscheidstournee langs de podia die hij in zijn lange loopbaan als muzikant bezocht. Afgelopen zaterdag was hij met zijn Classic Quintet in Leiden bij Hot House Jazz in de Qbus.

Saxofonist Paul van Kemenade (1957) bouwt zijn carrière in de loop van dit jaar af. ‘Ik vind het dan mooi geweest, ’t is tijd voor wat anders’. Paul begon in 1974 zijn studie aan het conservatorium in Tilburg. In de jaren daarna speelde hij met talloze muzikanten over de hele wereld, van symfonieorkesten tot brassbands en Afrikaanse musici. Hij gaf honderden workshops, organiseerde een eigen festival en kreeg de belangrijkste oeuvreprijs in de jazz: de Boy Edgar Prijs. En nu vindt hij het wel genoeg - maar eerst nog een tournee, onder meer met zijn meest populaire groep: Paul van Kemenade Classic Quintet, de band die tekende voor onvergetelijke albums en concerten en over de hele wereld actief was. 

Ondanks, of misschien dankzij, de lange samenwerking spatte het speelplezier bij het kwintet nog steeds van het podium, onbevangen en genietend van elkaars vakmanschap. Van Kemenade liep losjes door het repertoire, zowel rijp als groen, om vooral stil te staan bij de muzikanten die hem hadden geïnspireerd en zijn eigen composities die daaruit voort waren gekomen. Het begin was voor Charles Mingus met het nummer “JaJaJa”. Verderop “Gato”, een fantastische ode aan saxofonist Gato Barbieri en de toegift “Soul’Afrique” droeg de band op aan de Zuid-Afrikaanse muzikanten, met wie ze veel gespeeld hebben.

Na een rijke loopbaan van bijna vijftig jaar weet Paul van Kemenade nog steeds te overtuigen met zijn toon, techniek en humor. We gunnen Paul z'n rust natuurlijk van harte, maar toch wel jammer dat we dat straks moeten missen...

Een beeldverslag: Paul van Kemenade Classic Quintet bij Hot House Jazz in de Qbus, 5 oktober 2024 met Paul van Kemenade altsax, composities / Jeroen van Vliet piano / Louk Boudesteijn trombone / Eric van der Westen bas / Pieter Bast drums