Op zaterdag 31 augustus beleeft Resistor de eerste editie van een bijzonder minifestival. Op ‘Vintage – a celebration of 50 years of cosmic blues’ kun je je laten meevoeren op een psychedelische trip door een singer-songwriter, een dichteres en drie fantastische bands. Desgewenst inclusief veganistische maaltijd, en dat alles voor maar tien euro. Twee dagen na Vintage wordt organisator Eelco Slierendrecht vijftig jaar. Maar dit festival is meer dan een verjaardagsfeestje, het is Eelco’s ode aan de Leidse muziekscene.

Black Tarantula

“Dat ik vijftig word, is vooral een aanleiding om weer eens wat te organiseren,” stelt Eelco Slierendrecht.  In organiseren is hij dan ook zeer bedreven: vijf jaar lang zat hij in de programmagroep van de Vrijplaats. Uit die tijd kent hij veel bands, net als door zijn vrijwilligerswerk als lichttechnicus bij de Nobel Award en als geluidsman bij de Qbus. Alle acts die op Vintage zullen optreden, zijn daardoor bekenden van hem. Het idee voor het festival kreeg Eelco door een crowdfundingdactie van Zuster Zonnebloem, een band die hij ontdekte door de Nobel Award. “Ze zamelden geld in voor de opname van hun eerste plaat en een van de opties in ruil voor een donatie was een concert als tegenprestatie. Dat bracht me op het idee om daar iets mee te doen voor m’n verjaardag.” Met deze band als uitgangspunt dacht hij aan Black Tarantula en Heath, die daar qua sound goed bij passen. Singer-songwriter Sam van Tienhoven opent de avond met een akoestisch optreden. “Hij speelt vaak bij Unplugged en ik krijg altijd kippenvel bij zijn nummers. Door Unplugged zijn we bevriend geraakt en door alle bandjes heen ben ik hem altijd blijven volgen.” Dichteres Kirsten de Wolf is een recentere ontdekking van Eelco, die hij ook leerde kennen via het open podium Unplugged in Resistor. “Zij staat geprogrammeerd direct na de instrumentale muziek van Black Tarantula, dan komen haar woorden nog harder aan. Ik ga er overigens van uit dat de bezoekers aandacht kunnen opbrengen voor haar gedichten en er niet doorheen praten.” Alle bands op Vintage hebben een diversiteit aan invloeden, waaronder een psychedelisch seventies-element dat Eelco erg aanspreekt. “Daar herken ik mijn eigen muzikale invloeden in. Het zijn stuk voor stuk toffe acts waarvan ik graag wil dat mensen ze zien. Door ze bij elkaar op een festival te zetten, hoop ik dat ze een nieuw publiek kunnen aanspreken.” 

Een band die schittert door afwezigheid is zijn eigen cosmic blues-trio The Torrents of Spring. Waarom staat hij niet met zijn eigen band op Vintage? “Toen ik bezig was met de programmering van het festival zaten we net in een bezettingswissel. Inmiddels is die wel rond, maar we zijn nog niet klaar om op te treden. Daarnaast wil ik ook gewoon kunnen ontspannen op deze avond. Als ik zelf moet spelen, ben ik de hele avond met het optreden bezig en krijg ik weinig van de andere bands mee,” legt Eelco uit.

Steun en vertrouwen
Met Vintage wil hij op de eerste plaats een avond neerzetten waarop iedereen kan ontspannen, dansen, genieten en zich laten meeslepen door de acts. Ook hoopt hij hiermee een boost te geven aan de bands en Resistor een mooie start van het nieuwe seizoen te geven. “Een van de belangrijkste redenen om Vintage te organiseren is dat ik iets wil teruggeven aan de  Leidse scene die zo stimulerend, bemoedigend en open-minded is,” vertelt Eelco. “Iedereen support elkaar.” Hij kwam bij de Vrijplaats omdat er iemand nodig was die ‘even’ de maandposters kon ontwerpen. “Het nauwe nauwe contact dat ik daarvoor met de programmagroep had, leidde er al snel toe dat ik ook zelf avonden daar ging organiseren en begeleiden. Daarvoor moest mij alleen even geleerd worden hoe het licht en geluid werkte. Toen ik er geen tijd meer voor had, kwamen opeens de Qbus en de Nobel Award die vroegen of ik hen niet kon helpen. Door hun steun en het vertrouwen dat zij allen in mij hadden, ben ik zowel persoonlijk, professioneel als muzikaal erg gegroeid. Nu ben ik in staat om iets terug te doen voor deze mensen door een klein festival neer te zetten, dat hopelijk de aandacht op de Leidse scene en deze venues richt en zo weer andere mensen inspireert.”

Het Vintage minifestival is op 31 augustus in Resistor (17:00 uur, kosten €5, €10 inclusief eten)

Sam van Tienhoven