Timo van den Berg is de coördinator voor de Popronde Leiden. We interviewden hem over wat we kunnen verwachten bij de Popronde Leiden 2024. Daarnaast geeft hij ons een blik achter de schermen van de organisatie.

Cardigan Inn (23:00 uur, Bierlokaal de Veste)

Banner: Outahead (22:15 uur, Café 't Praethuys)

Uit alle bands die zich voor de Popronde aanmelden, worden honderd-en-een acts uitgekozen die mee mogen doen. Hoe komen die acts dan in Leiden terecht?
Ik krijg een lijst met alle acts die meedoen. Eerst moet ik op zoek naar mooie locaties in Leiden. Met die locaties ga ik op zoek naar matchende acts.

En wat is daarin jouw rol als Poprondecoördinator voor Leiden?
Van tevoren beluister ik alle acts en probeer ik al te bedenken: bij welke locatie zouden die goed passen? Dat is een puzzel. Ik heb de volledige line-up van alle acts, ik moet zorgen voor voldoende diversiteit op alle speeltijden. Daarnaast moeten de bands verdeeld zijn over de avond. Alle bands geven op hoeveel minuten ze kunnen spelen en vanaf wanneer ze kunnen, uiteindelijk kies ik hoe laat ze spelen. De locaties kiezen de bands, al geven die soms wel aan: “Plek X past goed bij ons”.

Qua omvang is de Popronde 2024 weer terug op het niveau van voor corona met vijfentwintig acts op twaalf locaties. Hoe is dat gelukt?
Lastige vraag. Je hebt altijd de standaardlocaties die elk jaar meedoen: De Dorus, de Nobel, De Uyl van Hoogland, VI-KINGS. Van Goyen viel dit jaar af omdat ze aan het verbouwen zijn. Sommige locaties zijn zo enthousiast dat ze me al berichten sturen voordat ik contact met hen heb opgenomen!

Zijn er dit jaar acts bij die de Leidse muziekliefhebbers bekend kunnen voorkomen?
Zuster Zonnebloem kent iedereen in Leiden wel, die hebben al de Nobel Award gewonnen. Gespuys zou meedoen met het concert voor Werfpop crowdfunding dat werd afgelast. Toverjas is een act van Tobias Kolk, de gitarist en achtergrondzanger van indierockband WIES.

Is er dit jaar iets bijzonders bij de programmering van de Popronde Leiden?
Normaal gesproken is er geen hiphop in Leiden, maar dit jaar wel, bij de Plato: Jean Jacques en ZWARTEWATER. Nu zijn bijna genres zijn er: volgends jaar nog wat metal erbij, dat is het enige dat ik nog mis. De perfecte locatie daarvoor is er niet meer, want De WW is jammer genoeg dicht, maar in Lazaru’s zou het ook prima kunnen.

Heb je op de avond van de Popronde eigenlijk tijd om te luisteren, of ben je voortdurend aan het regelen?
Als het goed is, hoef ik die avond niks te doen: er zijn vrijwillige stagemanagers, die hebben een aantal locaties onder zich. Als er vragen zijn of iets niet goed gaat, dan wordt er contact opgenomen met ons. Als er een band bijvoorbeeld niet op tijd is, dan bel ik die band. Voor technische problemen er een rondreizend technisch team vanuit Popwaarts [de stichting die de Popronde organiseert, RvN]. Zij kunnen die oplossen.

Naar welke acts ga jij in de Popronde zeker toe?
Er zijn veel acts die ik wel zou willen luisteren! Lorem Ipsum lijkt me heel vet, 32elephants, Solpower, Future Husband, Outahead, Cardigan Inn: ik ga er allemaal heen.

De Popronde Leiden is op donderdag 19 september. Sommige acts spelen een half uur, er is één act met een set van 75 minuten. De eerste acts (Jean Jacques en Toverjas) spelen om19:30 uur, de afsluiter BUG begint om 1:00 uur. Alle concerten kun je gratis bezoeken. Het programma vind je hier.

Jean Jacques (19:30 uur, Plato)

ZWARTEWATER (20:30 uur, Plato)