Deze maand zou dan eindelijk het releaseconcert zijn, nadat ‘Ride’, de nieuwe ep van Sunday at Eight al in september 2021 verscheen. Door de zoveelste lockdown moest het optreden uitgesteld worden, maar gelukkig kunnen we wel al een tijdje via Spotify genieten van de nieuwe plaat. Wie toch iets fysieks wil, kan het album nu bij Plato op cd aanschaffen.

Het album heeft opnieuw een lekker nostalgische indierockvibe, maar toch is er het een en ander aan de sound veranderd ten opzichte van de eerste ep. “In december 2020 was het album al opgenomen,” vertelt Sunday at Eight-frontman Damiaan van Noort. “Na vergeefs wachten op een fysieke release      hebben we het in de zomer maar alvast online uitgebracht, met het nummer ‘Slumber ‘ als single. Daarvoor namen we een clip op met bevriende regisseur Thomas van den Bogaard in het Land van Ooit, het voormalige attractiepark in Drunen. Het album loopt goed op de muziekplatforms en we staan in playlists. Het is in wel 32 landen beluisterd!”

Tekst gaat verder onder de foto

Uke-riffje uit Thailand

Damiaan schreef het begin van ‘Slumber’ toen hij op reis was in Thailand. Net voordat alles wereldwijd op slot ging, had hij even een time-out van de band om drie maanden te reizen. “Daardoor lagen wij net iets langer stil dan andere bands,” legt hij uit. In Thailand kocht hij een ukelele om nummers mee te schrijven en appte de andere bandleden een uke-riffje dat de basis voor de single zou worden. Eenmaal terug in Nederland is de band daarop verder gegaan. Damiaan: “Zo gaat het meestal als we nummers schrijven: iemand komt met een ideetje en de rest gaat daarop verder.” Bassist Sam van Tienhoven merkt op dat er vaak een gevoelsmatig thema als verlangen, nostalgie of melancholie in Damiaans teksten zit. Toepasselijk in een tijd als deze, waarin heel veel dingen anders zijn dan we gewend zijn. “Maar echt zwaar wordt het nooit. Onze songs zijn altijd speels en gematigd positief.”, aldus Damiaan.

Tekst gaat verder onder de foto

De power van het podium

“In de afgelopen twee jaar hebben we meer een eigen muzikale identiteit gekregen,” vertelt drummer Antonio Kamerling. “Op de eerste ep deden we gewoon alles wat we zelf leuk vonden op één plaat, waarbij enigszins brave pianopop de boventoon voerde. Op onze tweede ep heeft Damiaan de piano ingeruild voor een gitaar. Het resultaat is een plaat met meer pit, die veel meer samenhang heeft. 
Ook het intro en het outro maken van deze plaat meer één geheel.” Sam speelde nog niet mee op de eerste ep, maar hij signaleert duidelijke verschillen: “De eerste plaat had meer tierlantijntjes. Nu is de plaat bijna zoals we het live spelen. Zo hebben we het ook opgenomen: het echt met elkaar ingespeeld in plaats van alle instrumenten apart. Dat geeft de opnames de power die je ook op het podium hoort.” Damiaan: “Daarom is het juist zo leuk dat het tijdens de lockdown is uitgebracht. Zo heb je toch het idee een live concert bij te wonen.“    

Tekst gaat verder onder de foto

Videoclips

Het thema van deze plaat is ‘het leven verkennen’, iets dat nu juist niet kan.” Door naar muziek te luisteren kan dat op een bepaalde manier toch, en ook met het bekijken van de videoclips die de komende maanden zullen uitkomen. “Voor het nummer ‘The Guru’ zijn we van plan een erg nostalgische clip op te nemen,” vertelt Damiaan. “En voor ‘Ok again’ ben ik bezig een animatie te maken. Dat is één van de coronahobby’s die ik de afgelopen twee jaar heb opgepakt. Het nummer duurt tweeënhalve minuut, dus dat leek me een goed project om mee te beginnen. Maar ik ben er nu al een jaar mee bezig en zit pas op ongeveer vijftien seconden!” Op die clip zullen we dus nog even moeten wachten, maar Damiaan verwacht dat-ie eind 2022 wel af is.  

Tekst gaat verder onder de foto

Ander straatje

Voor het opnemen van ‘Ride’ reisde Sunday at Eight deze keer af naar een studio buiten Leiden: de voormalige Red Bull studio in Amsterdam. Eerder werkte de band samen met Jan Stroomer, de producer die hun eerste ep en single ‘Another Day’ opnam. Destijds nog in het oude pand van de Nieuwplaatz aan de Ter Haarkade. “Jan heeft ons toen erg geholpen een vliegende start te maken. Onze muziek lag in die tijd in hetzelfde straatje als van zijn band The Stream, die ook pianopop maakt. Dat was dus een goede match. Voor ‘Ride’ gingen we op zoek naar een studio die beter past bij onze sound zoals die nu is. Dat werd de studio die nu bekend is als Studi Atlantis. Dat is van Jan ’t Hoen, de drummer van the Wild Romance, die ook de Key Music-zaken gekocht heeft. Maar ten tijde van de opnames heette het nog Red Bull Studio. Ondanks dat het in Amsterdam is opgenomen, was de producer wel een Leidse jongen. Dat was namelijk Rinus van Diemen. Dus het is toch een volledig Leids product!”  

In maart gaat het releaseoptreden opnieuw in de herkansing. En er staat nog meer op stapel: de heren staan in de finale van de Nobel Awards. Sam: “Dat is een goede test om te zien of we met onze nieuwe muziek zowel publiek als jury weten te overtuigen.”
 

Live te zien: 

11 maart 2022, 20.30u
Ep-release in Gebr. De Nobel
https://gebrdenobel.nl/programma/sunday-at-eight 

20 maart 2022, 19.30u
Finale Nobel Awards
https://nobelaward.nl/agenda