“Ik maakte een stukje muziek van 12 maten en vroeg andere muzikanten daar een solo op te spelen. Daarna heb ik van de verschillende tracks een nummer gecomponeerd.”
 
Hendrik Kamlade bracht een song uit in de tijd van quarantaine. Hij vroeg Michel Aarden er een videoclip bij te maken. Twee weken terug publiceerden Kamlade en Aarden het nummer met het filmpje op hun Facebookpagina’s. Inmiddels is het filmpje ruim 7000 keer bekeken.

Kamlade is geen onbekende in Leiden. De Leiderdorper speelde in verschillende bands en is nu de gitarist van Helter Shelter, de band die covers speelt van Beatles en Rolling Stones. Door Corona kwam de band niet meer bij elkaar. Voor Kamlade was dat het moment om een idee uit te voeren waar hij al een tijdje mee rondloopt en maar niet aan toe kwam. Hij wilde graag muziek maken waar andere muzikanten een kort improvisatiemoment op konden neerzetten.

“Ja, in die zin bood Corona een kans voor mij. Het was echt heel vervelend om niet te kunnen spelen. Ik dacht: daar hebben natuurlijk veel meer muzikanten last van. Ik heb er verschillende benaderd en ze waren allemaal enthousiast om mee te doen. Ik weet niet zeker of dat bij deze mensen was gelukt in een normale tijd. Oké, zei ik dan, ik heb 12 maten gemaakt en daar mag jij een solo op spelen. Dat kom ik bij jou thuis opnemen. Allemaal op 1,5 meter afstand. Dat vonden ze prima. Ik heb daar ook filmpjes van gemaakt. De muzikanten in hun thuissituatie was onderdeel van mijn opzet.

Artiesten die meedoen zijn Marcel Willems, de drummer van Helter Shelter, tenor-saxofonist Boris van der Lek, gitarist Chris Koenen, gitarist Otto Westerling, sopraan-saxofonist Els Voorhoeve en mondharmicaspeler Bart Landstra.

Het nummer, dat geïnspireerd is op een nummer van Tito Puente, is vervolgens gecomponeerd met een app op de telefoon van Kamlade. Hij nam de gitaar live op en speelde de bas, orgel en conga met de app. De zang nam hij ook voor zijn rekening. driestemmig maar liefst. “Dat was ook leuk om te doen hoor, zo’n beetje spelen met die app. Ik werd er steeds handiger in en het nummer steeds beter.”

Michel Aarden kwam in beeld toen Kamlade zelf ook een videoclip probeerde te maken van zijn filmpjes van de muzikanten. Hij was niet tevreden over het resultaat en dacht aan Aarden, van wie hij een filmpje van Leiden in Corona-tijd had gezien.

“Dat filmpje deed het goed op social media,” zegt Aarden, “en ik was gelijk enthousiast toen Hendrik mij belde. Ik had nog best wel wat materiaal over en een beetje tijd had ik dankzij Corona ook nog wel. De combinatie van Hendriks beelden in kleur en de zwart-witte van mij werkt goed al zeg ik het zelf.”

Kamlade denkt nu aan een tweede nummer. Het is té leuk om niet te doen. Ik heb al een paar toezeggingen en nog wat lijntjes uitstaan. Hopelijk mag ik dan ook weer aankloppen bij Michel voor beeldmateriaal.” “Volgens mij zijn we al op pad geweest voor het filmen van je eerste gastmuzikant,” zegt Aarden droog.

Fraukje Vonk

"Ik was gelijk enthousiast toen Hendrik mij belde."