Onbekend is de Folk Road Show zeker niet. Ze speelden een silent discoset op Werfpop 2018 en songwriter Olaf Caarls is weleens te zien bij Unplugged. Waar het collectief ooit begon, is het nu een volwaardige band geworden. Met de nieuwe ep genaamd 'Thought You'd Never Ask' touren de mannen de komende tijd en wij waren bij de release op 31 oktober in de Nobel.

Moeite met opstarten

De ep-release begint een beetje rommelig. Als wij om stipt acht uur de deur binnenlopen blijkt dat er helemaal geen voorprogramma is (zoals aangegeven stond op de website) en dat de band een halfuur eerder dan gepland zal starten. Op het moment dat de Folk Road Show dan ook begint is de zaal nog niet zo gevuld als we hadden verwacht.

De gitaren staan niet helemaal fijn op elkaar afgesteld wat betreft klank en de geluidsman lijkt een beetje moeite te hebben met de verhouding tussen de drums, gitaren en zang. De vier mannen hebben duidelijk moeite met opstarten.

Tijdens het tweede nummer, 'Helena', is er al veel merkbaar verschil. De drums beginnen lekker ruimtelijk te klinken en er wordt een acht-snarige ukulele bespeeld. Het is dan ook tijdens dit nummer dat de heerlijke samenzang waar de act om bekend staat ten gehore wordt gebracht.

Faith in the water

Er komen steeds meer instrumenten in het arrangement aan bod, shakers en banjo's bijvoorbeeld. De mannen houden van experimenteren, dat is duidelijk. Op het gebied van sound zijn er nog steeds wel veel verbeterpunten. Zo klinken de drums nog veel te hard in vergelijking met de gitaren, maar dit mag de pret niet drukken. De band heeft het naar zijn zin en dat straalt van het podium af.

Tijdens de single 'Something in the water' wordt er een meeklapmomentje ingelast. Ook is het tijd voor een percussiesolo, waarna de band ineens overgaat in 'Faith' van George Michael. Als ze weer teruggaan naar 'Someting in the water' en eindigen met een modulatie hebben ze de zaal waar ze hen willen hebben: enthousiast en participerend.

Eindelijk tijd voor de ep

Na al bijna een uur gespeeld te hebben is het eindelijk tijd voor de liedjes die op de ep staan. De Leidse Olaf Caarls (basgitaar, gitaar en zang) vertelt eerst een stuk over depressies en eindigt met de woorden "Rock bottom is when you stop digging". Dan is het tijd voor 'North American air' en valt alles op zijn plek.

De sounds zijn geweldig, de intentie is precies juist en het publiek luistert en huivert. De nieuwe ep is een prachtige aanwinst voor dit collectief en met deze tour zullen ze internationale harten gaan veroveren.

Aan het einde van de set komt er ook nog een leuke bekende langs; Gertjan Gutman (Birth of Joy/Baskar/Splinter). Zo is de avond compleet, met oude bekende en nieuwe liedjes. Wij zetten de ep nog even op repeat!