Small Town Bandits wint Strijd om Stukafest

The Mudd sleept publieksprijs in de wacht

Tekst: Frank Huizenga Foto's: Jan Westerhof ,

Het bekende Stukafest is dit jaar uitgebreid met een bandbattle: The Mudd, Feral Tides, Small Town Bandits, Laws Of Motion en Kill Your Darlings zijn geselecteerd voor de wedstrijd. De winnaar verdient een plek op Stukafest en deelname aan de POPGroningen Talent Award 2017. Jazzcafe De Spieghel was dinsdagavond het strijdtoneel. De jury bestond uit Harmen Ridderbos (Town Of Saints), Bram Staats (Kudo Studio), Pieter Kleinhout (Muzink), Tzanto Koot (Rookies Agency) en Patrick Wijninga (Reitdieppop) en de presentatie was in handen van cabaretier Iris Kwakkel.

Small Town Bandits mag de avond openen. Deze nieuwe popgroep bestaat uit ervaren muzikanten, afkomstig van onder andere The Blind Roofers. Deze ervaring is terug te horen: openingsnummer When I Go Home kent goed uitgedachte melodieën en een doordachte compositie. Mooie tweede en derde stemmen maken het plaatje compleet. Uit de gitaarpartijen valt echter nog meer te halen: deze staan in de coupletten enigszins los van de rest van de muziek.

Het Friese Feral Tides is de volgende band op het programma. De jonge, orgelbeukende psych-rockers wisten eerder dit jaar te overtuigen in de Kleine Prijs van Fryslân. Feral Tides past in het hoekje van Dewolff en Birth Of Joy, maar heeft wel een eigen smoel. Dit komt vooral door de stem en performance van zanger Pim Limburg, die sterk doet denken aan Ian Curtis. Muzikaal gezien valt er weinig aan te merken op het vijftal: de jongens weten precies welke noot waar gespeeld moet worden. Helaas ontbreekt er een duidelijke lijn in de nummers: het optreden voelt zo nu en dan aan als een grote classic rock mashup.

Een grote vriendenclub verzamelt zich voor het podium wanneer The Mudd van start gaat. De band speelt van begin tot het einde op het scherpst van de snede. Erg veel aandacht voor stijlkeuze lijkt de groep niet te hebben: het eerste nummer is poprock, daarna wordt het grunge, en het optreden eindigt in een freakrock-intermezzo. Dit slotstuk is tevens het hoogtepunt van de show: sologitarist Hugo Heinen hangt met zijn stratocastergitaar over zijn effectenplank, om zijn spel vervolgens op te laten lossen in een wolk van ruis en feedbackherrie. Het publiek schreeuwt enthousiast om meer, maar voor The Mudd zit de speeltijd erop: toch wel het meest markante optreden van de avond.

De keurig geklede heren van Laws Of Motion mogen zich in de volgende twintig minuten bewijzen. Ze beginnen met een instrumentaal intro, wat dankzij het brede gitaargeluid goed uit de verf komt. In de volgende nummers laat de band een duidelijke modern rocksound horen. Een spanningsboog ontbreekt echter, waardoor het optreden al vrij snel gaat vervelen. Slecht is het nergens, maar de groep speelt met te weinig urgentie om te overtuigen.

Kill Your Darlings mag de avond afsluiten. Ze krijgen de taak om het inmiddels wat bandjesvermoeide publiek op een eindknal te trakteren. De charismatische frontvrouw, Myra Wortman, zet haar beste beentje voor: ze staat met plezier op het podium en zingt vol overgave. Muzikaal gezien gaat voor Kill Your Darlings helaas hetzelfde op als voor Laws Of Motion: zowel in melodie als in dynamiek is het allemaal een tikje ongeïnspireerd. Dat is jammer, want het ontbreekt de muzikanten zeker niet aan talent.

Na de stemronde via een online poll wordt duidelijk dat het publiek gekozen heeft voor The Mudd. De band klimt op het podium en neemt de publieksprijs, bestaande uit een bokaal en een kaartspel, in ontvangst. Vervolgens komt de jury naar voren om de winnaar van de juryprijs bekend te maken. Na een kort feedbackrondje, komt Harmen Ridderbos met het verlossende woord: Small Town Bandits is de winnaar van de Strijd om Stukafest! Deze potentievolle act mag zich nu klaarmaken voor Stukafest en de POPGroningen Talent Award.