Ja, het nieuwe jaar is weer begonnen. En of je nou met je brakke hoofd nog lekker in je bed ligt of al met frisse moed je goede voornemens in gang aan het zetten bent, wij zijn er in ieder geval weer voor je om nog een paar laatste hoogtepunten van december voor je op een rijtje te zetten. December is altijd een wat stillere maand qua releases, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Dus hier op de valreep nog wat mooie december parels om 2023 voorgoed mee af te sluiten en 2024 heerlijk muzikaal in te leiden.

WATERLEAF, Wouter Betten | Lost In My Fantasy

De nieuwe single van WATERLEAF in samenwerking met Wouter Betten, is een wat trager en minder poppy nummer dan we van de band gewend zijn. Het nummer begint met een heavy synth en de vocals klinken wat rauwer en wat meer edgy. Het refrein is wel lekker dansbaar, vooral wanneer de drums erin komen. Het effect vlak voor het refrein geeft je het gevoel dat je opstijgt; naar je eigen fantasiewereld. Lost In My Fantasy gaat over jezelf afsluiten voor het nare en echte door je te verliezen in je fantasie. Aan het eind van het nummer wordt duidelijk waarom deze vlucht nodig is: ‘Now you’re gone and I’m emptier than ever.’ Tja, soms creëer je een droomscenario over een persoon in je hoofd, maar blijkt het in de werkelijkheid toch allemaal wat tegen te vallen, waardoor je dan maar weer vlucht in je fantasie om dit niet onder ogen te komen. En dit gevoel is treffend gevangen in deze nieuwe single.

Jooz | Moneyfesteer

De nieuwe single van Jooz, Moneyfesteer belicht zo’n beetje alle hiphopclichés die er bestaan. De beat is pakkend en de melodie ook maar de tekst laat het afweten. Een haast zoet begin gaat na ongeveer een halve minuut over in een harde trapbeat waarna ook de barz harder worden en de Jooz die we kennen tevoorschijn komt. De break-down op het einde van de track voelt als een filler om het nummer iets langer te laten duren, maar zorgt er wel voor dat je automatisch mee knikt met de beat. Niet de beste track van Jooz, maar wel eentje op lekker op mee te bouncen.

 

tays, Tommie Rose, Wallplug – Baanbrekend

Baanbrekend, de nieuwe release van tays, Tommie RoseWallplug is een heerlijke deken van lo-fi beats met relaxde vocals om je toe te dekken. De vocalen en melodieën voelen een beetje aan als Typhoon. Tekstueel zit het nummer goed in elkaar, met slimme woordspelingen en rake zinnen als: "zeg ik sorry in de spiegel zegt die meestal: ‘echt het geeft niet.’"Het hele nummer lijkt de zoektocht te beschrijven naar wat je zelf kan of wil bereiken en ook naar waar anderen of de industrie op zitten te wachten. Een lastige zoektocht, maar het startpunt is in ieder geval wonderschoon.

Katie Koss | Hopeless

Hopeless lijkt een beetje geschreven voor de mensen die helaas de goede voornemens van 2023 niet helemaal hebben kunnen waarmaken. Zeker wanneer Katie Koss zingt: 'I wish I was more honest; I’m breaking my own promises, I’m dancing round my problems.' Waar het nummer vrolijk en zoetsappig klinkt is de tekst van het nummer juist heel verdrietig en vol wanhoop. 'I’ve been hopeless, feeling how these waters keep me lonely.' En dit alles over een pakkend baslijntje en uptempo muziek. Als je alleen naar de muziek luistert, dans je; als je alleen naar de tekst luistert, huil je. Maar de combinatie werkt goed en zorgt ervoor dat Katie haar zware gevoelens toch op een luchtige manier kan overbrengen.