Rob Schoenmakers kun je kennen van de Groningse punkrockband The Desmonds. Het laatste album van deze band Good Morning America verscheen in 2021. De garagerocker zit intussen niet stil en is behalve frontman van The Desmonds sinds kort ook onderdeel van de Groningse punkrock TaxiTaxi; een nieuwe act waarvoor hij samenwerkt met Fred Goverde en Rob Stefano. Geïntrigeerd vertelt hij over zijn platenkast. De muziek uit zijn jeugd, de plaat van zijn favoriete artiest en zijn grootste miskoop.

Met welke muziek ben je opgegroeid?

Doe Maar

“Thuis stond er best vaak muziek op, maar niet in het genre waar je me van zult kennen. Mijn moeder is een Brabantse en dus kwam er door de jaren heen een gezonde dosis Gerard van Maasakkers, Doe Maar en Guus Meeuwis voorbij. De cd’s van Boudewijn de Groot en Queen waren mijn favorieten uit haar collectie.”

”Zo tegen het einde van de basisschoolperiode leerde ik Green Day en de Foo Fighters kennen. Hierdoor nam mijn muzieksmaak een grote wending. In die tijd luisterde ik naar Nirvana, Blink-182, Sum 41, Arctic Monkeys, Alien Ant Farm en The Wombats. Op de middelbare school ben ik me meer op oudere muziek gaan richten zoals The Ramones, The Germs, The Beatles en The Who.”

Rob Schoenmakers

Rob Schoenmakers is frontman van The Desmonds, de Groningse garagerockband die in 2018 debuteerde met Street Signs. Daarnaast is hij sinds kort ook drummer en zanger van TAXITAXI, de nieuwe Groningse punkformatie waarin ook stadgenoot Fred Goverde meespeelt. Deze formatie kan je trouwens aanschouwen op de onthulling van Het Beste Nummer van Groningse Bodem in Vera 21 december. Naast deze bands is Rob ook programmeur van Simplon UP en is hij muziekdocent op het Harens Lyceum.

Welke artiest komt het meeste voor in je platenkast?

“Ik heb een hele bult platen van de artiesten die ik ken uit mijn jeugd. Daarvan is Green Day denk ik de meest voorkomende, samen met Nirvana en de Foo Fighters. Van Green Day heb ik zo’n beetje alles liggen tot en met American Idiot. Daarna spreekt het me allemaal wat minder aan. Op dit moment vind ik het af en toe nog steeds wel lekker om gewoon even Insomniac of 1039/Smoothed Out Slacky Hours hard aan te zetten.”

Wat is je favoriete plaat van een Groningse artiest?

“Ik heb veel platen van Nederlandse artiesten in mijn kast liggen. Mijn favorieten zijn onder andere Never Be Scared/Don’t Be A Hero van Moss en Iguana Death Cult’s album Echo Palace. Als ik er eentje uit Groningen moet kiezen is dat het nieuwe plaatje van MC Braaksmaak en Zieke Ziscus genaamd Schuttingjargon. Een tijdje terug gaven zij een fantastische show bij Simplon UP waardoor ik wel een plaatje mee móest nemen. Behalve de vette beats zijn de teksten waarmee de heren zichzelf en de wereld niet al te serieus nemen heerlijk om naar te luisteren.”

Welke plaat is de vreemde eend in de bijt?

Lankum

“In principe heb ik een gigantisch brede smaak waarin zowel indie en jazz als punk en hip hop thuis horen. Iets dat je misschien niet bij mij zou verwachten is de plaat Brand New Second Hand van Roots Manuva. De lyrics, tekstplaatsing en flow op de super laidback beats zijn heerlijk. Aan de andere kant van het spectrum is If I Leave van Daughter een enorm sfeervolle plaat die een geweldige balans is tussen akoestische instrumentatie en geproduceerde sounds.”

Welke plaat is je grote favoriet op dit moment?

Egyptian Blue

“Op dit moment luister ik veel naar A Living Commodity van Egyptian Blue, die net uit is en ik heb besteld. Uit mijn platenkast op dit moment is mijn favoriet Echo Palace van Iguana Death Cult. En een oudere plaat waar ik maar naar terug blijf grijpen is Turkey van Mike Krol; een van mijn grote garagerockhelden.”

Welke plaat is je grootste miskoop?

"Ooit heb ik uit een van de vele platendozen op een markt een plaat van Scott Joplin gehaald. Dan zou je kunnen denken: “Huh? Die was allang dood toen er platen werden gemaakt.” Dat klopt, maar deze plaat is een opname van een van de pianorolls die door hem zijn ingespeeld. Dat zijn van die rollen die je in een speciale piano kunt stoppen zodat de piano zelf kan spelen. Deze plaat klinkt alleen zo droog als het maar kan en het spel klinkt super houterig. Na al twee nummers word je schreeuwend gek. Maar toch een leuk stukje historie om te hebben.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de platenkast duiken?

“Er zijn zoveel leuke mensen die een goed verhaal hebben bij de muziek in hun kast of in het algemeen. Fred Goverde kan je van alles vertellen over de allervetste Nederlandse dingetjes, maar ik ben stiekem ook heel benieuwd welke hidden gems Johan Stolk in zijn kast heeft liggen. Kiezen jullie maar.”