Bijna iedereen kent de belangrijkste plekken voor een avondje muziek wel. Voor vrijwel alles met een gitaar erin moet je bij SPOT (Oosterpoort), VERA en Simplon zijn. Voor beuken op elektro moet je naar OOST en Paradigm en dutten bij klassiek doe je in de Stadsschouwburg. Alleen zijn er naast deze gevestigde namen nog talloze plekken en initiatieven waar bijzondere dingen te beleven zijn, maar die vaak onder de radar blijven. Zeker voor wie nog niet lang meedraait kan het lastig zijn de mooiste plekjes te vinden. Dat vond Huub Kuiper ook, en daarom ontwikkelde hij de app Jamr waarmee je snel en makkelijk kan zien wat er allemaal te beleven is in Stad.

Huub maakt zelf muziek en na de pandemie was hij op zoek naar jamsessies om weer te kunnen spelen voor publiek. Maar dat bleek een lastige zoektocht. „Een paar jaar geleden kon je bijna alles wel op Facebook vinden”, licht Huub toe. „Iedereen zat daar en toen was het ook nog erg overzichtelijk. Door de evenementen in de gaten te houden wist je wel wat waar was, ook als je de organisator niet volgde.”

Maar das wahr einmal. Instragram mist dat overzicht. „Als je nu wil weten wat er in een kroeg staat, moet je specifiek naar de insta van die kroeg. Als je dus niks weet, kan je het ook niet vinden.” Websites als de Uitagenda doen al veel met het in kaart brengen van de activiteiten in Grunn, maar ook hier blijft het op muzikaal gebied toch vaak bij de usual suspects, vindt hij.

Dat krijgt hij ook van kroegeigenaren te horen. „Jan Hammingh (eigenaar Warhol, red.) vertelde mij dat hij de laatste tijd moeite heeft om nieuw publiek te bereiken.” Sinds een paar maanden hebben ze daar iedere week livemuziek, maar de promotie ervan wil niet echt lukken. „Mensen die de Warhol niet volgen op social media zien de promotie voor de optredens niet, tenzij je er geld tegenaan gooit. Maar dat kan vaak niet uit voor kleinere ondernemingen.”

‘Dan moeten we het zelf maar doen’, dacht Huub vervolgens. In april begint hij met het ontwerp voor de app. Het belangrijkste: toegankelijkheid en overzichtelijkheid. Het moet gratis zijn voor zowel de organisaties die er hun evenementen op hebben staan als de gebruiker die op zoek is naar livemuziek. Een bezoeker moet snel en makkelijk kunnen zien wat er allemaal gaande is. De app moet iedereen ten goede komen.

Maar zo’n app maak je niet zomaar eem. Daar komt heel wat programmeren, coderen en ander digitaal geneuzel bij kijken. „Vanuit mijn werk als data engineer kan ik aardig programmeren. Maar vooral in Phyton (programmeertaal, red.). Voor de app moest ik in Javascript aan de bak, coderen kon ik nog helemaal niet.” Hij doet het werk in zijn eentje en moet dus veel nieuwe dingen leren. Gelukkig is daar A.I.. „Door ChatGPT ben ik een heel eind gekomen. Het programma kon me voorbeelden laten zien van hoe codes zijn opgebouwd, die ik dan vervolgens kon aanpassen naar wat ik nodig had.”

Fijne hulp, alleen zelfs dan kost het hem een goede acht maanden voor de app af is. De proefversie gaat in december online. Dan krijgt het ook zijn naam: Jamr. „De naam is gekozen omdat het idee ontstond omdat ik geen jamsessies kon vinden. De app is nu veel breder en kan voor allerlei muziekevenementen worden gebruikt, maar de naam is blijven hangen. Een goede vriend is later aangehaakt en heeft geholpen met de vormgeving. Hij heeft ook het logo ontworpen.”

Blokkenschema's

En het resultaat mag er zijn. Een kekke en inderdaad overzichtelijke app waarop je alle optredens in Stad makkelijk kunt vinden. De homepagina geeft een lijst van alle locaties waar de komende tijd iets te zien is. Je kan makkelijk filteren op genre, data of locatie. Als je op een show klikt krijg je alle basis-info, een link naar de (eventuele) webshop en kan je in de app snel luisteren naar wat voor muziek het is (als de artiest Spotify heeft). Daarnaast kan je onder ‘Explore’ op een kaart zien welke locaties met livemuziek bij jou in de buurt zitten.

Maar het beste is toch wel de timetable. Hiermee kan je super snel zien wat wanner en waar speelt op een avond. Ideaal voor Eurosonic Noorderslag als je van hot naar her moet rennen. Je kan optredens liken en toevoegen aan je persoonlijke blokkenschema, waardoor het nog overzichtelijker wordt. „Dit was het lastigste onderdeel om te maken. Er zijn weinig apps met zo’n schema, dus ChatGPT kon me daar ook niet bij helpen. Daar ben ik heel veel uren aan kwijt geweest.”

Zelf invoeren

Optredens moeten met de hand in de app gezet worden. „Iedereen kan shows toevoegen. Ik hoop dat veel mensen dat ook gaan doen. Bezoekers, bands, fans en podia/kroegeigenaren. Het is allemaal gratis en het is de bedoeling dat dat ook zo blijft. Ik hoop dat het daarmee echt een app voor iedereen wordt, waar iedereen aan kan bijdragen.” Als iemand een evenement wil promoten kan die dat dus zo in de app zetten. Voor de komende week heeft Huub al wel voor een basis gezorgd. „Vrijwel alles tijdens ESNS staat nu in de app, zowel het officiële programma als de randevents. Dat kostte ontzettend veel tijd.”

Het project heeft hem tot nu toe alleen maar geld en vooral tijd gekost. Voorlopig zal dat ook nog zo blijven. „Als de app voldoende gebruikers heeft, kan ik met de (anonieme) inzichten wellicht geld verdienen, of met reclames. Maar voor nu is dat nog niet aan de orde. Voor Huub is het vooral belangrijk dat de app goed werkt voor Groningen. Al heeft het toch al wel wat opgeleverd. „In december ben ik al naar een paar shows geweest die ik tegenkwam tijdens het uitproberen van de app. Dus voor mij werkt hij al!”

Vanavond is de launchparty van Jamr in de Warhol. De app is voor zowel Android als Apple te verkrijgen in de appstores.