Wat begon als een eenmansproject werd al snel een viermansformatie. Zaterdagavond staat Colds dan ook met een volledige band in de kelderbar van Vera. Voortgekomen uit bands als LGHTNNG, Jimmy Barrock en We Swim You Jump, presenteert zij zich voor de tweede keer als complete band op het podium. Wat kunnen we verwachten?

Een bandje of bandje?

Het geroezemoes van een publiek dat de werkweek van zich af probeert te schudden, wordt al snel overstemd door de enthousiaste stem van Richard Barock. Zo blij als een kind in de snoepwinkel roept hij door de bar: “Wij zijn Colds en we hebben er zin in!”. Hij mag dan niet groot zijn, maar als een ware menselijke stuiterbal beweegt hij zich van links naar rechts en op en neer, waardoor zelfs het publiek achterin nog een glimp van zijn kruin kan opvangen. Dat nog voordat de muziek überhaupt werd afgespeeld.

Want inderdaad, helaas werd een groot deel van de muziek deze avond niet live gespeeld, maar eerder afgespeeld of meegespeeld. Zo waren er meerdere stemmen te horen, terwijl er slechts één bandlid met microfoon gewapend was. Deze enkele microfoon was ook nog eens uitgerust met een stevige dosis autotune, maar toch waren de melismatische noten niet altijd even zuiver. Af en toe werden de refreinen van de afgespeelde nummers aangevuld met een paar melodieën op een elektrische piano, al moest die piano wel zijn plek delen met een laptop die een kwart van de toetsen in beslag nam. Deze band komt dan ook veel beter tot zijn recht op Spotify, waar het luisterplezier aanzienlijk groter is. Gelukkig werden de snaren wel met regelmaat aangeslagen, want zonder had het net zo goed een eenmansproject kunnen blijven.

Scrollend richting identiteit

Colds staat bekend om hun melancholische, funky en energieke pop, doordrenkt met jaren ’80-invloeden. Eerder werden zij al eens vergeleken met artiesten als Troye Sivan, Joan en LANY. Wellicht klinkt de muziek dan ook bekend. Dat is ook niet zo gek, want het zou moeiteloos passen in het scala van TikTok- of Instagram-reels, gevuld met een aaneenschakeling beelden van een vreemdeling die zijn of haar laatste reis met de wereld deelt. Of als soundtrack bij de nieuwste door Netflix geproduceerde licht verteerbare tienerromcom. Kort gezegd: niet verkeerd, maar een echt eigen geluid heeft de band nog niet weten te creëren.

Eerst leren lopen, dan proberen te rennen

Ondanks de stapel kritische verbeterpunten valt er zeker een groot compliment te maken: de energie van de band was ongekend. Het publiek bewoog ritmisch mee, stak enthousiast de handen in de lucht wanneer Barock daarom vroeg en had zichtbaar plezier. De kunst van het entertainen beheersen ze zonder twijfel en dat maakte het absoluut een leuke avond. Maar muzikaal gezien is deze band, die zich nog in de (enthousiaste) kinderschoenen bevindt, voorlopig nog dertien-in-een-dozijn.