“Steden zijn complexe systemen wiens infrastructurele, economische en sociale componenten onderling sterk zijn verbonden en daardoor afzonderlijk van elkaar moeilijk te begrijpen zijn.” Met dit citaat uit Jane Jacobs’ boek The Death and Life of Great American Cities uit 1961 opent het rapport The Future of Cities van de Europese Commissie uit 2019. Het rapport benadrukt onder andere de belangrijke rol van steden als creatieve en innovatieve hubs. De schrijvers wijden dit onder andere toe aan het feit dat steden een broedplek vormen voor innovatie in ondernemerschap, sociale innovatie, maar ook voor culturele innovatie. Door speciale plekken te realiseren waarin ondernemers, kunstenaars en maatschappelijk betrokkenen zich vrij kunnen bewegen, creëert men niet alleen een ruimte waar individueel wordt gewerkt, maar ontstaat er ook kruisbestuiving. Zo vormen de verschillende sectoren die hier bij elkaar komen een collectief en zelfvoedend geheel. Complementair en symbiotisch, de werking van een stad zoals Jacobs die omschrijft in Amerika, maar dan in het klein.
In Groningen lijkt er nu zo’n plek te verdwijnen. Backbone050 is in 2014 gestart als initiatief van onder andere Sherlock Telgt om kleine ondernemers in de culturele sector, maar ook daarbuiten, in de stad een betaalbare werkruimte te bieden. In het centrum en daar vlak buiten is vaak geen plaats, en de plaats die er is, is vaak te duur voor kleine, startende ondernemers (zie de uitspraken van Karina Bakx in Dagblad van het Noorden eerder dit jaar). Backbone050 betaalt sinds 2016 huur aan de gemeente om haar onderhuurders te kunnen huisvesten, maar daar komt per 31 december een eind aan. Zoals al een tijdje bekend is, loopt het huurcontract af, en volgens PvdA wethouder Roeland van der Schaaf is het gebouw in slechte staat en dus onveilig (zie oogtv.nl voor de reactie van Telgt hierop).
Ondanks het grimmige toekomstbeeld laten velen die betrokken zijn bij Backbone050 het er niet bij zitten. Muzikant en danseres Simona, die samen met haar producer (en tevens partner) Stiven Andres een ruimte in het oude schoolgebouw huurt, is een petitie gestart om de Travertijnstraat te behouden zoals die nu is. 3voor12 Groningen bezocht haar en enkele andere ondernemers die in het gebouw een ruimte huren en kregen zo een kijkje in de krochten van de Travertijnstraat 12. We spraken onder andere over de petitie, het belang van initiatieven als Backbone050 en de communicatie tussen de ondernemers en de gemeente en lieten ons meevoeren door de vele kantoorruimtes in het oude schoolgebouw. Bovenal lieten de gevestigden zien dat de vervallen gevels van de Travertijnstraat 12 een warm en knus huis voor creatievelingen verbergen.