De eerste Caribische houseklanken zijn aan het begin van de middag al te horen. Maar pas rond vier uur druppelt de festivalweide langzaam vol met mensen. Lange broeken, korte tops, colberts, dr. Martens en matching lolly’s; iedereen flaneert er lustig op los. Ook de locatie is prachtig: Krepelwald is gesitueerd op een strandje aan het Zilvermeer. Gedurende de middag vliegen meeuwen en zwaluwen er sierlijk rondjes boven. Op de achtergrond klinkt relaxte housemuziek; het zijn beats die de rest van de dag garant staan voor een chille, muzikale entourage.

Mascottes

De lucht is grijs, maar het is droog en er staat een aangenaam briesje. Op een van de middenveldjes van het intieme festivalterrein wordt overgegooid met strandballen, op het strand wordt er gebeachtennist. Ook is er een knutselhoek, waar fraaie mascottes het levenslicht zien die later boven het publiek uitsteken en ritmisch mee deinen op de muziek. Pootje baden zit er voor de festivalgangers helaas niet in; de waterlijn is gebarricadeerd met hekken. Wel zijn er drie open, houten kubussen te zien met daarin tekeningen van rolmodellen afgebeeld op wapperende canvassen. Het is het gezamenlijke kunstwerk “Vrijheid zit in diversiteit” van JIT, dat het bereiken van algemene acceptatie en een inclusievere samenleving stimuleert.

Bijkletsen

Aan het begin van de middag klinkt er vooral housemuziek. Iedereen wandelt nieuwsgierig rond op het intieme festivalterrein en kletst onder het genot van een biertje rustig bij. Een studentenfeestje is het wel een beetje. De gemiddelde leeftijd is 21 en het is net alsof iedereen elkaar kent van dezelfde studentenvereniging. Maar ook een aantal Duitsers en, jawel, Scharsterbruggers zijn af gekomen op de aantrekkingskracht van dit nieuwe dancefestival, dat op de dag zelf toch nog uitverkocht raakte. Er ontstaan rijen voor de twee drankpunten, gedanst wordt er vooralsnog niet. Ook niet door het festivalpubliek vooraan bij de dj, die eerst vooral lichtvoetige house en disco draait. Op het foodpleintje zijn goed verteerbare snacks zoals frietjes, broodjes warm vlees, en pizzapunten te krijgen.

Pinstoring

Tegen het eind van de middag houdt de pin ermee op en wacht een lange rij festivalgangers een klein uurtje op het volgende biertje. Als het probleem is opgelost is klinkt er een luid en vrolijk gejuich; de stemming zit erin. Verschillende dj’s van zowel lokale en internationale allure wisselen elkaar af en vooral het bier en de flesjes water gaan als warme broodjes over de toonbank. Als een regenbui zich aankondigt kruipt iedereen tegen elkaar aan onder de strak gespannen tenten, maar twee minuten later is het alweer droog en verspreiden de mensen zich weer organisch over het strand en de grasveldjes.

Hardstyle

De muziek verandert gedurende de avond geleidelijk in hardstyle, en vooraan bij de dj staat een grote groep feestvierders naar hartenlust te raven. Dat gaat goed samen met keuvelen; veel mensen zijn tegelijkertijd met elkaar in gesprekken verwikkeld. Rond een uur of half elf schakelt de dj nog een half uur over op onstuimige techno, en dan is het rumoerige feest weer voorbij. De muziek stopt, de mensen taaien af en de eerste, uitbundige versie van de ‘new kid in festival town’ van Kopjek en Onder de Pannen is een feit. De weergoden hadden iets zomerse temperaturen kunnen regelen voor een nog optimalere festivalervaring, maar met deze spraakmakende eerste editie mag de organisatie van Krepelwald tevreden zijn.