In de dampende kelderbar van Vera geeft het zevenkoppige Groningse collectief Creatures’ Funky Disco Friends vanavond een vrolijk optreden vol eclectische funk, elektro en disco. Het stinkt er naar zweet en bier en de zangeres moet regelmatig haar gezicht even afdrogen, maar het lijkt niemand te deren. De kelderbar staat vol met enthousiaste toeschouwers die blijkbaar geen last hebben van de warmte en ademloos toekijken, terwijl de voetjes van de vloer gaan.

Verrassende klanken

Creatures’ Funky Disco Friends produceert aan de lopende band een verzameling warme en onverwachte klanken die samen een kleurrijk geheel vormen. Met synths, bongo’s en loopy gitaren creëert de band een opzwepende, dansbare liveshow die ervoor zorgt dat de kelderbar vol staat met een nieuwsgierig publiek, die de verrassende klanken wel weet te waarderen.

Bonte look

De steady beats en de bas voeren de boventoon in het optreden, dat verder gedragen wordt door de twee zangeressen. Zij fleuren de melodieën op met maffe geluiden zoals gefluit. De sound van de band doet denken aan de chille, loungevriendelijke elektronische muziek van Thievery Corporation. Een van de twee zangeressen is gehuld in een beprinte tuinbroek en draagt een zonnebril. Ook de rest van de band heeft een bonte look. Alles kan en mag vanavond, lijkt de boodschap. En dat begrijpen de luisteraars, die vanavond op gaan in de muziek en de dagelijkse routine even vergeten, maar al te goed.

Degelijke show

De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld en musiceren zonder moeite een set van anderhalf uur vol. De relaxte houding van de band op het podium valt op, ook vanwege de grote omvang van het aantal bandleden. De twee drummers, twee zangeressen, gitarist, basgitarist en toetsenist moeten moeite doen om de fysieke ruimte die voor de band bestemd is niet te overschrijden. Dat de uitvoering van het diverse optreden desondanks degelijk is, maakt de show interessant om naar te kijken. Als na afloop van het optreden de buitendeuren open gaan, stroomt er frisse lucht naar binnen en ontwaken de aanwezigen uit hun funky dansmodus. Het was een avontuurlijk disco-avondje in Vera, dat bij frissere temperaturen zeker voor herhaling vatbaar is.