Them Dirty Dimes is nog maar drie jaar bezig, maar timmert behoorlijk hard aan de weg. In december werd hun single Keep Diggin uitgeroepen tot het beste nummer van Groningse Bodem 2021. We spraken met vier van de bandleden (drummer Wessel de Vries is helaas ziek) om ze te feliciteren en terug te blikken op hun jaar.

Gasboringen

Dat winnende nummer wordt nog wel eens verkeerd begrepen, vertelt gitarist en zanger Johan Stolk. “Een collega vond het ironisch dat Keep Diggin nu juist werd gekozen als beste nummer, omdat hij dacht dat het letterlijk bedoeld was,” vertelt hij. Maar Keep Diggin is dus juist een anthem tégen gasboringen.

Het nummer is namelijk gebaseerd op het verhaal van Samuel Brannan. Hij is de enige die echt rijk is geworden van de goudkoorts in Californië. Johan: “Hij was degene die riep dat er goud lag en vervolgens scheppen verkocht. Voor de rest bleef iedereen maar graven, maar hij is de enige die er echt geld aan heeft verdiend. Ik vond dat een mooie metafoor voor het kapitalisme, dus het is een beetje een anti-kapitalistisch nummer geworden.”

De moraal van het nummer is dus: zodra je denkt dat je goud hebt gevonden, heeft het goud je in de macht en blijf je maar graven. “Dat zie je ook met de gasboringen. Je wordt er zo ontzettend afhankelijk van,” vertelt Johan.

Volgens blazer Joas Zuur is dat typisch voor de manier waarop Johan de nummers schrijft. “In Gold We Trust is ook zo één natuurlijk. We don’t trust in gold, maar het is wel een manier om het aan te dikken.” Johan knikt: “Het is ironisch bedoeld. Als je roept: stop digging, dan is dat helemaal niet krachtig. Het is veel krachtiger als je de positie inneemt van de machtswellusteling.”

Waarom heeft Keep Diggin gewonnen?

Gijs de Groot, zanger en gitarist: “Nou, we hebben in ieder geval een goede campagne gevoerd natuurlijk.” Contrabassist Anne de Vries vult aan: “We hebben veel mensen die ons volgen, ook uit Groningen.” De naam Them Dirty Dimes is afgelopen jaar veel voorbij gekomen, door bijvoorbeeld hun selectie voor de Popronde en verschillende interviews met onder andere RTV Noord. “We hebben in 2021 nog best wel veel gedaan, terwijl muzikanten niet zoveel hebben kunnen spelen afgelopen jaar,” vertelt Gijs.

Johan: “Ik denk dat muzikaal het nummer ook wel aanspreekt, omdat het een beetje bombastisch is.” “Gewoon een lekker nummer,” vult Joas enthousiast aan. Hij denkt ook dat de clip, die onder leiding van drummer Wessel is gemaakt, bijdraagt aan het succes van de plaat.

Wat zeker is, is dat de band met hun huis-aan-huistour in maart en april behoorlijk wat goodwill heeft gekweekt. Tijdens deze bijzondere tour ging de band langs bij alle mensen die hen hadden gesteund in hun crowdfundingsactie voor hun debuutalbum. Meer dan 70 donateurs kregen zo een concert van een kwartiertje op de stoep. Anne: “Het was heel tof om te zien dat heel veel mensen ook echt behoefte hadden aan muziek. We speelden gewoon ergens op straat en binnen no-time stonden er ineens 30, 40 mensen omheen.”

Nieuwe muziek

Dankzij de crowdfundingsactie bracht Them Dirty Dimes in maart hun debuutalbum In Gold We Trust uit. “Daar hebben wel heel veel leuke reacties op gekregen, dat was echt te gek,” vertelt Gijs. Ze zijn heel blij met het album, maar het kriebelt al wel weer om nieuwe muziek op te nemen.

Volgens Gijs komt er dit jaar nog geen nieuwe plaat aan, maar is de band wel druk bezig met nieuwe nummers repeteren. “We hebben nu een stuk of tien nummers waar we sowieso iets mee kunnen en 20 nummers waar we misschien iets mee kunnen.” Wanneer en hoe ze die nieuwe nummers uit gaan brengen, weet de band nog niet.

“De focus zal dit jaar op nieuw werk liggen. Daarnaast hoop ik toch wel wat leuke festivals te kunnen spelen,” vertelt Anne. Joas is het daarmee eens: “Festivals, dat is toch wel echt waar we blij van worden.” Wat dat betreft gaat Them Dirty Dimes, corona volente, een prachtig jaar tegemoet: er staan al zeven festivals op de planning.

Keep Diggin´ van Them Dirty Dimes werd dit jaar door het publiek van 3voor12 Groningen tot het beste nummer van Groningse Bodem. Benieuwd naar wie er nog meer in de Top 100 staan? De hele lijst check je hier