In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Lynn Zwartsenburg zijn we in gesprek gegaan met Cas Wennekes. Als DJ – met de artiestennaam Somoni – draait hij zo divers mogelijk. Desondanks is het alsnog verrassend wat we allemaal in zijn platenkast zien staan.

Waar ben je mee opgegroeid?

Neil Young – Harvest

“Vanwege mijn vader heb ik als kind kennis gemaakt met onder andere Neil Young, The Who, Jimi Hendrix, Roxy Music, Stevie Wonder en Pink Floyd. Ook luisterde hij wel eens oude Tiësto-mixes: In Search of Sunrise. Mijn moeder was dan weer groot fan van Bruce Springsteen. Een deel van mijn collectie bestaat onder andere uit ‘geleende’ platen van hun. Van die albums draai ik Harvest van Neil Young en Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder nog regelmatig.”

“Vanwege het feit dat ik deze muziek op jonge leeftijd ook al erg leuk vond, zijn we vaak naar concerten geweest. Dat zijn herinneringen die ik heel erg koester. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en introduceer ik nieuwe muziek bij mijn ouders. Als deze nieuwe ontdekkingen dan ergens optreden, maken we er een familie-uitje van om de concerten met z’n drieën te bezoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan acts als Wilco, Belle & Sebastian, en Johan.”

Cas Wennekes

Cas Wennekes had altijd al de drive om toffe platen te delen met vrienden en bekenden. Begin 2016 kocht hij dan ook zijn eerste apparatuur om zelf te kunnen draaien. Als Somoni draait hij zo divers mogelijk. Je hoort hem onder andere af en toe op Relate Radio, met elke keer een ander thema. “De ene keer is het meer Afrikaanse house, muziek met exotische invloeden, en de andere keer house die meer de trance-kant op gaat.” 

Veel mensen associëren Cas dan wel met elektronische muziek, maar thuis luistert hij met name ook naar indie en alternative acts. “Heel veel stijlen vind ik heel erg leuk”, geeft hij aan.

Cas Wennekes

Wat is je favoriet van een Groningse artiest?

The Vices – Looking For Faces

“Ik ben fan van de muziek van The Vices. Iemand liet me kennismaken met hun muziek toen hun nummer Boy net uit was als single. Inmiddels is in 2021 het hele album Looking For Faces uit. Dat album is echt een dikke aanrader.” 

“Op elektronisch gebied heb ik dan weer Lennart en Tjade hoog in het vaandel staan. Beide zijn onderdeel van KopjeK. Tjade heeft vrij recent nog een toffe remix voor Biesmans uitgebracht – Careless Nights – en in samenwerking met Perdu de plaat Dystopia. Daarvan vind ik met name de Bells Mix top. Lennart brengt onder andere muziek uit op één van mijn favoriete labels, Ritmo Fatale. Hij heeft vorig jaar de track Le Mans gereleased. Inmiddels is dat ook een favoriet van me geworden.”

Wat is de vreemde eend in de bijt?

Handel – Messiah (The New York Philharmonic and the Westminster Choir)

“Dit was een lastige keuze, omdat ik niet echte uitschieters heb. Ik denk dat de meest vreemde eend in de bijt een single is van de Messiah van Handel. Klassieke muziek dus. Deze heb ik ooit meegenomen uit de verzameling van mijn ouders. Ik kwam er laatst achter dat hij nog van mijn opa is geweest.” 

“Verder heb ik maar een paar soundtracks in mijn platenkast staan. In ieder geval die van The Lord Of The Rings wil ik noemen. Die soundtrack is voor mij helemaal het einde. Daarnaast heb ik ook nog muziek die speciaal gecomponeerd is voor een videogame-serie, Civilization. Dat is ook orchestraal en met een koor, en ook echt prachtig. Baba Yetu van Christopher Tin is de track die hoort bij Civilization IV. Ook deze is zeker de moeite waard om te checken.”

Wat zou meer waardering mogen krijgen?

Amadou Et Mariam – Bara (Joaquin's Sacred Rhythm Dance)

“Hoewel het al redelijk wat waardering krijgt, merk ik dat ik nog steeds regelmatig bij mensen de act Amadou et Mariam kan introduceren. Dit is een echtpaar dat elkaar in een blindeninstituut in Mali heeft ontmoet en samen muziek maakt. Hun muziek en optredens zijn echt een feestje, een absolute aanrader. Ik heb ze al een aantal keer gezien. Toevallig staan ze 22 maart weer in de Oosterpoort, samen met de Blind Boys of Alabama. Na deze tip verwacht ik iedereen daar natuurlijk bij.”

Cas Wennekes

Wat is je grootste miskoop?

Jay Denham – People’s Revolution

“Ik heb een soort traditie. Wanneer ik met de eerste trein weer terug in Groningen kom na bijvoorbeeld een feestje in Amsterdam, dan doe ik mezelf een plaat cadeau als extra aandenken. Ik loop dan vanaf het station door de Folkingestraat en stap Klinkhamer Antiek binnen. De platen daar kosten hooguit een paar euro. Pas thuis zet ik de muziek dan op. Vaak is het een complete verrassing. Hier heb wel eens heel leuke platen aan over gehouden. Maar ook wat missers. onder andere People’s Revolution van Jay Denham. Dit is een plaat van een gerenommeerd Detroit-label uiteindelijk, en Denham is ook een prominente naam, maar dat wist ik destijds ook nog niet. Ik vind het eerlijk gezegd wat rommelig. Er zal ongetwijfeld een doelgroep voor zijn, en ik weet zeker dat ik nu op een paar tenen trap, maar deze is helaas niet aan mij besteed.”

Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?

“Jullie moeten zeker eens langs bij Biko Vledder. Hij heeft ongeëvenaarde kennis en een collectie exotische platen, bijvoorbeeld Zouk en Zuid-Afrikaanse bubblegum. Ongetwijfeld een goede toevoeging voor deze rubriek!”