Dat er tijdens Eurosonic veel meer te doen is dan alleen Eurosonic zelf is natuurlijk bekend. Al jaren worden er allerlei nevenfestivals georganiseerd in de stad. Pleuropsonic is er zo eentje. Het evenement werd opgericht om tegen het grote Eurosonic aan te schoppen en meer aandacht voor punk en metal te vragen. Deze punkmentaliteit heeft Pleuropsonic ver gebracht, want dit jaar vindt de tiende editie plaats. Wij spraken met Olaf Hartman, de man achter dit alles.

Het idee voor Pleuropsonic ontstond omdat er binnen Eurosonic weinig ruimte is voor alternatieve muziekstromingen en bands die nog laag op de ladder staan. Pleuropsonic probeert een podium te bieden aan niet-bekende bands die wel goed zijn, aldus Hartman.

Hoewel het begon als vooral een plek voor metal- en punkacts, is dat niet meer het enige dat Pleuropsonic te bieden heeft. Zoals Olaf het zegt: “Iedereen verandert, wij moeten ook mee veranderen”. Het idee van onderbelichte genres de spotlight geven is niet verdwenen, er zijn alleen meer genres bij gekomen. Vooral acts in americana en singer-songwriter zijn de laatste jaren ook goed op Pleuropsonic vertegenwoordigd. Die overgang is niet zo groot als je op het eerste gezicht zou denken. Olaf vertelt van verschillende americana-muzikanten die speldjes dragen van punkbands en die zelf ook een geschiedenis in de punk blijken te hebben gehad.

Olaf Hartman

Hartman heeft een warme band met de bands. Veel van de acts die komen kent hij al jaren en sommige artiesten zijn zelfs goede vrienden. Ook tussen de bands onderling zijn er nauwe connecties. De acts die zaterdag op de mainstage in het ORKZ staan, kennen elkaar allemaal. Dit is expres zo gedaan: Olaf is ervan overtuigd dat de goede sfeer die dit op het podium teweegbrengt, overslaat naar het publiek. “Zo kom ik bovendien aan de leukste bands, want een van de acts mag een andere voordragen om volgend jaar op de mainstage te spelen”.

Hartman vindt het belangrijk de bands goed te behandelen. “Bij aankomst geef ik ze altijd meteen een hand, ik laat ze weten wat ze te eten krijgen, waar ze die avond slapen”. Buitenlandse bands, die een groot deel van de line-up bezetten, krijgen alles vergoed wat ze nodig hebben. Dat geld wordt betaald door sponseren en soms, als het misgaat, door Olaf zelf. Dat is het risico dat hij neemt. “De eerste drie jaar heb ik wel verlies geleden. Nu loopt het redelijk recht”.

Dat Hartman persoonlijke risico’s neemt voor het festival laat al zien dat dit een project is dat recht uit zijn hart komt. Pleuropsonic is zijn hobby. Bovendien vindt hij het belangrijk om allerlei bands een podium te bieden, opkomend of al groter, mainstream of een alternatief. Hij is dan ook helemaal tevreden met de 600 man die jaarlijks op Pleuropsonic afkomen. “De kracht van Pleuropsonic zit niet in het steeds groter worden, maar in het vieren van de diversiteit”. En dat gebeurt al tien jaar met succes.

Op de vraag waar hij het meest trots op is, is het eerste antwoord dat hij het tien jaar heeft volgehouden. Qua acts is Inner Terrestials, een politiek getinte ska-groep uit Londen, een hoogtepunt voor hem.

"Pleuropsonic biedt een podium aan niet-bekende bands die wel goed zijn"

Olaf Hartman

Hartman heeft erg veel zin in Pleuropsonic 2020: “ik heb er dit jaar sowieso een heel goed gevoel over,” en vertelt enthousiast over alle acts van deze editie. “Als ik één tip moet geven, is dat misschien toch wel Philip Bradatsch. Die wilde ik al een paar jaar boeken, maar nu was er eindelijk geld voor.”

Mocht je benieuwd zijn naar Philip Bradatsch en de rest van de diverse line-up van Pleuropsonic, dan kun je tijdens Eurosonic op de volgende plekken terecht:

  • 15 januari, café de Souffleur en café de Zolder, gratis
  • 16 januari, café de Souffleur en café de Zolder, gratis
  • 18 januari, ORKZ bar, prijs TBA (houd het facebookevenement in de gaten)