Sinds een aantal jaren hoef je echt geen duur kaartje meer te kopen om een paar topavondjes muziek mee te maken in Groningen zo half januari. In de slipstream van grote broer Eurosonic Noorderslag zijn veel minifestivals ontstaan die vaak gratis entree bieden en, nog belangrijker; hele leuke bandjes naar Groningen weten te lokken. Pleuropsonic heeft zich wat dat betreft al bewezen en ook Het Pakhuis is al jaren goed bezig met interessante gastprogrammering. Dit jaar is Girls Go Boom er te gast. Een club met het motto: "Girls putting girls on stage." Dus we verwachten veel vrouwen op het podium vanavond!

We worden in Het Pakhuis gelijk getrakteerd op Cusack, een trio uit Rotterdam dat met een opvallende drummer, een soort terrorclown met stokken, een aardig potje noise en indierock speelt. Zangeres/gitariste Daanie van den IJssel laat er met haar Feijenoordshirt geen twijfel over bestaan waar de band vandaan komt. 

Dat is met The Roosterz in het rokerige café De Zolder weer wat moeilijker te bepalen, want het ska/reggae gezelschap heeft een universele uitstraling (ze komen uit Drenthe trouwens). Ook hier weer prominent twee frontvrouwen die het publiek lekker op weten te zwepen. Deze strakke skaband, The Roosterz, kun je zeker hebben op een feestje.

Terug naar de Girls Go BOOM avond waar Annabel Lee nu speelt. Een garagerockband uit België met een best aanstekelijke sound. Ze hebben een zangeres, Audrey Marot, die wegkomt met af en toe wat minder toonvast te zingen, maar hé, als ze "I wanna have sex with you’" zingt, is het een kniesoor die daar nog op let.

the Roosterz

Bij Pleuropsonic zit de Zweedse singer-songwriter Fabian Brusk-Jahn al klaar. Samen met een gitarist speelt hij een aantal donkere bijna gothic-achtige nummers waarin hij wisselt van folk via country naar zelfs een walsje. Jammer dat het publiek niet wat stiller is, want Fabian is zonder meer een interessante liedjesvertolker.

Snel weer naar Het Pakhuis om nog net de laatste twee liedjes van TAPE TOY mee te maken. Te kort voor een goede indruk, maar de jaren tachtig en negentig sound met de nodige swing en energie (en een klein beetje keyboards) zorgt voor enthousiasme bij het publiek. Zangeres Roos van Tuil straalt pret en enthousiasme uit.

Enthousiasme en energie, daar hebben de vrouwen van OOO ook geen gebrek aan. Met name drumster/zangeres Julia Bekker zweept de band – uit Groningen - op die zich het afgelopen jaar behoorlijk heeft ontwikkeld. Het is zeker niet alleen maar rammelpunk wat eruit komt. De ritmes worden hier en daar complexer en de sound klinkt volwassener. Goed om in de gaten te blijven houden.

OOO

Bij Pleuropsonic speelt inmiddels de laatste band van de avond; de wat merkwaardig ogende mannen van Grandpa Death Experience. Tja, de naam dekt wat dat betreft de lading wel, want ze ogen inderdaad als een verzameling trailer trash grandpas met hun truckerspetten, overalls en cowboyhoeden. De muziek past ook goed bij de outfits; over de top seventies southern rock. Leuk om veel bier bij te drinken.

Ook in Het Pakhuis wordt de avond afgesloten en hoe! Uit Amsterdam is FUZ komen aanwaaien. De vier vrouwen zijn gehuld in qua kleur mooie matching outfits en spelen de zaal in no time plat met een aanstekelijke mix van sleazy garagerock en punk, Cramps style. Vooral de zangeres toont zich een vamp en beweegt zich regelmatig in het publiek terwijl de band achter haar onverstoorbaar voort dendert. De perfecte afsluiter van een mooie eerste avond rocken in Groningen.

Fuz

Cusack

the Roosterz

Annabel Lee

Annabel Lee

Fabian Brusk-Jahn

OOO