In aanloop naar de editie van dit jaar, blikken we met Orange Skyline terug op Eurosonic Noorderslag 2017. Sinds Grunnsonic 2013 een vaste naam op ESNS. Behalve dit jaar. De band neemt een adempauze om nieuw materiaal te maken. Een mooi moment om met gitarist Niels van der Wielen terug te blikken op het optreden van vorig jaar en te praten over de voorbereiding en het leggen van contacten met mensen die stoned zijn.

Met welke verwachtingen deden  jullie mee?
"
Toen we meededen, wisten we eigenlijk wel ongeveer waar we aan  begonnen. We komen zelf uit de stad. Ik ben vroeger vaak hiernaartoe geweest. Het is gewoon een fucking vet festival, een plek waar je wilt staan als band. We hadden al heel wat kilometers liggen op dit festival. We zijn begonnen, in 2013 was dat alweer, op Grunnsonic en tot dit optreden hebben we er elk jaar gestaan. Met het optreden op Noorderslag wilden we, naast een performance neerzetten, er ook voor ons als band iets uitslepen."

Is er wat van jullie verwachtingen uitgekomen? 
"Ja, eigenlijk wel. Door dit optreden hebben we onze eerste clubtour kunnen doen, vorig jaar in mei. Dat liep zo goed dat we in december er een andere aan vast hebben kunnen knopen. We hebben best een goed jaar achter de rug, met een radio-optreden onder andere bij Giel Beelen op Veronica. Zulk soort dingen gebeuren eerder als je jezelf als band in de picture zet, zoals door op Eurosonic te staan."

Hoe hebben jullie  het optreden beleefd? 
“We hebben veel dingen kunnen doen tijdens en rond dit optreden. Een signeersessie, spelen bij Platosonic en ons optreden in De Oosterpoort. Wat het allervetst was, was het optreden op de Grote Markt. Dan speel je voor zoveel mensen, vrienden, familie. Dat was het leukste optreden wat we ooit hadden gedaan.”

Hebben jullie je anders voorbereid op het optreden dan bij andere optredens?
“Jazeker! ’s Middags hadden we eerst een try-out, wat eigenlijk gewoon een vollebakshow was. We zouden tijdens Noorderslag ook ons album releasen. Hiervoor hadden we een compleet nieuwe setlist in elkaar gezet, die we voor het eerst zouden spelen. De voorbereiding was daardoor totaal anders dan voor andere optredens. We moesten ons twee maanden haast opsluiten om alles goed te krijgen. Daarnaast hebben we voor dat optreden ook veel veranderd in apparatuur en elektronica. Onze drummer speelde bijvoorbeeld voor het eerst met clicktrack. We hadden een nieuwe toetsenist, die synth en andere keys gebruikte en de bassist en ik hadden andere effecten in de gitaar.”

Hebben jullie door het optreden nuttige zakelijke contacten opgebouwd?
“Vlak voor en na dat optreden waren we vooral bezig met de show zelf, maar tijdens de week van Eurosonic zijn er veel mogelijkheden om mensen uit de muziekindustrie te ontmoeten. Als songwriter van een band kun je een mailtje sturen dat je wilt samenwerken met iemand, maar vaak hebben ze dan geen tijd voor je. Met Eurosonic loopt iedereen stoned in Café Knarie. En met een biertje in de hand is het altijd veel makkelijker om contact te leggen. Dat is wel echt een kans die je krijgt als band wanneer je op Eurosonic staat.”

Hebben jullie die contacten nog steeds?
“Ja, en dat is ook eigenlijk een beetje het doel: je legt contacten en dan wil je dat je er wat aan hebt. Dat was ook zo in 2015. Na Noorderslag hebben we toen getekend bij een booker en meerdere labels hadden interesse in Orange Skyline. Zo zijn we aan ons label gekomen.”

Aanrader? 
“Honderd procent. Als je één festival moet spelen als Groningse band is het Eurosonic Noorderslag. Je staat best wel in een spotlight op zo’n moment, dus het is een enorme kans om te laten zien wat je doet als band.”

 

Orange Skyline speelde zeven keer op ESNS. Hun debuutalbum Things That I Hide kwam uit op 13 januari 2017.