“Kun je anders niet naar Vera verhuizen?”, zo luidde de uitnodiging van muziekprogrammeur Thomas Scholing aan het adres van Maud van Maarseveen, oprichtster van Zomaar Radio. Na het sluiten van De Gym is Maud noodgedwongen op zoek naar een nieuwe studio voor haar radiostation en Vera bood uitkomst. Sinds begin maart zendt Maud uit vanaf de zolder van het poppodium, in een klein kamertje vlakbij de zeefdruktafels waar de welbekende posters worden gemaakt. De missie van Zomaar Radio blijft echter onveranderd: laten horen wat er in Noord-Nederland speelt. 3voor12 groningen sprak met Maud over Zomaar Radio en het idee erachter.

Communitycultuur

Maud begon zo’n twee jaar geleden met Zomaar Radio om zo haar enthousiasme voor met name de randprogrammering van Eurosonic te delen. Maud vertelt: “Ik hou van de undergroundscene en die communitycultuur eromheen. Ik vind het heel tof als mensen vanuit hun eigen idee onafhankelijk iets opzetten”, verklaart ze, zittend tussen de apparatuur en muziekinstrumenten. Tijdens haar stage bij het Incubatefestival in 2011 kwam ze voor het eerst in aanraking met het maken van een radiouitzending. “We verzorgden daar een open-source radiostation, erg vergelijkbaar met wat ik nu doe en we vroegen de festivalgemeenschap uitzendingen te maken. Omdat het een tastbaar station was werd het ook meteen een plek waar mensen samenkomen. Zo ontstond er een uitwisseling over muziek en cultuur waar ik enthousiast van wordt.” Ook Maud richt zich met Zomaar Radio op een community. Deze groep bestaat vooral uit mensen die concerten van Lepel Concerts, De Gym of Vera Downstage bezoeken. “Liefhebbers van experimentele, alternatieve underground muziek”, aldus Maud.
 
Doelgerichter te werk gaan
Na enkele uitzendingen kreeg Maud positieve reacties van bekenden, die ook wel iets zagen in het maken van een uitzending. “Deze mensen brachten me weer in contact met anderen. Via via weet je altijd wel een beetje wat je in huis haalt.” Zo ontstaat er nu langzaamaan een gemeenschap. Hoewel de aanhang groeit doet Maud nog steeds veel zelf. Hier probeert ze verandering in te brengen. “Iedereen doet het vrijwillig, het is dus belangrijk om te kijken hoeveel tijd mensen hierin kunnen en willen investeren. Wat kun je zelf doen, wat kun je uitbesteden, welke materialen hebben we nodig? Daar gaat veel tijd in zitten. Op het moment werk ik het concept van het station beter uit, zodat ik doelgerichter te werk kan gaan.”
 
Stem van het noorden
De kern van Zomaar Radio blijft echter simpel en duidelijk. “Ik richt me op Noord-Nederland en wil weten wat daar speelt. Je leert wat er gaande is, door bijvoorbeeld naar de programma’s van anderen te luisteren. Zij maken ergens een show over en dat is wat ze het meeste boeit. Op die manier zie ik het station als een soort stem van het noorden.” Maud laat de vorm en inhoud van de programma’s die ze uitzendt zoveel mogelijk over aan de makers van de programma’s zelf. “Als iemand een idee heeft zeg ik: kom het maar doen. Ik vraag van te voren wel wat het idee ongeveer is om te kijken of het past bij Zomaar Radio, maar verder probeer ik het open te laten. Zo krijgen de uitzendingen echt een eigen karakter, of eigenlijk dat van de maker.”

 

Plezier in radio maken

Plezier in radio maken
Ondanks de heldere insteek en doel van het radiostation heeft blijft het plezier in het radio maken een van de belangrijkste drijfveren voor Maud. “Ik programmeer steeds meer op goede avonden. Als ik hier in Vera uitzend staan we met een man of zes in dit kleine hokje. De meesten hier kennen elkaar al een tijdje en lopen er al lang rond. Dat zorgt voor avonden met een bepaalde sfeer en dat blijft me erg bij, ik denk de luisteraar ook. Sommige programma’s zijn daardoor misschien een beetje gericht op de incrowd en komen abstract over op anderen, maar dat is hoe het er in Groningen aan toe gaat. Two Guys, One Cup bijvoorbeeld nemen speciaalbiertjes mee en proeven die live, daarnaast draaien ze zowel alternatieve, noisy muziek als kitscherige poptracks. Dat is een beetje een rare show, maar de presentatiestijl van de twee is heel grappig en dat maakt het goed.” Met programmanamen als Kiwi Life is Tough Life, Hiha Yolo Hondelul bui en All Outta Bubblegum is het je inderdaad niet moeilijk voor te stellen dat de stemming op Zomaar Radio ook behoorlijk melig kan zijn.
 
Toekomstplannen
Maud is druk bezig met het ontwikkelen van concrete plannen voor de toekomst van haar radiostation. Zo wil ze het publiek beter gaan bereiken door zichtbaarder te zijn. “Op woensdag 12 april opent toeristenkantoor Periferie in Selwerd een klein podium. We hebben daar van drie tot vijf ’s middags een open station. Bezoekers van de opening mogen hun verhalen, vinyl, cd’s en cassettes meenemen. Ook is er in samenwerking met Vera besloten om maandelijks zichtbaar uit te gaan zenden in combinatie met een main- of downstage concert. De eerstvolgende dergelijke uitzending is op koningsnacht, dan staan we in de voorkamer. VÖK speelt dan op het hoofdpodium. Met een ticket kun je ook bij de uitzending komen kijken. Verder wil ik in Leeuwarden en Groningen op straatniveau radio gaan maken en de mensen op straat uitnodigen mee te doen.” Daarnaast wil Maud wat meer werk uit handen gaan geven: “Ik wil de radiomakers bij Zomaar Radio meer gaan betrekken bij het organiseren vanuit de visie dat het echt met een gemeenschap, een groep, gedaan moet worden. Door mensen te activeren hoop ik dat zij op hun beurt weer anderen aanspreken om er wat mee te gaan doen. Ik wil het geheel dynamischer maken, samen met mensen uit de experimentele undergroundscene.”
 
Zomaar Radio heeft een agenda en zendt wekelijks uit via Mixlr. Beluister oudere uitzendingen op Mixcloud.