Joost Zoeteman een week wereldberoemd in India
Arnhemse jazzgitarist maakt het mee
In februari bracht Joost Zoeteman op uitnodiging van een whiskymerk een bezoek aan Bangelore in India. Dit is niet alledaags voor iemand uit Arnhem. Zoeteman: "Hier ben je een Jan Lul en daar de Heer zelf."
De Arnhemse jazzgitarist Joost Zoeteman maakt in wisselende combo's (JZ Trio, Quartet, Collective en Tin Tin Duo) verschillende soorten jazz: Amerikaanse jazz (bebop) en zogeheten zigeunermuziek. In februari bracht hij samen met Collective een week lang een bezoek aan Bangelore in India. Het was een whiskymerk dat hem uitnodigde daar op te treden. Meestal doet dit whiskymerk klassieke dingen.
Zoeteman: "Ze hebben nu een jazzafdeling. Samen met Collective werd ik uitgenodigd om naar India te komen. Slapen in een chique hotel, optreden op een groot podium, een persconferentie, een tv-uitzending en billboards in de stad. Het was alsof we wereldberoemd waren. Erg bizar allemaal, en dan ook het verschil tussen rijk en arm. We traden op voor de rijke kant, de zakenrelaties van het whiskymerk."
Zoeteman treedt in Nederland op tijdens besloten feesten, in theaters en op festivals. "De reacties in India waren wel ongeveer hetzelfde als bij ons. Het werd erg gewaardeerd dat wij vertelden dat de zigeunermuziek van oorsprong uit India komt. Het publiek was wel gericht op de spectaculairdere stukken. Het moest snel en virtuoos zijn. Dit was ons echter bekend. In Nederland doen we in de theaters meer onze eigen dingen: we spelen introvertere en moeilijkere stukken."
De reis naar India krijgt mogelijk een vervolg, waarbij Zoeteman ook andere steden zal aandoen. Waarschijnlijk komt er ook een cd. Die is voor de zakenrelaties, maar er is ook contact met twee platenmaatschappijen. "Het is onduidelijk wanneer het een en ander gaat plaatsvinden. In India kost het tien keer zoveel energie als bij ons om iets gedaan te krijgen."
Het normale leven is dus weer aangebroken? "Ja, voorlopig veel optredens op besloten feesten. Nee, helaas geen optredens in Arnhem of omgeving. Er is wel genoeg belangstelling voor de zigeunermuziek. Het is misschien wel leuk om te melden dat wij muziek spelen die binnenkort als ondersteuning bij een korte film gebruikt wordt."
Als antwoord op de moord op Theo van Gogh is er een project dat Allerzielen heet. Er wordt een compilatie van anderhalf uur uitgezonden van in totaal vijftien korte films. "Wij zijn gevraagd om de muziek in te spelen die bij de film 'De Zak' gebruikt wordt." De film is op 20 april te zien bij de NPS en in z'n geheel in het Filmhuis Arnhem en Lux Nijmegen.