Het meest gehoorde woord tijdens de Vierdaagse(feesten) wordt ongetwijfeld "eindelijk". Voor het eerst sinds 2019 vindt de Vierdaagse weer plaats als vanouds, met de bijbehorende festiviteiten door de stad. Voor de optredens werd vorig jaar al een week lang uitgeweken naar het Openluchttheater de Goffert (ook leuk!), maar dit jaar mogen we - eindelijk - weer door de hele stad en over de bruggen sjokken. Van het Eiland tot de Stevenskerk, van park naar park en plein naar plein. 3voor12 Gelderland is er uiteraard weer bij en geeft alvast tien tips.

1. Waltzburg

Jarenlang was het Kronenburger Park tijdens de Vierdaagse het decor voor jazz- en soulmuziek. Dit jaar is één en ander veranderd: geen Otis Park meer, en de meeste jazz en soul zijn komende week verhuisd naar de Voerweg. Dit jaar lijkt het park zich op een groter publiek te richten, met een live-podium en veel dj's, o.a. gecureerd door de Nijmeegse hotspots van Hubert en Paak. De aftrap op zaterdagmiddag is voor de indie-koningen van Waltzburg, die daarmee hun grootste Vierdaagse-show spelen sinds het Valkhof 2018. Zeker nu Navarone deze week nergens optreedt (echt? ja echt!) een mooie gelegenheid om de eer van Nijmegen hoog te houden.

Waar en wanneer?
Park Kronenburg
Zaterdag 16 juli, 16.00-17.00

2. Deathcrash

In Londen regent het tegenwoordig jonge, hippe rockbands: na Black Midi en Black Country, New Road komt nieuwste hype Deathcrash nu ook naar het Valkhof Festival. Op het eerste gehoor blijft Deathcrash ver verwijderd van de alle kanten op schietende chaos van genoemde bands: invloeden lijken eerder de mompelzang van Duster, de fluisterzachte melodieën van het vroege Low (aan wie ook een ode op plaat Return staat), en het geduldig opbouwende gitaarwerk van Mogwai. Muziek met een flinke spanningsboog dus, maar als dit overeind blijft op het Boog-podium een potentieel hoogtepunt van de Vierdaagsefeesten.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival - Boog-podium
Zaterdag 16 juli, 18.00-19.00

3. Crack Cloud

Benieuwd hoe veel mensen er zaterdagavond op het podium staan bij Crack Cloud, het Canadese art-punk-collectief dat in 2015 nog begon als (solo!) uitlaatklep van drummer Zach Choy. Inmiddels staat de band bekend om haar muziekvideo's, zijn meerdere visual artists lid van het collectief geworden en - niet onbelangrijk - maakte de band met Pain Olympics een heerlijk debuutalbum op het snijvlak van post-punk en jaren 80 art-pop. Met een nieuwe plaat op komst (de vooruitgesnelde singles zijn alvast goed!) kan dit zomaar een gevalletje "laatste kans om ze in zo'n intieme setting te zien" worden. Aanrader voor liefhebbers van Talking Heads, The New Pornographers en alles daartussenin.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival - Arc-podium
Zaterdag 16 juli, 23.30-00.30

4. Huun-Huur-Tu

Ze bestaan dit jaar 30 jaar, staan ook wel met enige regelmaat in Nederland, maar toch blijft het een bijzonder fenomeen: de Toevaanse keelzang van Huun-Huur-Tu. Zangers die meerdere noten tegelijk zingen, in combinatie met traditionele Toevaanse instrumenten en klederdracht. Maar de laatste jaren wordt ook steeds meer de cross-over gezocht naar Westerse muziek, dus wees niet teleurgesteld wanneer plotseling iemand met gitaar op het podium verschijnt.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival - Bloem-podium
Zondag 17 juli, 17.00-18.00

5. Jrpjej & Zaur Nagoy

Dit wordt heel bijzonder. Het Russische label Ored Recordings presenteert een hele avond lang in de kapel de Circassische folk-groep Jrpjej en zanger Zaur Nagoy. Op het experimentele Le Guess Who-festival in Utrecht maakten zij onlangs indruk met een ontroerend optreden in de Jacobskerk. Mojo Magazine omschreef dat optreden destijds treffend als een "meeting of Popol Vuh and Morricone": verwacht hypnotiserende koortjes en spookachtige, traditionele Russische instrumenten, met teksten (blijkbaar) over honden, beren en oude oorlogen die je niet verstaat. 

Waar en wanneer?
Valkhof Festival - St. Nicolaaskapel
Maandag 18 juli, 20.00-24.00

6. Etran de l'Aïr

Nog zo'n band waarbij het altijd spannend is met hoeveel ze vandaag op het podium staan. Begonnen met drie broers uit het bergachtige noorden van Niger, zijn er inmiddels ook genoeg YouTube-filmpjes te vinden waarin ze met negen familieleden optreden. Doorbraakalbum No. 1 werd live opgenomen op een mobiele telefoon, en werd al helemaal een doorbraakalbum toen een recensent van The New Yorker het tot haar favoriete plaat van 2018 bombardeerde. Een dikke aanrader voor wie van desert blues (denk aan Tinariwen, Tamikrest en je andere favoriete Malinese bands) of gewoon drie groovende gitaren houdt.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival - Arc-podium

Dinsdag 19 juli, 19.45-20.45

7. Joan as Police Woman

Weinig artiesten die zo op het snijvlak van soul, punk en r&b manoeuvreren als Joan Wasser, die we sinds haar eigen solo-debuut Real Life vooral kennen als Joan as Police Woman. En dan hebben we het nog alleen over haar eigen werk, want samenwerken deed ze daarnaast met onder meer Nick Cave, Lou Reed, Rufus Wainwright en zelfs - op haar vorig jaar verschenen plaat The Solution Is Restless  - met wijlen Tony Allen. En hoewel zeker niet elk album nog het niveau van Real Life benadert, blijven liveshows van Joan een beleving: op basis van haar stem en intensiteit lijkt de Stevenskerk de ideale setting.

Waar en wanneer?
Stevenskerk
Dinsdag 19 juli, 20.30-21.30
Tickets

8. Borokov Borokov

Hou je van Goldband, Het Goede Doel en/of Gorki, dan moet je op woensdagavond naar het Kronenburger Park. De Belgen maken een soort Nedertronica: elektronisch getinte popmuziek met spitsvondige, Vlaamstalige teksten. Elektronica mag daarbij gerust breed worden opgevat, want de muziek gaat van sfeervolle clubtechno via bliepjes-electronica tot regelrechte disco. In 2018 zorgde Borokov Borokov nog voor een ongewoon tafereel op het Valkhof Festival: tijdens hitje 'Dansende Mensen' werd het publiek op het podium gehesen, waardoor plotseling meer mensen óp dan vóór het podium stonden. De security in het Kronenburger Park is gewaarschuwd.

Waar en wanneer?
Park Kronenburg
Woensdag 20 juli, 19.00-20.00

9. Bnnyhunna

Opnieuw heeft het Valkhof Festival oog voor de opgebloeide Amsterdamse jazz-scene: na voorgaande jaren al o.a. Rimon en Smandem te programmeren, krijgt nu Bnnyhunna een opvallende spot op de line-up. Niet op het Bloem-podium tussen de 'andere jazz-acts', waar bandlid Peter Somuah een dag eerder overigens ook nog optreedt, maar op het Boog-podium bovenin het park. Het lijkt op voorhand een goede keuze, want Bnnyhunna overtuigde al op Super-sonic Jazz en - vorige week nog - North Sea Jazz met zijn mix van enerzijds jazzy hiphop en r&b, en anderzijds goed hoorbare invloeden uit de gospel, latin funk en high-life. 

Waar en wanneer?
Valkhof Festival - Boog-podium
Woensdag 20 juli, 19.15-20.00

10. WaqWaq Kingdom

Vroeger had je nog wel eens de "metal-avond" of de "indie-avond" op het Valkhof Festival. Voor de donderdag van dit jaar is bijna geen term te verzinnen, of het moet zijn dat bijna alle acts voor hele opmerkelijke genre cross-overs kiezen. Direct na WaqWaq Kingdom staat de opera-gabbermuziek van Ascendant Vierge op het hoofdpodium, maar eerst krijgen we nog deze bizarre mix van traditionele Japanse Minyo-muziek, Jamaicaanse dancehall en Berlijnse club. En oja, dan vergeet ik nog bijna de Super Nintendo-geluidjes en het feit dat Andrea Belfi meewerkte aan recentste EP Dokkoisho. Wordt dit live verschrikkelijk of geweldig? We weten het donderdagavond.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival - Boog-podium
Donderdag 21 juli, 22.45-23.30

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.