Terwijl de winterse buien zich buiten samenpakken, wordt de sfeer in Brebl hoe later hoe warmer. Natuurlijk draagt de verdekt opgestelde houtkachel daar een steentje aan bij, evenals het rijkelijk vloeiende speciaalbier van de tap. Maar waar de harten van het publiek vooral door verwarmd worden is natuurlijk de muziek tijdens deze Indiejaarsafsluiting met Gelderse acts. Warm, uitnodigend, sfeervol en harmonieus - ondanks de grote verscheidenheid in stijlen.

Het begint al goed met Tonio Geugelin, beatboxfenomeen en violist van net over de grens. Hij is op het laatste moment bereid gevonden het spits af te bijten in plaats van Nienke Deiters die helaas ziek op bed ligt. Tonio werd in februari dit jaar door ArtEZ nog uitgeroepen tot ondernemer van de maand. Muzikaal gezien is Tonio geschoold als klassieke violist, maar inmiddels is hij van meer markten thuis en pakt hij zijn publiek op aangename wijze in met zijn ambient-project.

Act twee van de avond is Dan Hair en zijn Extensions. Geen vreemden in het Nijmeegse popcircuit anno 2017: we recenseerden eerder dit jaar al optredens in Merleyn, op het Valkhof Festival, tijdens Festival de Oversteek en bij Polderpop in Leuth. Waarbij tijdens elk optreden weer opvalt met hoeveel enthousiasme de bandleden hun ding doen. Het begint rustig, maar tegen het einde van de set spatten de vonken er vanaf en lijken ze nog wel uren door te kunnen gaan.

Wat: Indiejaarsafsluiting
Wie: regionale bands uit (Zuid-)Gelderland waaronder Dan Hair & The Extensions, The Hubschrauber, Louwie en Taxidermist
Waar: Brebl, Nijmegen
Wanneer: Zaterdag 9 december 2017

Tonio Geugelin

Niet deze avond. Want tijdens de podiumwisselingen wordt de 3voor12 Gelderland Muziekquiz gespeeld. Onder de bezielde leiding van DJ Oostrøm worden de opgaven in hoog tempo afgewerkt. Drie rondes in totaal en aan het einde is de winnaar een team van vier dat het meest afweet van festivals, klassiekers en indie (en een beetje hiphop) anno 2017.

Na Dan Hair is de beurt aan Night Owl. De band van Peter Onstein (ook geen onbekende Nijmegenaar) speelt emo post-wave. Af en toe doet de muziek denken aan een band als Explosions in the Sky. Aangenaam in het oor liggend en toch verrassend. De eerste ep werd recent uitgebracht.

Nog een goede Nijmeegse bekende betreedt het podium: The Hubschrauber werd ook al meermaals besproken door 3voor12. Omarmd door het indiepubliek spelen ze de voeten van de vloer. Na twee ep’s hebben ze inmiddels hun eerste album Kepler-186f (genoemd naar een planeet met mogelijk aardse leefomstandigheden), dat in 2018 letterlijk gelanceerd gaat worden in een Chinees ruimteproject in samenwerking met de Radboud Universiteit.

The Hubschrauber

Door naar Louwie, winnaar van de Roos van Nijmegen 2017. Drie jonge muzikanten die hun sporen op de diverse podia al ruimschoots verdiend hebben: ook deze band zagen wij eerder dit jaar op de Ramblas, zijproject Taveneer van zanger Jelle op Polderpop Leuth. Zij brengen hun jaren 90 gitaarrock en garage met verve, en gezien de aanwezige fanschare niet voor dovemansoren.

Maar aan alles komt een eind. Eerst nog de uitslag van de Muziekquiz en dan maakt Taxidermist zich op voor het laatste optreden. In de voorbije jaren mochten wij de band vaak ontmoeten bij gelegenheden als het Valkhof Festival en Polderpop Leuth. En vanavond zijn wij getuige van de zwanenzang van Stijn, Wouter, Jan en Peter. Ze gaan spelend ten onder en dat is dan ook het einde van een fijne muziekavond. DJ Oostrøm en zijn 'hipster friends' nemen het roer weer over en het blijft nog lang gezellig in de Brebl. Volgend jaar weer?

Louwie