The Hubschrauber had al twee ep’s op zijn naam staan, maar 11 februari presenteert de Nijmeegse indierockband haar debuutalbum Kepler-186f in een inmiddels uitverkocht Merleyn. Het thema van de plaat is het besef van de band dat een gelukkig, saai leventje hier op aarde niet voor hen is weggelegd. Hiermee is Kepler een verslag van een band die zichzelf lanceert, maar ook van een persoonlijke zoektocht van een rusteloze ziel.
Het album werd gemixt door Simon Akkermans en Pieter Vonk in het Utrechtse Kytopia, en gemasterd door Harris Newman (Patrick Watson, Godspeed You! Black Emperor) in Montréal. The Hubschrauber maakt indierock zoals het in de 90’s vaak te horen was, en noemt bands als Grandaddy, Radiohead en Sparklehorse als invloeden.
Het lanceren van een album kun je in dit kader zeer letterlijk nemen. Onlangs luisterde sterrenkundige Marc Klein Wolt (Radboud Universiteit) naar De Staat van Stasse, een van zijn favoriete radioshows op NPO2. Leden van de Nijmeegse band The Hubschrauber vertelden daar over hun droom om Kepler-186f, genoemd naar een planeet met dezelfde leefomstandigheden als de aarde, de ruimte in te lanceren.
NASA gaf tot zover geen sjoege, de band kreeg maar geen reactie op hun verzoeken. Klein Wolt stuurde vervolgens een bericht naar NPO: hij kon de jongens vast helpen. In de volgende uitzending was hij zelf te gast bij Stasse, en was het contact met de band gelegd. Hij kon melden dat hij die droom van The Hubschrauber gaat laten uitkomen.
Samen met zijn Radboud Radio Lab team, ASTRON en het Delftse bedrijf ISIS ontwikkelt Klein Wolt momenteel een meetinstrument dat in de loop van 2018 op een Chinese satelliet meereist naar een positie aan de achterkant van de maan. Met dat instrument willen de sterrenkundigen radiostraling meten afkomstig uit een periode van het heelal voordat de eerste sterren en sterrenstelsels zich hadden gevormd, de zogenaamde 'Cosmologische Dark Ages”. Het plan is nu om de muziek van The Hubschrauber een plekje op het meetinstrument te geven.