Terwijl een aantal mensen op deze warme zomeravond van Hemelvaart in de Waal zwemmen om af te koelen, voeren vier jonge Nijmeegse bands de hete strijd om de Roos van Nijmegen. De zaal van Doornroosje vult zich met muziekliefhebbers van jong tot oud, van hipsters in Hawaï blouses tot mannen met afritsbroeken en stoffen zakdoeken. De prijzen zijn groot, en dat betekent dat de bands alles geven wat ze in zich hebben.

Het concert

Finale Roos van Nijmegen 2017. Met Altijd Onderweg, Beerbottle Chopsticks, Cloud Cukkoo en Louwie
Donderdag 25 mei 2017, Doornroosje Nijmegen. > Meer foto's op website Doornroosje

De winnaar van de Roos krijgt onder andere drie dagen studiotijd bij BigMouth Music en bandcoaching bij Panda Bookings, de publieksfavoriet gaat naar huis met een professionele fotoshoot en twee repetities bij De Oefenruimtes Nijmegen. De drie muziekgroepen die uit de voorrondes zijn gekozen door de jury zijn Beerbottle Chopsticks, Cloud Cukkoo en Louwie. Bij het publiek kwam Altijd Onderweg als favoriet uit de stembus en daarmee verdiende het hiphop-collectief ook een plek in de finale.

Beerbottle Chopsticks - Finale Roos van Nijmegen 2017

De avond wordt afgetrapt door de jongens van Beerbottle Chopsticks. De drie krijgen gezelschap van teddybeer Boris, de mascotte van de groep. De beer leunt tegen het drumstel en bij elke klap op de drums maakt hij een sprongetje. Beerbottle Chopsticks zorgt zeker niet voor een rustig begin van de avond. Het publiek komt meteen los door de knallende drums en gierende gitaren van de Nirvana-achtige band. Voor in de zaal barst een kleine moshpit los. De jongens hebben het naar hun zin, aan het einde smeken ze of er nog één laatste nummer gespeeld mag worden en ze krijgen het voor elkaar. 

Cloud Cukkoo - Finale Roos van Nijmegen 2017

Wanneer het podium is omgebouwd en de teddybeer plaats heeft gemaakt voor wat elektrische apparaten en een laptop is Cloud Cukkoo aan de beurt. De vier jongens en een meisje op blote voeten houden het wat rustiger. De sound van Cloud Cukkoo heeft in eerste instantie wat weg van The Xx. De zangeres kijkt met een doordringende blik de zaal in en de nummers lopen vloeiend in elkaar over. Eén van de nummers is opgenomen in een sexclub in Enschede. Door rood licht, de fijne stem van de zangeres en rustige bewegingen van de bandleden druipt de zwoelheid van het podium.

Louwie - Finale Roos van Nijmegen 2017

Jaren 90-rock en modern garagerock band Louwie treedt pas voor de vierde keer op. Ondanks het gitaargeweld staan de drie jongens in het begin wat stil op het podium, maar naar mate de show vordert wordt de gitarist steeds vrijer. Na een tijdje staat hij als een wilde hond op het podium. De catchy melodieën worden afgewisseld met echte rockelementen. De jongens van Beerbottle Chopsticks staan voor het podium te springen waar steeds meer mensen een voorbeeld aan nemen. Dat de band pas een jaar bij elkaar is, is nergens aan te merken.

Altijd Onderweg - Finale Roos van Nijmegen 2017

De laatste band die strijdt om de titel, Altijd Onderweg, is totaal anders dan de vorige bands. Het podium wordt gevuld met 9 man wat zorgt voor een groot feest. Altijd Onderweg onderscheidt zich door de Nederlandstalige hiphop. Er is een grote interactie met het publiek, waardoor de mensenmassa alles doet waar de formatie om vraagt. Dat Altijd Onderweg als publieksfavoriet uit de voorrondes is gekomen is te merken. Wanneer de artiesten klaar zijn met springen, dansen, zingen en rappen krijgen ze nog één keer een geweldig applaus.

And the winner is…

Na een pauze van een half uur waarin de jury vergadert en de publieksstemmen worden geteld is het moment van de waarheid aangebroken. De tweede plek én wederom de publieksprijs gaat naar Altijd Onderweg, maar de jonge honden van Louwie mogen zich de grote winnaars van de avond noemen. Absoluut terecht, vooral wanneer je je bedenkt dat ze pas een jaar bezig zijn.

Altijd Onderweg - Finale Roos van Nijmegen 2017

Louwie - Finale Roos van Nijmegen 2017