Albumrelease muzikaal project Sputnik 9 in Merleyn: Variatie met een rode draad

Achttien rasmuzikanten samen op een klein podium

Tekst: Guus Timmermans ,

Negen maanden lang, elke maand een single uitbrengen mét video met steeds een andere groep muzikanten uit bands zoals Shaking Godspeed, Donnerwetter, The KIK, Automatic Sam, Paceshifters, De Staat en Jungle By Night. Het resultaat: de dubbelelpee Sputnik 9 die deze week is verschenen. Om de uitgave te vieren is er vanavond een éénmalig optreden in Merleyn waar al deze songs ten gehore gebracht worden. Met het gros van de muzikanten die meedoen op de plaat op het podium is de vraag: hoe klinken de nummers live met deze verschillende samenstellingen?

Het concert

Sputnik 9, donderdag 8 december 2016, Merleyn Nijmegen

Sputnik 9 is een project van Lars Spijkervet, onder meer drummer bij Automatic Sam, en de Eindhovense drummer/grafisch vormgever Wouter van Uden. Muzikanten die meedoen aan het album zijn Marlon Penn, Leon Sibum, Alex van Damme, Seb Dokman, Igor Sekulovic, Peter Peskens, Wout Kemkens, Gertjan Gutman, Jesse Hanssen, Rocco Ostermann, Vedran Mircetic, Paul Snoeren, Siep van Rijswijk, Michiel Claessen, Pim Walter, Sebastiaan van Bijlevelt, Stijn Hosman, Erik Harbers, Thomas Waterreus. Jan Teertstra, Gio Sliwa, Tijn Driessen, Paul Zoontjens, Harm Timmermans, Rense Slings, Lisa Moree, Pablo van de Poel, Pieter Holkenborg, Judith Renkema en Lars Spijkervet.

Wie staan er vanavond op het podium?

"Ik hou niet zo van praten, meer van drummen,"’ zegt Lars Spijkervet aan het begin van de avond en daarmee start hij het eerste nummer 'Get By', meteen een van de betere songs van de set. Elf van de negenentwintig muzikanten zijn afwezig, maar onmisbaar zijn ze niet. Met behulp van A4’tjes met daarop de songteksten wordt de rol van de afwezigen feilloos overgenomen. Deze artiesten van de verschillende bands staan met Sputnik 9 voor het eerst samen op een podium, maar door de professionaliteit van de muzikanten is daar niets van te merken. Lars Spijkervet is de enige constante in de variërende opstelling op het podium van Merleyn. Als drummer en back-up vocalist zorgt hij voor een rode draad in de verschillende stijlen met de verscheidene soorten muzikanten.

"’Zijn er nog vragen?"’ vraagt Lars. Zo niet, dan gaat de initiatiefnemer verder. Hij komt hier om muziek te maken, niet om een speech te geven. Op zich mag de drummer af en toe  wel wat meer op de voorgrond treden om de ruimte tussen de nummers op te vullen. Na elke twee nummers moet er van formatie gewisseld worden en ritsen weer nieuwe gitaartassen open. Zo is het optreden nogal rommelig en heerst er een beetje een bonte avond sfeer. Het publiek, voornamelijk bestaande uit bekenden en muziekliefhebbers, raakt op die manier de aandacht kwijt. Een goed voorbeeld is het eerste deel van het rustige 'In My Head', waarbij de band zich in het tweede deel van het nummer herpakt met een tempoversnelling. Ondanks deze warboel weet Sputnik 9 bij de start van bijna elk nummer de aandacht richting het podium te krijgen.

Hoe verloopt het optreden met zo’n grote band?

Het nummer 'Feels Good to Me' heeft de potentie om een hit te worden door het pakkende basloopje gecombineerd met een koeienbel. Het soulnummer 'My Way' kan pas gespeeld worden als gitarist Wout Kemkens (Shaking Godspeed) opgetrommeld wordt. Siep van Rijswijk (Grenadeers / Melonhead) roept om: "Wout, waar zit je? Je moet!" Een goed voorbeeld van de gehele set; rommelig maar amuserend. Muzikanten komen op en af, zijn spoorloos door een onduidelijk schema en laten versterkers onbedoeld oversturen.

Als eenmaal de juiste instellingen zijn gevonden komen dan toch de sterkere kanten van de artiesten naar boven. Topmuzikanten zijn het, stuk voor stuk. Het nummer 'Heist', de afsluiter van de set, overtreft alle andere nummers. De shoegaze-sound op een hoger volume is de perfecte afsluiter van een avond vol verschillende stijlen. Sputnik 9 is een geslaagd project, maar live moeilijk uit te voeren in een klein zaaltje als Merleyn.