The Low Anthem raakt de magische snaar

Indiefolk & gospel gaan prima samen in de St. Stevenskerk

Kim Klein Koerkamp ,

Ook in een uur kan The Low Anthem pieken.

CONCERT
The Low Anthem, St. Stevenskerk, maandag 16 juli 2012

MUZIEK
The Low Anthem is een Amerikaanse indiefolkband uit Providence (Rhode Island) dat opereert als een collectief waarbij ze zoveel mogelijk gebruik maken van instrumenten uit tweedehandswinkels.
 
PLUS
Met een wereldtour van ruim anderhalf jaar in de benen, blijft The Low Anthem nog steeds het experiment zoeken en blijft ieder optreden een unieke belevenis. Zanger Ben Knox Miller ging diep tot in zijn tenen om een zeer overtuigende set in minder dan een uur eruit te persen.  De set was een mooie doorkijk van wat The Low Anthem allemaal in huis heeft en piekte al binnen het uur, terwijl de band normaal minimaal een set van twee uur in huis heeft.

MIN
Dat een wereldtournee je niet in de koude kleren gaat zitten, was helaas merkbaar. De magie werd alleen bij de intieme nummers bereikt. Daarbij is de bezetting van het slagwerk wel vaker de zwakke schakel van The Low Anthem en dat werd mede door de akoestiek van de St. Stevenskerk extra versterkt. Zuiverheid in zang en stemming is nooit een doelstelling van The Low Anthem, en op de meeste podia ook niet storend, maar in de St. Stevenskerk wel heel erg duidelijk.

CONCLUSIE
The Low Anthem is gelukkig nog steeds eigenwijs genoeg om te blijven experimenteren en je mee te laten kijken in hun muzikale wereld. De St. Stevenskerk en de intieme nummers is een magische combinatie, maar bij de nummers met slagwerk keert het zich tegen de band. Een set van minder dan een uur is te kort voor The Low Anthem, maar gezien de vermoeide indruk van enkele bandleden wel toereikend.

CIJFER
7