De komende maanden komt er heel wat Nederlandse prachtmuziek uit: we verwachten nieuw werk van Willem, Fatima Yamaha, Droom Dit, néomi, Meis en nog veel meer. We deden een rondgang langs artiesten, platenmaatschappijen en labels met de vraag wat er in de planning staat, en stelden deze lijst samen: twintig releases waar we extreem veel zin in hebben.

Meis - Zwart/Wit

9 februari

Al sinds ze een klein jaar geleden de eerste single uitbracht van Zwart/Wit, kijken we reikhalzend uit naar het debuutalbum van Aysha de Groot alias Meis: intieme, elektronische fluisterindie in het Nederlands, waarin ze zingt over een dreigende ziekte en de operatie die haar leven op stelten zette. De Groot speelde ook in de bands van Eefje de Visser en Someone, en ergens in die hoek kun je deze muziek ook wel plaatsen.

luister

Droom Dit - Of Het Terugkomt

16 februari

Wat waren we op Noorderslag van onze sokken geblazen door Droom Dit, een poëtische popact in het post-Wende-tijdperk. ’Suis In Mijn Oren’ is een oorwurm van jewelste, ‘Laatste Traan’ heeft ook al een longstay-kamertje in ons hart bezet. Droom Dit is ook alvast voor Best Kept Secret bevestigd, dus je hebt een paar maanden om alle teksten uit het hoofd te leren.

kijk

Tinlicker - Cold Enough For Snow

16 februari

Het hyperpopulaire Utrechtse emohouse-duo Tinlicker zoekt niet bepaald voor de hand liggende samenwerkingen op voor hun aanstaande album: ze werken o.a. met Tom Smith van Editors, Brian Molko van Placebo en Nathan Nicholson van The Boxer Rebellion. Daarmee staan ze dit voorjaar in de Gashouder, en in de zomer op Pinkpop.

luister

Cape Sleep - Video Days

23 februari

Kim Janssen, ken je die naam nog? Een Utrechtse folkie die tussen 2012 en 2017 fraaie platen uitbracht op liefhebberslabel Snowstar Records, maar daarna een beetje van de kaart verdween. Nu is hij terug onder deze naam, met zeer sierlijk gearrangeerde zachtmoedige indiepop. Paul Jacob Cartwright (Father John Misty!) tekende voor de orkestrale partijen, leden van Klangstof en Moss wipten langs in de studio.

luister

Fatima Yamaha - Sol

23 februari

Synth-grootmeester, electrofunkfetisjist en Prince-kenner Bas Bron, die scoorde afgelopen jaar voor het eerst een nummer 1-album met De Jeugd van Tegenwoordig, hij speelde de Lowlands-Alpha plat en deed ook nog een uitgebreide clubtour met de boys, maar vond ondertussen ook nog tijd om deze soloplaat onder de naam Fatima Yamaha. Eerste voorproefje ‘Stray’ belooft alvast veel goed (Bas die door een vocoder zingt is als een engeltje dat in je oor smiespelt.)

luister

Real Farmer - Compare What’s There

8 maart

Verhip, door een goeie gig op het officieuze programma van Eurosonic Noorderslag viel Real Farmer op bij het Britse label dat wordt gerund door Pete Doherty. Daar tekenden ze voor hun debuutalbum, en meteen worden ze opgemerkt door Anthony Fantano van The Needle Drop, ’s werelds meest invloedrijke muziekcriticus! Supercool, want in Nederland is hun felle punky rock weliswaar een vreemde eend in de bijt, maar internationaal zouden ze zomaar eens kunnen gaan uitblinken. Ze zijn nu op tour door Engeland!

luister

Library Card - Nothing, Interesting

15 maart

Library Card is de coolste band van het moment in de hoek van stekelige indierock/postpunk/noisepop/whatever je het wil noemen, en 15 maart verschijnt hun minialbum Nothing, Interesting. We hoorden al het zeer ongemakkelijke en bijtende (maar op een bepaalde manier ook grappige) ‘Well, Actually’. Daarin zingt frontpersoon Lot van Teylingen over de seksistische steekjes die Library Card regelmatig ontvangt van mannen uit het publiek. Nogal wringend, net als de muziek.

kijk

Bumble B Boy - Bumble B. Boy!

15 maart

Ah, de enige imker-kinderentertainer die er toe doet in de wereld, de man die al menig festival op stelten zette met zijn absurdistische arty garagerock, die brengt dit voorjaar eindelijk een debuutalbum uit. Zou het hem lukken de gekte van het podium ook op plaat te vangen?

luister

Jungle By Night – Tone Melisse EP

29 maart

Met hun in 2023 uitgebrachte EP zocht Jungle By Night nadrukkelijker de nacht op, het Amsterdamse zevental schoof de blazers wat naar de achtergrond, en bracht de synthesizers naar voren. Gouden greep voor de groep die er altijd al een feestje van maakte. Zouden ze met deze plaat nog verder die kant op gaan? Of wordt het iets totaal anders? En wat moeten we verwachten van die studio-sessie met Spinvis?! Siked.

Robin Kester - Dark Memory Something

april

Wij nomineerden Robin Kester’s debuutalbum vorig jaar voor de 3voor12 Award, bij onze collega-critici van NRC en de Volkskrant werd Honeycomb Shades zelfs uitgeroepen tot hét beste Nederlandse album van 2023. Goed nieuws dus dat er nu alweer nieuwe muziek in aantocht is van de indierockartieste: een stel spookachtig mooie liedjes en soundscapes die voelen als een warme omhelzing.

Willem

voorjaar

Al jááááren kijken we reikhalzend uit naar de opvolger van Willem’s solodebuut en meesterwerk Man in Nood. Maar hij had zijn handen vol met de The Opposites-reünie, speelde in het theater en verhuisde naar het buitenland. Nu zou het toch niet lang meer kunnen duren: er staat al een tour in de agenda en er zijn twee singles los. 'In Mijn Ritme' is een intrigerende breakbeat-tune met strijkers, ‘Je Voelt Je Zo Alleen’ doet met z’n wankele gitaartje wel aan Frank Ocean denken. Goede zaak dus, welkom terug Willem!

luister

Morpheus

voorjaar

Grasnapolsky zet al breed in op Morpheus: hij is in maart headliner van het festival. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Thomas Azier, die deze aanstaande EP met Morpheus produceerde. Die klik snap je meteen, want net als Azier weet ook Morpheus hoe hij iets bloedmoois moet maken vanuit het donkerste kamertje in zijn hart. Ingetogen, bedwelmende triphop en inktzwarte chansons.

luister

Jiri11 - A Swan Song

voorjaar

Al hun muzikaliteit strooiden Jiri11 en sor uit over het tweeluik OCD, dat begint met delicate strijkarrangementen, eindigt met een gierende gitaarsolo, en daartussen nog eens een hele schat aan ideeën herbergt. Kortom: Jiri11 de rapper, zanger, producer en meestergitarist lijkt uit te pakken met de opvolger van het ook al uitstekende Icarus.

kijk

Eefje de Visser

voorjaar

Zou het? Zou er eindelijk een opvolger van Bitterzoet in de pijplijn zitten, zonder twijfel een van de allerbeste Nederlandse albums van het afgelopen decennium? Er is nog niks aangekondigd, maar het moet haast wel, want zowel Rock Werchter als Down The Rabbit Hole kondigden aan dat Eefje de Visser op hun festivalweides nieuw werk zou presenteren.

Sarah Julia

voorjaar

Terwijl ze pas een week geleden hun debuutsingle uitbrachten, hebben de zusjes Sarah en Julia Nauta al 100.000 volgers op Instagram. Hoe dat kan?! Nou, ze hebben er al een hele carrière op zitten, deden in een vorig leven mee aan het Junior Songfestival, zongen bij Kinderen voor Kinderen en grote musicalproducties, acteren in films én coveren via Instagram de afgelopen tijd bloedmooi het werk van artiesten als Phoebe Bridgers (die zelf hartjes achterliet op hun post!), Mitski en Alex G. Met baby-harpje en contrabas! Die debuutsingle smaakt naar meer, en meer komt er dit voorjaar ook aan, beloven ze.

luister

Lusho

voorjaar

Sinds Lusho zijn ABSOLUTE BANGER ‘New Balance’ uitbracht, dragen ook wij geen Balenciaga’s meer en geven we zwijgzame Uber-chauffeurs vijf sterren. En ook de IKEA zal nooit meer hetzelfde zijn, sinds Lusho erover rapte zoals alleen hij dat kan. ‘Zo Boos’ is ook al zo’n anthem, en dit voorjaar brengt de trap-rapper zijn allereerste project uit.

luister

néomi - album

voorjaar

Ok, gaan we deze kant op? Interesting! Dat was de reactie van néomí’s band toen ze hen introduceerde aan ‘Your Girl’, de eerste single van haar debuutalbum. We kennen néomí van de stemmige, verdrietige liedjes die ze tot nu toe uitbracht, maar dit keer tapt ze voor het eerst uit een andere emotie: boosheid. Inmiddels hebben we ook ‘somebody’s daughter’ op repeat, wat voor haar misschien wel is wat ‘Garden Song’ is voor Phoebe Bridgers. Op het eerste oor een semi-vrolijke en lief klinkende folkpopballad, maar als je je oren spitst, is het een pijnlijke track over eenzaamheid en de gevolgen van hartzeer.

luister

 

Brunzyn

voorjaar

Hij is de allerdomste tatta uit Vlaardingen-Oost, hij is steratleet bij Albino Sports en zit dus diep in de scene van Joost en Donnie en in zijn virale 101Barz-zomersessie bracht hij een ode aan zo’n beetje de hele rapgame terwijl er friet werd uitgedeeld. Kortom: valt veel te gniffelen bij Brunzyn, we zijn benieuwd waar-ie nu weer mee op de proppen komt.

 

Reanny & Ocho - Liefde Maakt Blind

voorjaar

Rappers Reanny en Ocho werken toe naar een gezamenlijke plaat die ‘Beyoncé en Jay Z in een toxic jasje is,’ aldus platenmaatschappij Top Notch. Op Noorderslag gaven ze vast een voorproefje, en wow: die tunes zijn zóóóóó eerlijk, het is bijna grimmig hoe goed ze die toxic dynamiek vertolken. Mooi ook dat Reanny tegelijkertijd wat intrigerende muzikale keuzes maakt, zoals een harpist in haar live-act.

 

Ploegendienst - DSM-5

juni

De DSM-5 is hét belangrijkste standaardwerk voor psychische stoornissen in Nederland. Wat zou dat betekenen in de handen van Ploegendienst? De punkrockband (rondom Ray Fuego en veteranen uit Aux Raux en Malle Pietje en de Bimbo’s) schopt tegen de gevestigde orde met snoeiharde gitaarmuziek zo venijnig als een karatetrap.