3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Wytse Dijkstra

Wytse Dijkstra

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. Deze editie is het woord aan Wytse Dijkstra. Wytse is drummer van onder andere The Escalates, organisator (Radslag, De Bowie Sessions) en projectmanager bij Asteriks.

de RUIMTE
zelfst.naamw. (v.)
Uitspraak: [ˈrœymtə]
Verbuigingen:ruimte|n, ruimte|s (meerv.)

1) beschikbare plaats
Voorbeelden: `Dit tafeltje neemt weinig ruimte in.`,
`Het slaapgedeelte biedt ruimte aan vier personen.`


iemand de ruimte geven
(iemand de gelegenheid geven om zelf iets te doen) `Ze kreeg alle ruimte om haar eigen ideeën in het ontwerp te verwerken.`

 

Ruimte
Leeuwarden is zo’n stad met ruimte. Fysieke ruimte in het Friese land, ruimte voor kunstenaars, muzikanten, filmmakers, fotografen en andere makers in de Popcultuur om te experimenteren en ruimte om initiatief te nemen. In Leeuwarden is er ruimte om het heft in eigen handen te nemen en aan de grondslag te staan van een beweging. Als je deze ruimte vervolgens gaat vergelijken met een stad als Amsterdam, wordt het nog zichtbaarder. Een festival als Welcome to the Village opzetten zou daar een veel kleinere kans van slagen hebben omdat er gewoon al ontzettend veel gebeurt. Intussen heeft het in Leeuwarden uit kunnen groeien tot een festival wat in een rijtje thuishoort met Into the Great Wide Open, Lowlands en WOO HAH.

Leeuwarden heeft echter ook een probleem. Diezelfde ruimte wordt namelijk vaak als iets negatiefs gezien. Academie voor Popcultuur even als voorbeeld: Het gros van de studenten huurt een kamer in Groningen om na de lessen linea recta op de trein stappen. Er wordt geen fuck gegeven om Leeuwarden. Het is een “saaie kut stad, waar niks te doen is”. Resultaat: De Academie, die in haar begintijd een enorme boost gaf aan de Popcultuur in Leeuwarden, voegt op dit moment bar weinig toe. Waar zijn al die studenten tijdens de avonden in Asteriks, op festivals als Explore the North, Welcome to the Village, Noordelijk Filmfestival, en ga zo maar door? Zelfs op de feesten van de academie zelf blijven de meesten thuis.

Ik zit er zo ongelofelijk vaak over na te denken hoe dit imago omgegooid kan worden. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat die leegte, die ruimte, als iets positiefs gezien gaat worden. De werking heeft zich al bewezen. Is het nu gewoon een kwestie van tijd voordat jonge, getalenteerde kunstenaars, muzikanten en artiesten ingaan zien dat die ruimte juist een ongelofelijke kans is?

Ik geloof dat Leeuwarden over een aantal jaar een van de meest interessante steden in Nederland kan zijn als het op Popcultuur aankomt. Maar dan moeten wij, de “jonge talenten” de leegte omarmen.

Uitgelicht

Wat staat er allemaal op het programma in de maand februari voor het team van 3VOOR12/Friesland? Uiteraard proberen we zoveel mogelijk evenementen in de provincie mee te pakken om daar verslag van te doen in woord en/of beeld. Dit zijn de evenementen voor deze maand waar je 3VOOR12/Friesland zeker kan vinden:

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt eindredacteur Christel de Wolff in de agenda en geeft je drie tips.

Tip 1 | Heksenhamer | Podium Asteriks | Leeuwarden | vrijdag 2 februari

Podium Asteriks verandert op vrijdag 2 februari in hoofdkwartier van Heksenhamer (een ‘heksenkamer’ dus). Met maar liefst zes verschijningen en geesteskindjes van het Friese collectief plus een royaal aantal speciale gasten is het niet eens meer een concertavond te noemen maar een heus festival van formaat. Heksenhamer viert het vijfjarig bestaan naar verwachting in de stijl die we van ze gewend zijn: redelijk absurdistisch, maar legendarisch goed.

 

Tip 2 | Electropoëzie + Joost Oomen | boven Café De Stee | Leeuwarden | zaterdag 3 februari

Nog amper bijgekomen van het heksenfeest in Asteriks kun je op zaterdag 3 februari in Leeuwarden naar een eveneens vervreemdend muzikaal gezelschap: Electropoëzie. Deze band liet Leeuwarden vorig jaar tijdens de Popronde al enigszins verbouwereerd achter en dat smaakte naar meer. Titels als Boodschappenlijstje en Boeken in mijn tas klinken alledaags, maar zijn in werkelijkheid liederen met messcherpe teksten op grove beats. Als kers op de taart is dichter en muzikant Joost Oomen ook uitgenodigd. De avond in de vorm van een ‘huiskamerconcert’ is gratis toegankelijk.

 

Tip 3 | Bonne Aparte + SHHT + Cosmute | Podium Asteriks | Leeuwarden | vrijdag 16 februari

Een TVT’tje, ofwel: Tijd Voor Teringherrie! Hoofdprogramma Bonne Aparte is terug van weggeweest en komt de fundering van de oude gevangenis in Leeuwarden testen. In Poppodium Asteriks staan tevens het Gentse SHHT en Leeuwarder Cosmute op de planken en deze bands zijn evenmin voor de poes. Drie stuks rauwe postpunk, no-wave en noiserock om te verteren. Vergeet de gehoorbescherming niet!