Jaren is in Leeuwarden en omstreken keihard toegewerkt naar het verkrijgen van de status Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het bidboek, de race om de titel, de toekenning, het gejuich en de kritiek... de hele weg leidt tot de grande opening van Leeuwarden/Friesland 2018 dit weekend. 'Zonder jou kunnen we niet beginnen' prijkt er op de Oldenhove-replica's die op drie pleinen in de stad gebouwd zijn. Nou, het is na een indrukwekkende muzikale en visuele show wel duidelijk: dit is het begin van een prachtig en bijzonder cultureel jaar in Friesland.

Kosten noch moeite zijn gespaard om het culturele jaar van Leeuwarden/Friesland 2018 in te luiden. Op drie lokaties in de Friese hoofdstad stad rijzen enorme bouwwerken op die de trots van Leeuwarden moeten voorstellen: de scheve Oldehove. Het publiek op de pleinen zien en horen gelijktijdig de muziek, dans en projecties op de torens. Er zijn muzikanten op daken van appartementencomplexen, dansers op de torens, drummers op stellages, het Noord-Nederlands Orkest op de trappen van het Fries Museum, koren die overal verspreid staan... Je komt ogen en oren tekort wat dat betreft. Eén van de hoogtepunten is het lied Seis Oere Thus dat gezongen wordt door Nynke Laverman - al rijdend op een Fries paard -  samen met Piter Wilkens en rapper KUÒ die vanaf het Oldehoofsterkerkhof hun bijdrage doen. Uiteindelijk zijn het koning Willem Alexander en koningin Máxima die met het symbolisch laten luiden van de klok LF2018 officieel openen. Wat volgt is een klokgelui in de hele provincie. 

Fotograaf Hans Buitink trotseerde de gure kou en de regen en was in de middag aanwezig op het station, 's avonds op het Wilhelminaplein voor de opening en in de late uurtjes in Neushoorn om nog wat sfeer te proeven bij één van de drie afterparties.

Station Leeuwarden

Binnenstad Leeuwarden

Hoog bezoek

Wilhelminaplein

Afterparty - Neushoorn