De samenwerking met de drie Noordelijke popkoepels, Eurosonic, het project Hit The North en locatie Brouwerij Martinus blijkt een gouden formule te zijn. Vier dagen lang staat de vloer bomvol publiek tijdens de showcases van Fries, Drents en Gronings talent. Op woensdag- en vrijdagavond nestelen de verslaggevers en fotografen van 3VOOR12/Friesland zich tussen het publiek en ketels bier.

Brouwerij Martinus is tijdens Eurosonic het middelpunt van bier, gezelligheid en Noord-Nederlands muzikaal talent. Het is de thuisbasis van de drie popkoepels Friesland Pop, POPGroningen en Kunst & Cultuur Drenthe plus de artiesten die zij met zich meebrengen. Elke avond staan artiesten uit de drie provincies geprogrammeerd, waarbij de variëteit en hoog niveau van de acts opvallend is. Als we op vrijdagavond Friesland Pop directeur Sjouke Nauta tussen de bedrijven door glunderend horen spreken over het grote succes, weten we dat het project geslaagd is.

Een onderdeel van House Of The North is het talentenontwikkelingsprogramma Hit The North. Uit Friesland zijn Esther de Jong, Pendants en Katie Koss geselecteerd voor dit project, samen met Hollow Men, Boyz In The Woods, Sorry John, Saint Martinez, FENN en The Heck afkomstig uit Drenthe of Groningen. Tijdens een bootcamp in Neushoorn afgelopen november zijn de talenten klaargestoomd voor optredens, presentatie en netwerkactiviteiten tijdens Eurosonic. Niet alleen staan de Hit The North artiesten op het podium in de brouwerij. De showcases worden eveneens aangevuld met andere acts uit de drie provincies.

Terwijl stad Groningen op woensdag overgenomen wordt door muzikaal Europa spelen in brouwerij Martinus de eerste serie Noord-Nederlandse acts. De Noordelijke showcase van Eurosonic Noorderslag zet zichzelf meteen op de kaart door de gevarieerde maar ook toegankelijke avond. Zo wordt de avond geopend door het experimentele FENN uit Groningen, die een redelijk scala aan fans mee heeft meegenomen. Na de eerste tonen staat een volle brouwerij te bouncen op de beats en andere meeslepende sounds van het elektronische duo.

Om de balans te bewaren en mentaal voorbereid te worden op het band geweld van de volgende drie acts, brengt Friezin Esther de Jong de rust weer even terug. Omdat het podium op de begane grond is geplaatst en op verdieping één en twee, met een open plafond, genoten wordt van speciaalbier wordt de dagboekmuziek van De Jong af en toe enigszins aangevuld door geluid dat wat aan een lachband doet denken. De contrasten zijn groot, maar het is intens en ze raakt.

FENN

Esther de Jong

Zowel het Groningse Hollow Men en Sorry John uit Drenthe zijn allebei op hun eigen wijze toegankelijk, zeker bands met veel potentie en muzikaal sterk. Hollow Men doet als aankondiging van het laatste nummer een oproepje over de crowdfunding die ze zijn gestart, er wordt gewerkt aan een debuutalbum door de jongens en ze hopen dit door middel van de crowdfunding volgens jaar uit te kunnen brengen. De eerste avond in House of the North wordt afgesloten door het Groningse Stuart Mavis. De zeskoppige band breekt hun set met de nieuwe single ‘ocean’ en je hoort dat er zo hier en daar meegezongen wordt door de toehoorders. Het is avond waar mensen in en uit lopen, boven gaan zitten voor een goed gesprek en speciaal biertje maar waar de vloer voor het podium vrijwel de hele avond gevuld blijft.

Op vrijdagavond lopen we rond een uur of half acht wederom de brouwerij binnen. Handen worden geschud, omhelzingen vinden plaats en we kijken nogmaals eens vol bewondering om ons heen. De locatie is echt een gouden plek. Met muziek tussen de ketels bier op de begane grond, eten en drinken op de eerste verdieping en gezellige zithoekjes inclusief bar met huisbier op de de tweede etage. Zoals eerder genoemd is de open constructie in het midden van de brouwerij vanwege de drukte een ideale manier om toch de muziek mee te krijgen. Ondanks de industriele uitstraling is het pand gevuld met gezelligheid en heerst er een ongelooflijk positieve vibe.

Die positieve vibe wordt nog eens aangewakkerd als BlackboxRed uit Leeuwarden het schuim in de ketels doet oplaaien vroeg op de avond. De muziek van BlackboxRed is niet typerend optimistisch te noemen, maar het positieve van het duo is vooral de energie die ze met hun ghostgrunge de brouwerij in slingeren. Een tweede album is in de maak en na de set met voornamelijk nieuw materiaal stijgt de verwachting alsmaar hoger en hoger. 

BlackboxRed

Aansluitend op BlackboxRed betreedt de in Leeuwarden wonende Drent Timo de Jong het podium van de brouwerij. Nog steeds is het druk en gezellig en na een lekker half uurtje muziek van deze Drenthse folk/singer songwriter laat Katie Koss horen en zien waarom ze vorig jaar de Kleine Prijs van Friesland wonnen. Met zeer gangbare poppy liedjes slaan ze zich keurig door de set heen, waarbij het publiek hoor- en zichtbaar geniet van deze act. Katie Koss is duidelijk onderweg naar het veroveren van een groter publiek. Het belooft wat voor het komende festivalseizoen.

Het mooie aan het concept van House Of The North is de vele verschillende acts die voorgeschoteld worden tussen het drinken van lekkere biertjes door. Opvallend is ook de niet afnemende drukte in de brouwerij. Bij elke act is publiek in grote getale aanwezig. In aanloop naar het eindfeestje van onze helden van Broken Brass Ensemble zijn het Groningse hiphop collectief Boyz In The Woods. Een half uur lang denderen woorden en beats op je af en laten ze zien dat hiphop leeft en recht overeind staat tussen de rest van de genres van de vrijdagavond.

Katie Koss

Broken Brass Ensemble

De absolute apotheose vindt plaats rond een uur of twaalf als de blazers en slagwerkers van Broken Brass Ensemble de ruimte vullen met hun muziek. Het is geen verrassing dat deze mannen dé opzwepers van de avond zijn. Louter jolijt en plezier vult de ruimte, waarbij door de drukte dansen en springen bijna niet mogelijk is. Binnen een paar minuten kolkt de brouwerij op de vrolijke deuntjes van het ensemble. Broken Brass Ensemble is inmiddels een begrip in binnen- en buitenland en de Friese popscene mag zich gelukkig prijzen met deze fantastische ambassadeurs.