3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Joshi Kuiper

Joshi Kuiper

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3V12/FRL redacteur en radiomaker Joshi Kuiper. Joshi studeert MBO Fotografie & Journalistiek, werkt bij de NDC Mediagroep en maakt radio bij Omroep LEO. Hij presenteert sinds kort 3VOOR12/Friesland Radio.

Van een stinkende trui naar een nieuwe sweater
Je kent het vast wel. In de auto zoeken naar een radiozender die fijn klinkt. Vaak kom je uit bij een standaard zender zoals 538 of Sky Radio. Ik zie het negen van de tien keer gebeuren als ik bij iemand in de auto zit. De mainstream muziek van onder meer David Guetta en Katy Perry vliegen om je oren en de kilometers duren voort. Thuis gaat het niet anders en daar staat de radio ook op een vaste zender. Dezelfde eenheidsworst volgt de ander op en dat keer op keer. Ik snap het soms niet dat naar deze ‘makkelijke’ radio zo goed wordt geluisterd. Uiteraard snap ik de commercie erachter wel. 

Maar laten we deze nou eens met zijn allen de goede kant op sturen. Steeds hetzelfde schilderij voor je neus zien ben je ook snel klaar mee toch? Er zijn zenders die het breder zoeken en die scoren veel minder. Maar daar hoor je wel oprechte radio. Zij brengen nieuwe muziek en proberen grenzen bij luisteraars te verleggen. Daarnaast hoor je naast David Guetta een keer een track van een artiest uit de alternatieve muziekscene. Laten we met zijn allen een keer open staan voor een portie nieuwe muziek. Bekijk het als het wassen van je kleding. Van een stinkende trui naar een nieuwe sweater. Dat zouden eens meer mensen moeten doen.

Maar de bal ligt niet alleen bij de luisteraar. Ook de zenders zijn aan zet. Waar een bekende artiest elke week een paar keer wordt uitgenodigd of gepromoot, past ook een nieuw band. Scoort het meteen? Nee. Maar misschien neemt het wel vooroordelen bij mensen weg die met een wijzende blik naar een genre kijken. Voor de zenders zie ik een mooie kans om nieuwe bands en/of onbekende genres een plek te geven op de radio.

Mede daarom maak ik sinds kort met hulp van muziekredacteur Theo van der Veer 3voor12/Friesland Radio op LEO FM, elke donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. In het programma krijgen alle genres en alle bands uit Friesland een podium. Vrij genoeg dus zou je zeggen. Luister je mee?

Terugblik

Wat bracht de maand maart ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. Afgelopen maand waren wij bij het exclusieve optreden van Napalm Death in Nederland in Iduna, bezochten we in één weekend Podium Asteriks tweemaal waarbij de electro ingenieurs van zZz weer verrasten en hadden we op 26 april onze eerste uitzending van 3VOOR12/Friesland Radio. De makers Joshi Kuiper en Theo van der Veer werden daarvoor aan de tand gevoeld over hun liefde voor radiomaken.

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt hoofdredacteur Marije Heida in de agenda en geeft je twee tips.

Tip 1 | Punk Rock 't Zilt | Strandpavilioen 't Zilt | Harlingen | Vrijdag 18 mei

Ik werd gewezen op dit evenement door één van onze redacteuren en dit soort initiatieven zijn natuurlijk zeker het vermelden waard. Punk in een strandtent, met hopelijk lekker weer overdag, bier dat rijkelijk vloeit en een vette line-up met onder andere Manu Armata en Meddler is gegarandeerd een feest. Pak dus de bus, de trein of laat een vriend(in) je rijden in de auto richting Harlingen voor een portie (on)gecontroleerde herrie.

Tip 2 | Play! Festival, The First Rebirth | Poppenwier | Zaterdag 26 mei 

In een aantal jaar is het dancefestijn Play! Festival zich aan het ontwikkelen als een feest van formaat met behoorlijk grote namen op de poster. Het charmante van dit soort festivals is de onuitputtelijke inzet van een grote groep vrijwilligers en lokale dj's en muziekmakers. In het kader van de 'mienskip' kan zeker ook dit festival aan dat lijstje toegevoegd worden. Persoonlijk zal ik niet snel een dergelijk dancefeest voor mijn persoonlijke muzikale behoefte bezoeken, maar voor de sfeer en mooie decors zeker wel!