3VOOR12/Friesland gaat een nieuwe fase in haar bestaan in. Naast het geschreven woord gaan we vanaf 26 april de Friese popscene eveneens uitlichten in een wekelijks twee uur durend radioprogramma. Elke donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur stem je af op LEO FM 101.6 voor een dosis lokaal talent, nieuws van Friese culturele bodem en gasten die vertellen over hun favoriete tracks. Programmamakers Joshi Kuiper (presentatie) en Theo van der Veer (muziekredacteur) worden aan de tand gevoeld door Marije Heida en vertellen over hun passie voor het radio maken.

Wat is jouw geschiedenis met radio maken?

Theo: "Ik heb in de jaren negentig ruim tien jaar radio gemaakt in mijn toenmalige woonplaats Balk, bij Radio Gaasterland (later, tijdens de gemeentelijke herindeling opgegegaan in Radio Spannenburg). Ik maakte daar het alternatieve muziek- en onzinprogramma De Bunker. Op onze piek (mijn laatste aflevering) goed voor zo’n vier tot vijf luisteraars… Doordat het programma elke zaterdagavond plaatsvond en dit mij op een gegeven moment beperkte in mijn sociale leven, heb ik er in 2000 een punt achter gezet."

 

 

Joshi: Ik ben een jaar of acht geleden begonnen met radiomaken bij de voormalige lokale omroep van Leeuwarden, Mercurius RTV. Op een gegeven moment kwam ik bij de lokale omroep in Sneek, Radio Markant, terecht. Meerdere jaren heb ik daar live verslag gedaan van de Sneekweek. Daarnaast heb ik op de woensdagavond een nineties programma en op de vrijdagavond een soort van uitgaansprogramma gepresenteerd. Vanuit daar leer je weer mensen kennen en dat was op gegeven moment een vrij hechte vriendenclub. Toch heb ik een twee jaar geleden een terugkeer naar Leeuwarden gemaakt waar ik voor Omroep LEO verschillende programma’s heb gemaakt/maak.

Theo van der Veer

Joshi Kuiper

Waar komt jouw liefde voor radiomaken vandaan?

Joshi: "Het begon voor mij als een ‘gezelligheidsdingetje’, maar inmiddels weet ik dat je mensen kan raken met radio. Het medium radio kan de luisteraar meenemen in een dimensie die zij voorheen nog niet hebben beleefd. Dat vind ik het mooiste. Ik had dat met het programma EkstraWeekend van Gerard Ekdom en Michiel Veenstra dat op 3FM werd uitgezonden. Het programma ging alle kanten op, maar was vooral drie uur lang lol trappen op de vrijdagavond. Ik moest elke vrijdag om 19.00 uur thuis zijn om het te luisteren. De chemie tussen Ekdom en Veenstra was geweldig. En toen wist ik: lol maken en daarnaast muziek draaien, dat wil ik ook! En dat doe ik nu al acht jaar met heel veel liefde voor het medium radio."

Theo: "Radio is het allermooiste medium dat er bestaat. Radio is wat mij betreft het theater van de verbeelding. Of het nu gaat om een mooi interviewprogramma, of en goed muziekprogramma. Al moet je hiervoor wat mij betreft tegenwoordig de grens over, bij de college stations in de VS, zoals Morning Becomes Eclectic op KCRW, The Evan "Funk" Davies Show (WFMU), alles op KEXP Seattle en (bijna) alles op BBC 6 Music. Hier worden de platen nog door de radiomakers zelf uitgekozen en komen ze niet uit de computer. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik de gouden jaren van Hilversum 3 nog mee heb mogen maken (jawel, opa vertelt). Programma’s als De Avondspits, Het Weeshuis van de Hits, of de VPRO Radio 3 op woensdagmiddag/avond zijn hoorbaar met liefde en de nodige kennis van zaken gemaakt."

Wie zijn je grote voorbeelden qua radiomaken? Welke programma’s luister(de) je naar?

Theo: "John Peel, BBC Radio 1 DJ! Deze man staat, in mijn belevingswereld, op ongekende hoogte. Helaas is hij ons in 2004 ontvallen. Zijn zoon, John Ravenscroft maakt tegenwoordig radio op BBC 6 Music. Tot een paar jaar terug miste ik bijna geen uitzending van het programma Duyster op StuBru met Ayco Duyster. Die draaide aan de rand van het weekend, melancholische, indie-noir en was zeer goed geïnformeerd. Daarnaast luisterde ik vroeger graag naar de VPRO mensen als Luc Janssen (tegenwoordig VRT radio1) Jaap Boots en Roel Bentz Van den Berg, maar ook Frits Spits, Mark Stakenburg en Jan Douwe Kroeske. Rob Stenders, Leo Blokhuis en Stefan Stasse komen daar, van de huidige generatie Nederlandse dj’s het dichts bij in de buurt. Sterker nog, alles wat Stasse maakt verdient een groot compliment, bij hem is radio nog ‘ouderwetse’ verbeelding. Tegenwoordig luister ik vaker naar NPO Radio 1. Wakker worden met het Radio 1 Journaal en in slaap vallen met Nooit Meer Slapen. Daartussen nog even Kunststof meepikken. Geen muziekprogramma’s, maar wel reuze interessant en met liefde gemaakt programma’s." 

'Alles wat Stasse maakt verdient een groot compliment'

Joshi: "Zoals eerder genoemd: EkstraWeekend. Daarnaast zijn Michiel Veenstra, Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en Ruud de Wild de mensen waar ik graag naar luister. Michiel Veenstra laat in zijn programma de liefde voor muziek goed naar voren komen en daarnaast kan hij naar mijn mening als beste van alle radiomakers een verhaal vertellen. Het klopt allemaal wat hij zegt en alles spreekt tot de verbeelding. Als ik naar Ekdom luister blijf ik glunderen van oor tot oor. Een muzikale passie die wordt aangevuld met humor, prachtig! Domien Verschuuren vind ik fijn om naar te luisteren door zijn stijl. Hij is een strakke radiomaker en is daarnaast heel persoonlijk waardoor ik elke keer wordt verrast. En last but not least: Ruud de Wild. Als je naar hem luistert weet je nooit wat er gaat gebeuren. Maar er is altijd wel iets! Elke dag is er wel een kippenvel moment in zijn programma."

Wat kan de luisteraar wel/niet verwachten van 3voor12friesland Radio?

Theo: "Bij 3VOOR12/Friesland Radio draait het vooral om de Friese muziekscene. We streven ernaar om 80% Fries product te draaien. Daarnaast muziek van (inter/nationale) bands die binnenkort op de Friese podia of festivals te zien zullen zijn. Natuurlijk zijn er mazen in de wet die ons legitimeren van deze regels af te wijken."

Joshi: "We willen de Friese muziekscene tot in alle haarvaten voorstellen aan de luisteraar. Dat doen we door middel van de playlist, interviews en nog veel meer. Mijn doel is om de luisteraar na twee uur 3VOOR12/Friesland Radio iets bij te hebben gebracht of een nieuw inzicht te geven."
 

Joshi, waar komt jouw idee voor het maken van Friesland Radio vandaan?

"Ik werk al een tijdje als redacteur van 3VOOR12/Friesland en ik merkte op gegeven moment hoe groot de Friese muziekscene is. En die wil ik graag zelf beter leren kennen, maar ik wil ook anderen meenemen in die wereld. En hoe kan dat beter door middel van radio? Ik wil voor de luisteraar wekelijks een beeld creëren die zij nog nooit hebben gezien. Je kan nu niet alleen erover schrijven, maar het ook echt laten horen. En die kans wilde ik mij niet voorbij laten gaan."

Theo, wat wordt jouw insteek als muziekredacteur?

"Zoals eerder al verteld, richten we ons voornamelijk op de Friese (populaire) muziekscene, zoals Friese bands en artiesten die hier op zullen gaan treden. We proberen bovenop de nieuwe releases te zitten en we willen de artiesten dan ook van harte uitnodigen om hun (nieuwe) muziek met ons te delen en eventueel toe te lichten waar ze mee bezig zijn. Daarnaast nodigen we met regelmaat notabelen uit de Friese popscene uit om hun favoriete platen te draaien, dit hoeven niet per definitie Friese platen te zijn..."

INFORMATIE

Vanaf 26 april 2018 is 3VOOR12/Friesland Radio iedere donderdagavond te beluisteren van 19.00 - 21.00 uur op LEO FM (106.1) of via de website www.omroepleo.nl. Demo’s, suggesties, tips, op- en aanmerkingen kunnen gemaild worden naar 3voor12frieslandradio@gmail.com.