3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht.

COVERFOTO + TERUGBLIK

Coverfoto: BlackboxRed
Fotograaf: Rick Slagter
Waar: Podium Asteriks
Datum: vrijdag 14 september 2018


BlackboxRed hadden in Podium Asteriks een pre-release van hun nieuwe album Salt In My Eyes. Het album is officieel uitgekomen op 21 september.


Lees hier het dubbelinterview met BlackboxRed en Abdomen over het tot stand komen van hun nieuwe albums.

Wat bracht de eerste clubmaand september ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. Afgelopen maanden stonden in het teken veel nieuwe releases van Friese bodem, interviews en de opening van het nieuwe seizoen in de Friese poppodia.

We hadden o.a. albumrecensies en een dubbelinterview met Abdomen, BlackboxRed en een EP recensie van The Crooked. Daarnaast aandacht voor de terugkeer van The Amp in de vorm van een Friezen om Utens interview met Nyk de Vries, heel veel nieuwe video's en een interview met de nieuwe programmeur van Het Bolwerk: Ype Terwisscha van Scheltinga.

UITGELICHT

INTO THE VOID

De zesde editie Into The Void is alweer aanstaande, en wel op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober. De organisatie haalt voor de gelegenheid wederom een flink aantal zwaargewichten naar Leeuwarden in het genre stoner, sludge en doommetal.

Grote namen als Wo Fat, Elder en Orange Goblin prijken op de poster. Eveneens halen ze het Japanse MONO weer naar de Friese hoofdstad. 
Met meer dan 25 acts is het voor nu even te veel om op te noemen. Kijk dus voor de volledige line-up en meer nieuws over het festival op de site van Into The Void.

Bekijk hier nog eens het dossier van de vijfde editie van het festival.

BALDRS BARBAARSE BOHURT

Zaterdag 13 oktober staat er een bijzonder evenement op de agenda van Iduna te Drachten. Dan wordt het poppodium namelijk overgenomen door de heren van Baldrs Draumar uit Dokkum. Na een grootse releaseparty ter ere van hun akoestische album Fan Fryslâns Ferline kregen ze de smaak te pakken en hebben ze het plan gesmeed een middeleeuws getint festival op te zetten.

Ze pakken uit met optredens van metal en folkbands plus middeleeuwse vechtsport (Bohurt), rubuust eten en uiteraard bier. Naast een optreden van de heren zelf staan ook Rectal Smegma, Bodyfarm, Svartby, Manu Armata en Wortsatia op het programma. De deuren van Iduna gaan open om 15.00 uur en kaarten zijn 8 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de deur.