De weergoden hebben tijdens Popronde Leeuwarden een slecht humeur. Gelukkig tonen de organisatie, de geselecteerde muzikanten en het publiek een goede dosis karakter en worden weer en wind getrotseerd. Leeuwarden is dit jaar de zesde stad in de lijst van 41 steden waar elke lokale popronde-organisatie een selectie heeft gemaakt uit zo'n 140 acts. Met bijna 30 acts op de lijst is het maken van een strakke planning noodzakelijk, en is het onmogelijk alles te zien. Het team van 3VOOR12/Friesland vliegt van locatie naar locatie om zoveel mogelijk mee te pakken.

Met de wind in de haren en de regenwolken dreigend en actief boven de Friese hoofdstad pendelen we de hele avond heen en weer tussen 16 locaties in de binnenstad. Popronde Leeuwarden heeft dit jaar een vol programma met 29 acts op papier, waarvan een aantal op meerdere lokaties te zien zijn. 

Vorig jaar stond de Oldehove voor het eerst op de locatielijst en ook dit jaar kunnen we de trap weer beklimmen voor een tweetal sessies halverwege de scheve toren. Een electronische act als Malvae leent zich zeer goed voor een opwarmer van de avond in de duistere ruimte van de Oldehove. De klanken van deze wereldburger vullen de ruimte tot in de nok waarna ze weer als een warme deken terugvallen over de toehoorders. Echte rust in de kont hebben we vanaf dit moment niet meer, want met dit 'startschot' in de Oldehove is Popronde Leeuwarden los en racen we richting een van de nieuwe lokaties dit jaar: Grand Café Z voor LOVE COUPLE.

Wanneer je de naam LOVE COUPLE ziet staan, verwacht je natuurlijk zoetsappige teksten en dromerige tonen. Niets is minder waar; hedendaagse elektronica, pop en indie worden soepel afgewisseld. De vierkoppige band heeft een unieke samenzang en weet de juiste mix te vinden tussen het beste uit de 80's en de 90's. Denk aan zoete energie met een flinke attitude. Het frontduo, waar zangeres Renée Meijer de lead in neemt, is spannend en eigenzinnig, maar bovenal erg plakkerig. De song Chinatown blijft makkelijk hangen en is niet snel van je af te schudden. LOVE COUPLE werkt hard, maar het geluid  van de kelder in Grand Café Z laat te wensen over. Desondanks weet LOVE COUPLE zich met permanente stift op de kaart te zetten.

LOVE COUPLE in Grand Café Z

Malvae in de Oldehove en NØRD

Wanneer LOVE COUPLE een kwartiertje onderweg is, wordt de gang alweer ingezet richting Post Plaza. Aan het begin van het optreden zijn we enigszins verward dat dit duo hier staat in plaats van Laura Sjin. Zij moest afzeggen en het duo Sam & Julia nemen de honneurs waar in het voormalige postkantoor. Ondanks de korte verwarring, worden we door deze verandering zeker niet teleurgesteld.

Tussen de late eters, borrelaars en koffiedrinkers brengen ze hun americana pop nummers ten gehore. Hoe de stemmen van de twee met elkaar kleuren is magisch en ook weten ze de sfeer intiem te maken, ondanks de grote ruimte en het rumoer op de achtergrond. In mei is de nieuwe single opgenomen met americana held Tim Knol, deze presenteren ze in hun set tijdens Popronde en zal 26 oktober worden uitgebracht.

Terwijl buien komen en gaan en de wind ons helpt van hot naar her te fietsen, waaien we voor korte bezoekjes binnen bij de sfeervolle alternatieve pop van AIYA in schoenwinkel IDENZA en Podium Asteriks waar Ziggy Splynt zorgt dat de oordoppen weer even uit de broekzak gehaald moeten worden met hun alternative rock. Ook wippen we binnen voor twee nummers bij het eigenzinnige Cordon Rouge in de Arena van Neushoorn. Het is bij acts als Cordon Rouge dat je wel een beetje baalt dat je weer door moet. 

AIYA in IDENZA

Ziggy Splynt in Podium Asteriks

Cordon Rouge in Neushoorn

Popronde is inmiddels een flink eind op weg en we keren weer terug naar schoenwinkel IDENZA op de Wirdumerdijk. Het is er gezellig druk wanneer het tijd is voor Faradays. Onder leiding van Karindra Perrier krijgen we elektronische indiepopsongs voorgeschoteld. De dromerige vocals hebben alles te maken met het inmense bereik van Perrier zelf, met lichte ondersteuning van de stemvervormer.

Perrier deelt het geïmproviseerde podium met drummer Thomas Bosveld en toetsenist Erik Brouwer. Een intieme setting, aangezien Faradays normaliter uit vijf man bestaat. Het is hard werken, maar timing en dynamiek staat centraal en uit zich bijna in perfectie. Haar heldere vocals en de soepele synths werken betoverend. Faradays zit vol karakter, emotie en persoonlijkheid en we kunnen niet wachten om dit in haar totaliteit te mogen bewonderen.

Faradays in IDENZA

Een van de schijnbaar hoogtepunten deze popronde is Karel. Geselecteerd door 3VOOR12 en dit weekend in Leeuwarden om één van de vele beloofde feestjes neer te zetten. Waar in andere steden het publiek mee springt met Karel, laten de Friezen hier hun nuchterheid zien en aanschouwen het hyperactieve geheel met enige gelatenheid. Hij hoeft alleen met zijn iPhone en rugtas op pad, plugged deze in en zingt over zijn elektro en synthpop tunes heen. Schreeuwend en springend gaat hij over publiek en obstakels en brengt Asteriks in verwarring en extase.  

Voor de intieme popronde sessie van John-Lewis Cabot dalen we af naar de schatkelder van het Historisch Centrum Leeuwarden. De student van de Rockacademie Tilburg speelt tussen de historische erfstukken zijn eigen Engels- en Nederlandstalige nummers en covers. Met zijn bijzondere stem weet hij volledig akoestisch zijn set met een funky en blues sound te brengen. Later op de avond staat Cabot in een, zoals elk jaar, afgeladen Paddy O'Ryan. Een groter contrast dan de stille schatkamer valt er niet te vinden maar ook in het rumoer van de pub speelt de singer-songwriter vol enthousiasme zijn set.

Met Silent Runners mogen in we in de Neushoorn Arena één van de meest verrassende acts van het festival verwelkomen. Ook Nederland kent zijn darkwave parels. De Amsterdams/Utrechtse band mixt duistere synths met post-punk invloeden waar je u tegen zegt. Exatisch en hypnotiserend. Diepe baslijnen en aanhoudende drums zorgen voor een heersende trance in de zaal, terwijl vocalist Dolf Smolenaers op geheel eigen wijze over het podium beweegt. De invloeden van Depeche Mode en Killing Joke zijn zeker aanwezig, maar Silent Runners zet overtuigende, hedendaagse new wave neer.

Karel in Podium Asteriks

John-Lewis Cabot in Paddy O'Ryan

Silent Runners in Neushoorn

En weer door naar Asteriks waar de groezelige nineties rock van TAPE TOY ons op staat te wachten. Zelf noemen ze het 'Bubble grunge', wat eigenlijk passender is dan je misschien verwacht. Als je een blik werpt op het publiek, lijkt TAPE TOY al gevestigd te zijn. Natuurlijk is dat te danken aan de bruisende feel en de warme spontaniteit van het het viertal, maar we kunnen er ook gewoon kort over zijn; de songs zijn sterk, strak en onmiskenbaar zelfbewust. Frontvrouw Roos van Tuil draait er niet om heen en straalt een speelse dosis eigenwijsheid uit. Het klopt en het werkt; TAPE TOY moet je in de gaten houden.

Met één van de meeste boekingen deze editie, staat Kita Menari vlak voor middernacht in café De Stee. De Popronde bezoekers zijn vanuit de binnenstad afgebogen om in het café tegenover het station naar de indie-pop formatie te komen luisteren. In het afgeladen café worden hoekjes gecreëerd waar gedanst kan worden en wordt er op stoelen gestaan om het optreden te kunnen zien.

Wanneer ze Shooting Star inzetten, voel je de herkenning vanuit het publiek. Het is voor het grootste deel van de band een thuiswedstrijd om in Leeuwarden te spelen. Dat deze band lekker bezig is, bewijst wel het feit dat De Stee eigenlijk te klein is voor de set indie-pop die deze mannen neerzetten en ze zeker klaar zijn voor het grotere podium. Leeuwarden was de vierde in het rijtje van de nog 24 Popronde shows die ze gaan doen.

TAPE TOY in Podium Asteriks

Kita Menari in De Stee

Met de muziek van Kita Menari nog in het achterhoofd begeven we ons voor de afterparty richting De Backstage in Neushoorn. Nog één keer de nattigheid en wind trotseren om vervolgens compleet lam geslagen te worden door de bizarre en hysterische en chaotische polkabeats van LOGOSAMPHIA. Het is een afsluiter van het Popronde rondje waar nog lang over gesproken zal worden. De locale helden DJ Rental Theo en DJ Yung Haringa verzorgen de rest van de avond de muzikale omlijsting van de afterparty, waar maar geen einde aan lijkt te komen. En zo hoort het!

Popronde 2018 Spotify lijst