3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3VOOR12/Friesland (eind)redacteur en fotograaf Christel de Wolff. Christel studeert binnenkort af aan de kunstacademie van Rotterdam, en is tevens werkzaam bij Never Mind The Hype en Girls Go BOOM. 

Verveling ter inspiratie voor creativiteit
Ik had afgelopen jaar het voorrecht om even in Friesland te mogen wonen. Thuis verklaarden mensen me voor gek, want terwijl jonge creatievelingen – waartoe ik mezelf dan maar even beschouw – massaal naar de stad trekken, ging ik juist het platteland opzoeken? En dan wel in dat starre Friesland? Ik was een buitenstaander, een Randstedeling bovendien, maar de ogenschijnlijk norse provincie accepteerde me vanaf het moment dat ik het station van Leeuwarden uitliep. 

Voor het eerst woonde ik op mezelf en ik ervoer het overweldigende gevoel dat ik kon doen wat ik wilde. Al snel bleek dat relatief en kwam ik er achter dat het toch wel verdomd makkelijk was geweest dat ik nooit boodschappen had hoeven doen, mijn bed altijd was opgemaakt en als ik eens laat uit school kwam er nog wel een prakkie in de magnetron stond te wachten. Nu at ik chips, soep-uit-blik en haalde ik mijn boterhammen met kaas in Scooters. Oh, reken maar dat ik héél wat boterhammen met kaas heb gedronken... 

Eenmaal het studentenleven onder de knie hebbende, begon ik mijn fotografisch werk te profileren. Ik studeerde aan de Academie voor Popcultuur en samen met fanatieke ‘liwadders’ schopte ik tegen het heersende idee dat Leeuwarden stom was.

 

Dat ik helemaal geen Leeuwarder was, niet eens een Friezin, werkte in mijn voordeel. Met een frisse blik kon ik kijken naar problemen en kansen in de stad. Waar anderen besloten te vertrekken, zag ik dat het saaie Fryske lân juist interessante initiatieven teweeg bracht. Dit laatste leerde ik echter niet in Leeuwarden maar in een nog noordelijker gelegen stadje.

In september schreef ik dat Dokkum suf was. Toch, lang voordat ik ooit maar een voet op Friese bodem had gezet, stond het dorp met stadsrechten al prominent op mijn muzikale radar dankzij het “Lantaaaaarnnnn!” scanderende The Homesick. Dat de beste kroeg van Nederland in Dokkum staat, durf ik tegen te spreken, maar ik heb geleerd dat het in Café De Lantaarn bijzonder goed uit te houden is zodra je met leden van The Homesick, Sweetgodanimals én Exitlight Empire aan één tafeltje terecht komt. Dan worden er behalve biertjes ook sterke verhalen getapt. En het blijft niet bij alleen praatjes: na een grootse Europese tour, werd afgelopen maand ook aangekondigd dat The Homesick volgend jaar op het grootste bobofestival van de wereld speelt.

Toch is het niet Dokkum, maar Ljouwert dat komend jaar Cultuurhoofdstad van Europa is en ik zou 058 dan ook willen aanmoedigen om eens te gaan kijken in de Bonifatiusstad. Op 25 oktober wijdde IepenUP er een hele avond aan om achter het geheim van de opbloeiende muziekscene te komen. Naar mijn idee is dat toch vooral de familie Van de Werken, wiens huis dient als hoofdkwartier voor jonge muzikale Dokkumers. Maar ook de genoemde verveling en het isolement, niet alleen in Dokkum maar in het ganse Friese land zijn factoren. Laatst sprak ik enkele Friezen die in het afgelopen jaar naar Rotterdam verhuisden en allemaal concludeerden ze dat ze het platteland verstikkend hadden gevonden. Toch zou ik Leeuwarden willen aanmoedigen om zichzelf in aanloop naar 2018 eens even een keertje helemaal kapot te vervelen. Want juist daaruit ontstaan de kansen en de initiatieven. Als de handen dan geslagen worden en de cultuursector begint op te bloeien, verklaren mijn Randstedelijke vrienden me hopelijk niet langer voor gek als ik binnenkort mijn boeltje weer naar het noorden verhuis. Misschien wel voorgoed.

Terugblik

Wat bracht de maand augustus ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. In oktober doken we in de wereld van doom, sludge en stoner tijdens twee dagen Into The Void. Daarnaast was er een prachtig interview met de culthelden van It Dockumer Lokaeltsje en stonden we in Neushoorn te kijken naar een Podium Asteriksshow waar van van onze sokken werden geblazen door Wolvon en het Belgische The Guru Guru

Uitgelicht

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt redacteur Kuo Weh Ho in de agenda en geeft je een tweetal tips.

Tip 1 | DOPE D.O.D. | Het Bolwerk | Sneek | vrijdag 17 november

Opzwepende beats met smerige flows en rijms is waar Dope D.O.D. bekend om staat. Sinds hun doorbraak met de track “What Happened” levert Dope D.O.D. muziek als een van de beste exportproducten vanuit de Nederlandse hiphopscene. De groep heeft samenwerkingen achter de rug met legendarische Amerikaanse hiphopartiesten (Redman, Sean Price, Onyx) en heeft in de afgelopen jaren op grote internationale festivals gestaan, waaronder SXSW, Sziget en Dour.

 

Tip 2 | FRYSK BLOED FESTIVAL | Poppodium Iduna | Drachten | zaterdag 25 november

Het jaarlijks terugkerende Frysk Bloed Festival biedt een uitermate interessant muziekprogramma aan met een hoop variatie, maar allen hebben ze Friese roots. Naast de hoofdacts Twarres en Weekend at Waikiki biedt het festival een vermakelijke avond voor de echte hiphopliefhebber: de Engelstalige crew The Arbees, de Friestalige rapper Frgast en de uit Leeuwarden afkomstige Rich zullen een performance verzorgen op de Straight Up! Hiphop-stage. Voor de rockliefhebber spelen onder andere De Sadelrûkers, Pander en Sunborne.