Het is een vreemde gewaarwording dat juist op de avond met het zwaarste gitaargeweld het cellenblok van Podium Asteriks moet worden verruild voor het gemoedelijke café De Backstage van Neushoorn. De Blokhuispoort staat in de steigers, dus is deze avond aan WOLVON en The Guru Guru om nog een zaal aan puin te spelen. WOLVON is hier zo langzamerhand vrij bedreven in geworden, aangezien de Groningers al voor de derde keer een Asteriksavond onveilig maken met hun onstuimige noiserock. Ditmaal supporten ze The Guru Guru, een even luid Belgisch vijftal met al een formidable live reputatie in het zuiden van het land.

De mannen van WOLVON beheersen de kunst van stuwende drums en knarsende gitaren nog steeds als nooit tevoren. Met de komst van de nieuwe plaat ease. hebben ze een betere balans gevonden tussen de melodieuze gitaarlijnen en de zwaardere mathrock invloeden, maar nog altijd voorzien van strak drumwerk. Het ingetogen Waterworks neigt zelfs veel meer naar dreampop met zijn uitgesponnen gitaren en lijzige zang. Wie echter vreest dat ze het hardere werk links hebben laten liggen, wordt al snel uit die droom geholpen als ze met een tweeluik nummers afsluiten waarbij ze alle remmen losgooien. Beukende gitaren en wapperende haren; het voelt allemaal weer heel bekend, maar is net wat uitgekiender dan voorheen.

WOLVON

Het is lastig om het over The Guru Guru te hebben zonder te beginnen met zanger Tom Adriaenssens. Met zijn manische blikken en neurotische uitbarstingen zit hij ergens tussen obsessieve mimespeler en een verwarde gedetineerde in die op een mysterieuze manier zanger is geworden in een noiserockband. Dit is ook terug te horen in zijn zangstijl waar hij wisselt tussen melodieuze zang, overstuurde stemmetjes en geschreeuwde uithalen die doen denken aan bands als Melt Banana. De mathrock invloeden zijn ook duidelijk aanwezig in de muziek met veel tempowisselingen en pedaaleffecten, maar in plaats van nog verder het diepe in te gaan, is bij The Guru Guru meer afwisseling te horen.

'Met zijn manische blikken en neurotische uitbarstingen zit hij ergens tussen obsessieve mimespeler en een verwarde gedetineerde in'

Getuige bijvoorbeeld het verleidelijke Back Door met zijn absurde teksten en slepende gitaren. Als afsluiter drukt Adriaenssens de microfoon in de handen van het verbouwereerde publiek en loopt zelf weg. Terwijl de band nog doorspeelt, wordt de microfoon nog een paar keer ongemakkelijk doorgegeven, maar niemand was hier vanavond op voorbereid.

De accommodatie mag dan veranderd zijn, maar uiteindelijk klinkt de muziek er vanavond niet minder hard om. Beide bands leveren inventieve sets met de nodige ruggengraat. The Guru Guru past prima thuis in het huidige rijtje van Belgische kwaliteitsbands als It It Anita, Hypochristmutreefuzz en Brutus, bands die allemaal ook muzikaal nauw verwant met elkaar zijn. Mochten er nog meer Belgische bands zich in dit rijtje scharen, mogen ze bij voorbaat al doorgestuurd worden naar het Noorden.

Gezien

The Guru Guru + WOLVON
Podium Asteriks in De Backstage, Neushoorn
Vrijdag 6 oktober 2017