Op het tijdschema van Welcome to The Village staat op zondag drie kwartier ingepland onder de noemer Asteriks in Residence, waarin het Duitse the other shi en CIEL uit Leeuwarden samen optreden. Gedurende vier dagen voor aanvang van het festival worden ze ‘opgesloten’ in Asteriks, waarbij ze de opdracht krijgen samen nieuw werk te maken en te presenteren tijdens het festival. Marije Heida spreekt in aanloop naar het festival met projectleider Bente Hout (Popfabryk) en coördinator Eva van Netten (Podium Asteriks/Welcome to The Village).

Het mag wel weer wat meer gaan broeien en borrelen in Friesland, vinden Bente Hout en Eva van Netten. Een aantal jaar geleden was Leeuwarden een spannende plek om als artiest te verblijven en te werken. Er werd veel geïnitieerd, er ontstonden mooie projecten en er waren te gekke feesten. “De scene in Leeuwarden was ontzettend levendig en een aantal van die initiatieven staan nog overeind, maar er moet weer meer ruimte komen om te experimenten”, aldus Eva.

Die ruimte wordt gecreëerd middels het initiatief Asteriks in Residence dat opgezet is door de Popfabryk en Podium Asteriks. Het idee is om artiesten uit het buitenland te koppelen aan een Friese artiest die in een korte periode nieuw werk gaan produceren. Voor de kick-off van dit nieuwe project wordt de Duitse act the other shi gekoppeld aan het Friese CIEL, waarbij ze hun product tonen tijdens Welcome to The Village. De Duitse bijdrage wordt uit de hoge hoed van het internationale uitwisselingsprogramma Excite van de Popfabryk getoverd. Podium Asteriks gooit voor vijf dagen de deuren open van hun onderkomen in de Blokhuispoort. Eva: “Je hebt dus een soort van residentie periode met de garantie dat je met je project op een festival staat. Het bijzondere daaraan is dat het een heel exclusief eenmalig optreden wordt. Wat we met betrekking tot de toekomst van dit project voor ogen hebben is dat het niet alleen om bands hoeft te gaan, maar dat ook film- of theatermakers aan elkaar gekoppeld worden. Het gaat erom dat er ruimte is om te experimenteren, waarbij de artiest gestimuleerd wordt om over grenzen heen te gaan.”

'Het zou mooi zijn als het bij lokale artiesten een mindset aan weet te zwengelen die zegt dat je buiten de lijntjes mag kleuren'

Dat verleggen van grenzen heeft Bente persoonlijk ondervonden samen met CIEL’s Michelle Hindriks (tevens bandgenoot in Sväva), toen zij in 2013 als Mellow Leave Collective een maand lang door Schotland, Engeland en Frankrijk hebben gereisd met als eindproduct een EP van vier nummers. “Onze reis is niet door een andere partij geïnitieerd, maar we hebben zelf de route en het plan bedacht. We hebben met een maand lang met mensen geschreven en samengewerkt. Ik kan wel zeggen dat in de afgelopen vijf jaar Sväva we daar de grootste stap hebben gemaakt in nieuwe manieren van schrijven”, vertelt Bente. “De min of meer gekaderde druk die bij deze manier van werken komt kijken zorgt er bij mij voor dat er veel meer uitkomt. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen niet zo werkt, maar voor heel veel anderen wel. Je kunt ook niet zoveel eisen stellen. Je maakt wat er ontstaat en daar moet je het dan maar mee doen.”

Wanneer Bente in 2016 opdracht krijgt vanuit de Popfabryk een act neer te zetten tijdens UITfestival, werkt ze een idee uit dat gebaseerd is op haar reis samen met Michelle. Werken met buitenlandse artiesten zonder dat je ze kent onder tijdsdruk en dan maar kijken wat er gebeurt. Ze koppelt daarom voor UITfestival 2016 de Friese Chai Blaq aan het Belgische YellowStraps. Het concept gaat niet aan de medewerkers van Podium Asteriks voorbij en er worden stappen ondernomen om het initiatief en idee van Bente als project op te zetten om de popscene in Friesland een boost te geven. Eva: “Na een paar brainstormsessies met o.a. de Popfabryk, hebben we besloten het onder Podium Asteriks te laten vallen omdat Asteriks meer dan alleen een podium wil zijn. Het moet een plek zijn waar dingen gemaakt kunnen worden. Asteriks, de Popfabryk en alle andere partijen die betrokken zijn, nemen een netwerk en expertise met zich mee en het is mooi om dat allemaal eens samen te brengen.” Bente vult aan: “Het zou mooi zijn als het bij lokale artiesten een mindset aan weet te zwengelen die zegt dat je buiten de lijntjes mag kleuren.”

Lees hier een terugblik op de reis die Mellow Leave Collective maakte in 2013:

Aankomend weekend zal de pilot van het project het levenslicht zien. Beide bands hebben elkaar ondertussen via mail een beetje leren kennen, maar vanaf woensdag zullen ze daadwerkelijk samenkomen en aan de slag gaan. “Ze kennen elkaar niet dus dat maakt het spannend. Vooraf kijken we bij de selectie wel bewust of de acts muzikaal gezien bij elkaar passen. Ze waren over elkaars muziek al heel enthousiast en dat is een heel mooi startpunt, maar om het verder helemaal blanco en onbekend te laten maakt wel dat er dat rauwe randje aan het project zit. Het is ook niet vanzelfsprekend dat er een zodanige klik is dat ze tot 40 minuten muziek komen. Misschien wordt het wel een heel intensief en stroef proces. Dat weet je allemaal nog niet”, geeft Bente aan. Dat er drie kwartier voor ze gereserveerd is op één van de Welcome to The Village podia betekent dus niet dat ze daadwerkelijk een uur vullen. Eva: “Of ze nu twintig of veertig minuten gaan volmaken, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het is gewoon tof dat ze de kans krijgen dit te doen en dat te mogen presenteren tijdens het festival. Vanuit Welcome to The Village vind ik het ook belangrijk om een spannend programma te kunnen aanbieden. Waar inderdaad niet alles gepolijst is, maar waarbij je tegen een act zegt: ‘Ga maar, want we vertrouwen erop dat dit iets tofs wordt!’”

Lees hier het interview met Michelle Hindriks - CIEL dat 3VOOR12/Friesland onlangs met haar had:

Vanaf woensdag 19 juli werken the other shi en CIEL aan nieuw werk in Podium Asteriks. Op zondag 23 juli presenteren ze tijdens Welcome to The Village om 15.00 uur op podium Kolderwolde eenmalig en exclusief hun materiaal.