Het soloproject CIEL van Michelle Hindriks (Sväva) is nog maar net van de grond als bekend wordt dat ze geselecteerd is voor Popronde 2017. Het eerste officiële optreden vindt afgelopen maart plaats in Podium Asteriks en een maandje later lanceert Hindriks haar eerste video 'Awake'. Een prachtige start van een heel persoonlijk project van Hindriks, waarbij ze buiten de vertrouwde paden van Sväva haar eigen weg kan ontdekken. Momenteel wordt hard gewerkt aan de EP 'Anxiety' die ergens dit jaar uitgebracht gaat worden. De bliksemstart van CIEL is niet onopgemerkt aan 3VOOR12/Friesland voorbij gegaan en Marije Heida legt Hindriks een aantal vragen voor om haar nog beter te leren kennen.

Onlangs kwam je eerste single/video Awake uit van je soloproject CIEL. We kennen je natuurlijk allemaal van Sväva. Vanwaar de behoefte om naast Sväva een soloproject te starten?

"Ik ben best een eigenwijs persoon en trek altijd het liefst mijn eigen plan. Ik wilde een project waar ik dit ook in kan zijn, zonder dat er een compromis gesloten hoeft te worden over creatieve ideeën. Dit bedoel ik niet ten nadele van Sväva, want ik vind dat juist ook iets heel moois aan dat project: dat het een samenkomst van ideeën van verschillende mensen is. Ik vind het heel mooi om deze twee dingen naast elkaar te hebben."

Hoe spannend is het om uit een vertrouwde situatie van een band te stappen en je eigen muzikale ideeën, fantasieën en gedachtenspinsels naar buiten te brengen?

"Naar vreemden toe ben ik een erg in mijzelf gekeerd persoon, ik deel niet snel persoonlijke dingen. Gek genoeg heb ik er weinig moeite mee om mijn muziek met anderen te delen, het is een van de weinige kwetsbare dingen die ik makkelijk met vreemden deel. Ik denk dat dit komt omdat ik me er heel erg bewust van ben dat wanneer mensen mijn muziek niet mooi vinden, mij dit niet een minder persoon maakt. Door op deze manier te relativeren wordt het muziek delen toch een stuk minder eng."

Wat is voor jou de kracht van muziek maken die je zelf helemaal bedenkt/ontwikkelt?

"Wanneer ik muziek maak raak ik altijd in een soort trance. Wanneer ik in mijn eentje bezig ben kan ik helemaal op gaan in die trance zonder dat het voor anderen vervelend is, of dat ik me bezwaard voel omdat er anderen naast mij staan te wachten. Door te schrijven over onderwerpen die mij erg bezig houden kan ik een blik naar binnen werpen en voor mezelf reflecteren op bepaalde onderwerpen en situaties."

Voor de liveshows sta je ondertussen met Cesar Eisma en Jelmer Terwal op het podium. Hoe voelt het om je ideeën over jouw muziek over te brengen op deze twee heren?

"Te gek! Een paar jaar terug hebben we ook samen in Sväva gespeeld. Dus we kennen elkaar al goed op muzikaal vlak en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Zij snappen helemaal waar ik heen wil met mijn muziek en dat is hartstikke fijn. Ik hoef niet elke repetitie in discussie te gaan welke richting de muziek op moet, maar het gaat heel automatisch de kant op waar ik zelf ook heel tevreden mee ben."

Hoe moeilijk was het om jouw muziek van een studio versie over te zetten naar een live performance?

"Ik heb er wel even over moeten nadenken ja. Bij het schrijven van de tracks ben ik helemaal los gegaan en heb ik er totaal geen rekening mee gehouden dat het ooit nog live gespeeld zou moeten worden. Zo komen in elke track weer andere instrumenten voor en bestaat het nummer Awake zelfs uit meer dan honderd sporen. Omdat er maar zes zitplaatsen zijn in mijn bandbus moest ik toch even naar een oplossing zoeken. Uiteindelijk zijn de tracks live net wat anders dan op plaat. Dat vind ik eigenlijk ook wel leuk, want waarom zou je het nog live willen zien als het exact hetzelfde is als op de plaat? Ik vind het zelf ook altijd wel verassend als ik een band check waarvan ik de plaat al ken en er is live net weer wat anders van gemaakt.  Live is CIEL lekker energiek en ook wat harder dan op de plaat."

 

Ik schat jou in als een introvert type, maar dat best veel onder het oppervlak speelt. Awake klinkt best onheilspellend en in er gebeurt op minimalistische manier heel veel zowel in de clip als muzikaal. Is jouw muziek representatief voor wat er onderhuids bij jouw borrelt en broed in het hoofd?

"Zo zou je dat wel kunnen stellen. Mijn teksten zijn erg introspectief, veel teksten gaan over mijn eigen angsten, of obstakels waar ik in het leven tegen aanloop. Sommige teksten zijn juist weer vanuit het perspectief van anderen geschreven, soms gaan ze over situaties die ik zelf nog nooit heb meegemaakt, maar ik merk dat ik toch het makkelijkst nummers maak over onderwerpen die dicht bij mij staan en die ik zelf op dat moment doorloop. Daarentegen gaan de nummers vaak over onderwerpen die voor veel mensen herkenbaar zouden kunnen zijn en vind ik het mooie aan kunst dat iedereen er zijn eigen interpretatie aan kan geven."

Het is opvallend dat jouw project eigenlijk nog maar in de kinderschoenen staat, maar je doet mee aan Popronde dit jaar en ik zie dat je ondergebracht bent bij twee labels, waaronder een Amerikaanse. Hoe heb je dat allemaal voor elkaar gekregen?

"Ongeveer een jaar geleden ontmoette ik de Canadese dreampop band Living Hour in Amsterdam. Zij hebben hun eerste plaat op Tree Machine Records uit gebracht, en zo kwam ik bij dit label terecht. Labelbaas Zack was bij het horen van mijn EP direct lyrisch. Ondanks dat ik nog nergens stond in mijn carriére - ik had op dat moment nog niet eens een Facebook pagina - wilde hij er helemaal voor gaan en het uitbrengen.

Van Geertruida ben ik al jaren fan. Ik vind het ontzettend vet wat zij doen in de Nederlandse underground. Het is moeilijk om in Nederland de underground aan de man te brengen omdat er maar een klein clubje liefhebbers is. Ik vind het te gek dat Geertruida ondanks dat totaal hun eigen plan trekt. Zij brengen alleen de muziek uit die zij écht tof vinden. Zij werken in eerste instantie vanuit passie en doen het niet om het geld. Daarom voel ik me ook erg verbonden met het label. Voor mij draait kunst niet om geld. Ik zou nooit mijn muziek aanpassen om financiele redenen, of omdat het dan bijvoorbeeld meer geschikt voor de radio zou zijn. Ik maak alleen wat ik zelf mooi vind, of het geld oplevert of niet."

Wat zijn de volgende stappen voor jouw als soloartiest naast de Popronde en uit uitbrengen van je EP?

"Ik zou wel wat shows in Engeland willen doen. Dit is misschien een heel cliché antwoord, maar ik ben gewoon mega fan van het land en wil er graag weer heen! Ik weet eigenlijk niet waar dat hem in zit, maar ik heb al mijn hele leven een voorliefde voor Engeland. In het verleden woonde ik in Brighton en speelde daar in bands. Het is in die stad zo bruisend. Bijna iedereen is kunstenaar of speelt in een band. Er zijn zo veel pubs en underground podia dat je soort van kunt touren door die stad."

Informatie CIEL

In april ging via The Daily Indie de video Awake van CIEL in premiere. Awake is de eerste single van de EP Anxiety die eind 2017 uit gaat komen. In september en oktober vindt Popronde plaats in veertig steden in Nederland. Waar en wanneer CIEL geboekt is, wordt later dit jaar bekend gemaakt.