Berucht, beroemd en geliefd is Frank Hulsebos op zijn eiland Ameland. Een man die alle ups and downs in zijn leven wel heeft beleefd, maar fascinerend ondernemend en positief blijft. Met passie en een ontembaar doorzettingsvermogen om met anderen ‘er iets moois van te maken’, is hij steeds op zoek naar het avontuur. Hij rijdt op Peace Day - 21 september - met een delegatie Friezen en Amelanders als enige Nederlandse afgevaardigde met zijn Ship of Fools voorop in de Love World Peace Parade in Berlijn. Hoofdredacteur Marije Heida spreekt de Amelander een paar dagen voordat ze richting Duitsland vertrekken. De reis wordt achteraf weer één voor in de boeken.

Friede, Freude, Eierkuchen

De oorsprong van het evenement is een verjaardagsfeestje van Matthias Roeingh, beter bekend als DJ dr. Motte, met 150 gasten rondom zijn Volkswagenbusje uitgerust met een muziekinstallatie op de Kurfürstendamm in Berlijn. Dit verjaardagsfeestje, dat meteen een politieke demonstratie is onder de noemer ‘Friede, Freude, Eierkuchen’, groeit fascinerend genoeg uit tot één van de grootste dancefeesten ter wereld: de Love Parade. Na het drama in Duisburg komt er een eind aan de Love Parade. De organisatie besluit na deze vreselijke gebeurtenis, waar eenentwintig mensen in het gedrang bij een toegangstunnel om het leven komen, te stoppen met de Love Parade. Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en van geheelde wonden is nog geen sprake, maar durft de organisatie wel weer met respect, liefde en vrede vooruit te kijken. De stad Berlijn staat weer positief tegenover een doorstart van wat voorheen de Love Parade was. Het krijgt een iets andere naam - Love World Peace Parade - maar het principe is wel hetzelfde.

PEACE ONE DAY

De Britse filmmaker Jeremy Gilley bedacht Peace One Day in 1998. Eén dag in het jaar - 21 september - streven naar vrede op de hele aardbol. Over de hele wereld worden op deze dag initiatieven ondernomen om de wereldvrede onder de aandacht te brengen en te bevorderen. De Love World Peace Parade in Berlijn is een van die initiatieven, waarbij muziek een grote rol speelt in de verbroedering van mensen.

Love Parade

Weer even terug naar de jaren negentig… De Love Parade is in die jaren uitgegroeid tot een prachtig evenement met muziek, liefde en massa’s uitgelaten mensen. In 1998 rijdt er een truck mee onder de bezielende begeleiding van initiatiefnemer Frank Hulsebos.

'Ik geloof heel erg in het zelf dingen doen en gewoon proberen'

De Amelander verzamelt mensen om zich heen van het eiland en uit Friesland en stuurt een tekening op papier in van een wagen die hij graag zou willen laten rijden tijdens de Love Parade. En verdomd… Hij mag mee in 1998 met zijn truck. “Het was wel grappig allemaal, want ik had toen helemaal geen club, ik was geen dj en ik had geen platenmaatschappij of wat dan ook”, vertelt Frank. “Al die grote dj’s die bijvoorbeeld op Mysteryland draaiden en ook graag mee wilden rijden, snapten er niks van dat ik ineens wel mee mocht doen. Maar vanuit die oude spirit die de housescene en dancewereld was in de begindagen, paste ik wel in het plaatje en was er toen nog helemaal geen behoefte aan die commercialisering. Ik geloof heel erg in het zelf dingen doen en gewoon proberen. Je moet het avontuur aangaan en met een gemeenschappelijk doel met mensen ergens aan werken. Dat werd blijkbaar opgepikt door de mensen binnen de organisatie.”

De editie van 1998 wordt door de insiders bestempeld als de laatste ‘echte’ editie van Love Parade. Het jaar daarop besluit één van de deelnemers, die al een aantal jaar meerijdt, zijn truck met alles erop en eraan te verkopen aan MediaMarkt voor een niet lullig bedrag. Andere deelnemers krabben zich achter de oren, want tsja… er valt dus best veel geld te verdienen en dat hebben ze allemaal laten liggen. Vanaf dat jaar slaat de gevreesde commercialisering toe en zijn de feesten er niet minder uitbundig om, maar is er dus wel een verandering in visie en missie van de parade.

Frank Hulsebos tijdens Love World Peace Parade

Ship of Fools

Kort door de bocht vertelt verdwijnt de Love Parade uit Berlijn wanneer op een gegeven moment bewoners van de stad dwars gaan liggen en ervoor zorgen dat de Love Parade niet meer als politieke demonstratie kan plaatsvinden. Dat heeft organisatorisch en budgettair nogal wat gevolgen. De organisatie besluit uiteindelijk de parade in andere steden te organiseren en zo komt ook Frank met Ship of Fools in 2010 in Duisburg terecht. “We hadden net het concept van de Ship of Fools bedacht. Wij ‘varen’ een stad binnen zoals ze dat vroeger ook deden in de havens met een boot vol ‘gekken’.

Ons eerste schip introduceerden we dus tijdens de Love Parade in Duisburg. Die editie werd helaas een heel groot drama. Eenentwintig jonge mensen verliezen daar het leven in een tunnel die om een nog steeds onbekende reden werd afgesloten van allerlei kanten. Mensen konden geen kant meer op. Het was verschrikkelijk om mee te maken. Ik ben daarna in een depressie belandt. Dat bouwde natuurlijk al wat op in de periode daarvoor, maar het drama in Duisburg was wel de druppel.

Pas vijf jaar later begon ik voorzichtig weer zin te krijgen om Ship of Fools op te pakken. Het was echt een hele heftige periode. Maar we gingen dus weer op pad en begonnen weer gekke dingen te beleven. We moesten echter wel weer helemaal opnieuw beginnen, omdat we geen budget hadden. Op zich is dat ook wel weer oké, want we werken er met z’n allen heel hard aan om dingen voor elkaar te krijgen en dat is gewoon leuk. Ik hoop dat onze karavaan zich langzaamaan uit gaat breiden met mensen die enthousiast raken na een parade of festival."

Modulair reizend circus

"Ik wil heel graag dat Ship of Fools een modulair reizend circus wordt. Niet alleen dat we op parades meerijden, maar dat je ook op een festival een eigen area krijgt, bijvoorbeeld. Mij spreekt altijd heel erg het idee aan van een community dat heel erg zijn eigen ding doet een week lang. Psy-Fi is een goed voorbeeld daarvan. Dat mensen zich helemaal op hun eigen manier kunnen uiten. Ik zie het wel voor me dat in de toekomst bijvoorbeeld circusartiesten met ons meerijden in hun campertje of kunstenaars en cabaretiers. Kunst is de enige weg waarop je nog wat kan zeggen tegenwoordig. De rest is nu zo dichtgetimmerd en politiek correct.”

Vanwege zijn goede contacten binnen de organisatie van wat nu Love World Peace Parade is gedoopt, krijgt het schip van Frank en zijn vrienden een plek in de parade. Een prachtige plek zelfs, want ze rijden als eerste in de rij richting de Siegessäule. Voordat ze überhaupt de motoren kunnen starten, gaat er nog wel een heel verhaal aan vooraf. In geuren en kleuren vertelt Frank op de dag van het interview - een aantal dagen voor vertrek dus - over de truck en het schip dat daarachter gehangen wordt op een kar met de dj’s aan boord. “We zijn al weken hard aan het werk. Ik word heel enthousiast van de mensen waar ik nu mee werk. Alle dingen die we tot nu toe hebben ondernomen lukken gewoon, ook al hebben we nul budget. We belanden met z’n allen iedere keer weer in een nieuwe film. We hebben al heel wat meegemaakt ondertussen.” 

In Berlijn dreigt vervolgens het hele schip vlak voor de tewaterlating te zinken, omdat de kar waar het schip op ligt wordt afgekeurd door de TÜV (Duitse instantie die zich bezighoudt met keuringen van materieel en apparatuur). De grote witte UN-vredestruck, die de kar moet trekken voldoet wel aan de eisen. Echter, de kar met het schip moet het dus ontgelden. Een ongelooflijke domper natuurlijk, maar op het laatste moment kan er nog iets geregeld worden en staat er een grote truck klaar voor het Fries/Amelands gezelschap. 

Line-up Ship of Fools

Op de truck van Ship of Fools is ruimte voor een hele batterij aan dj's die elk een set van een minuut of twintig mogen draaien. De line-up wordt aangevoerd door kapitein Hulsebos himself. In zijn kielzog volgen gedurende de dag:

Amusia DNB (NL) | Pieter Legel (NL) | Felice Marciano (IT) | Grace Kelly Sodre Mendonca (BRA) | Pasqualino (D) | Doctor (D) | Dimitri Le Blanc (NL) | Konrad Bergen (D) | The Boy With The Broken Record (NL) | Linker Handje (NL) | Frankybackfromhollywood (NL) | MC Johnny Kelvin (NL)

Het gaat om de reis

Ter ere en nagedachtenis aan de overleden mensen in Duisburg worden er eenentwintig ballonnen aan de wagen vastgeknoopt. “Het is ook een beetje een stil protest van mij tegen de hele gang van zaken rondom het onderzoek naar wat er daar gebeurd is. We zijn inmiddels negen jaar verder en er zijn nog zoveel onopgeloste vragen. Nog worden er mensen voor het gerecht gehaald. Dat vind ik niet fair tegenover die jongelui die daar gestorven zijn”, vertelt Frank.

“Toch is het wel weer de tijd om weer samen te komen en een community te vormen. Je leert weer nieuwe mensen kennen en er zitten echt briljante jongelui tussen die meewerken aan dit project. Het is heel leuk om hun karakters wat te ontdekken en waar iedereen voor staat. Je moet het zien en je moet het beleven en dan krijg je ook de passie en de lol om aan zoiets mee te werken. Het is niet alleen het doel om in Berlijn te staan, het gaat ook om de reis.”