Het was een mooie show die STRIK neerzette in GR8 op 26 oktober. Rik Strengers, zoals STRIK normaliter door het leven gaat, zit nog zichtbaar na te genieten als we erover beginnen. “Het was wat ik ervan gehoopt had en nog veel meer. Voor het eerst in tien jaar stond ik weer op het podium met een optreden en het was zelfs de eerste keer dat ik een show van dit formaat als frontman deed.” En aan dat moment lag nogal een muzikale en innerlijke reis ten grondslag. Wij reizen STRIK na aan de hand van enkele teksten van zijn nieuwe album.
Een maand geleden releasete STRIK zijn debuutalbum TOT HET STROOMT, een plaat waarmee de Haagse rapper verhaalt over de persoonlijke ontwikkeling die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Ook zette hij een podcast op waarin hij met verschillende (muziek)iconen in gesprek ging over onderwerpen als mentale gezondheid, alcoholgebruik en excessieve FOMO. Kortom: STRIK gaat niet alleen zelf lekker, maar zorgt er ook voor dat wij dat ook doen. Hoe is dat zo gekomen? We weten de artiest te strikken voor een bakkie op zaterdagmiddag om eens goed bij te praten.
“Ik voel het diep in m’n aderen, in muziek ligt de basis”
“Ik maak van jongs af aan al muziek,” vertelt STRIK. “Ik speelde als tiener al in bandjes en op mijn twintigste schreef ik mijn eerste rap. Ik heb toen een tijd samen met een andere jongen muziek gemaakt, we noemden onszelf Kort Maar Krachtig. We hebben toen ook een aantal keer samengewerkt met Kern Koppen en ik heb solo wat dingen gedaan. Eigenlijk was ik dus al best wel lang bezig met muziek, maar het kwam nooit echt van de grond. Dat had allerlei redenen, maar de reden was voornamelijk dat ik gewoon erg onzeker was. Ik was bang wat anderen ervan zouden vinden”
In 2020 begon het toch te kriebelen. In de stilte van de coronatijd vond Strengers de creativiteit die hij nodig had om eerder werk af te maken, wat tot EP Laatbloeier leidde die hij uitbracht onder de naam Strik Rengers. Ook bracht hij twee nummers uit met VIC (ook te horen op de titelsong van dit album) en kwam op de laatste dag van 2020 EP STRIK 2.0 uit. “Dat was het moment waarop ik weer muziek ging maken omdat ik het leuk vond. Het was echt een soort uitlaatklep voor me.”
“M’n levenslessen gevend alsof ik je m’n leven schenk”
Tegelijkertijd sloeg hij in die periode een pad in waar hij niet alleen veel inspiratie uit haalde, maar ook veel persoonlijke ontwikkeling. “In 2019 kwam ik in een workshop terecht waarin ik best wel diep op mijn eigen proces in ben gegaan. Zo kwam ik uiteindelijk bij een coach terecht. Ik werd zó geraakt en geïnspireerd door wat hij deed: aan jezelf werken en dat direct ten dienste stellen aan iemand anders. Ik besloot daarom eind 2020 een opleiding tot coach te starten.”
Die is nu afgerond, en Strengers heeft inmiddels een eigen praktijk die hij verder aan het opbouwen is. “Ik ben nu psychodynamisch coach. Dat gaat vooral over de dynamiek binnen de psyche tussen het zelfbeeld, overtuigingen, emoties en het onderbewuste. Mijn ontwikkeling en die van een ander zijn daarin onlosmakelijk met elkaar verbonden: ik kan hen niet verder coachen dan waar ik zelf sta in mijn ontwikkeling. Ik zet mezelf als het ware als een instrument in.”
“Typische fucking millennial die alles tegelijk wil”
Voor zijn gevoel stond STRIK op een T-splitsing na het afronden van zijn opleiding. “Ik had wat liedjes gemaakt en werd me er bewust van dat ik er echt wat mee wilde, maar ik zat in een tweestrijd. Als ik me op muziek zou richten, zou ik geen coaching meer kunnen doen, dacht ik tenminste. Toen kwam Kevin de Randamie (voor sommigen ook wel bekend als rapper Blaxtar) op mijn pad. binnen zijn bedrijf Creative Revolution helpt hij mensen in de creatieve sector om een brug te slaan tussen creativiteit en ondernemen. Binnen de eerste vijf minuten zei hij: ‘je muziek en coaching zijn allebei uitingen van dezelfde creativiteit. Het is allemaal één.’ Sinds hij dat zei is dat gaan doorwerken. Ik ben gaan onderzoeken hoe ik dat beter kan uitdragen en toen kwam het idee dat ik een podcast kon maken om die werelden samen te brengen.”
Voor zijn podcast ‘TOT HET STROOMT ’ sprak STRIK coaches en therapeuten, maar ook artiesten als Kit Carrera, Pat Smith en Charly Lownoise over verschillende thema’s die hij in zijn werk en eigen ontwikkeling is tegengekomen. “Ik vond het heel inspirerend om die gesprekken te voeren. Een gesprek dat inhoudelijk is en diepgang heeft kan altijd je zicht verbreden, zo ook deze podcast. Er komt volgend jaar een vervolg, sowieso.”
“Ik blijf hangen in dezelfde tonen, in dezelfde gedachten en dezelfde focus”
En dan is er natuurlijk nog het album zelf. ‘STRIK is life coach en dat steekt hij niet onder stoelen of banken, maar juist in zijn nummers. Hij brengt (…) intieme, kwetsbare teksten over de diepere gevoelens zoals we dat van hem kennen’, schreven we eerder dit jaar nog in de Haagse Nieuwe. Die teksten zijn samengebracht in twaalf tracks, vakkundig geproduceerd en gemixt door Victor Dirks. Het is een knap staaltje nederhop met diepgang.
“Ik begin meestal te schrijven zonder dat ik weet waar ik naar toe ga,” licht STRIK toe. “Eigenlijk gaan alle liedjes ook een beetje over hetzelfde omdat ze allemaal voortkomen uit die fase. Mijn muziek is altijd wel heel persoonlijk. Dat heb ik nog een stapje verder gebracht door tijdens de releasevoorstelling niet alleen de liedjes te doen, maar een combinatie van storytelling en muziek. Van sommige mensen kreeg ik terug dat ze dat heel dapper vonden.”
“Alles wat ik maak, wat ik speel, wie ik raak, door de zinnen die ik bouw, ’t was er nooit zonder jou”
Als de artiest een favoriet nummer zou moeten noemen, zou hij kiezen voor ‘NOOIT ZONDER JOU.’ “Dat is een nummer dat me heel dierbaar is. Aansluitend op de coachopleiding heb ik een opleiding systemisch werk gedaan. Een groot element van die opleiding was ook om dit zelf te ondergaan, dat je aan jezelf werkt. Ik volgde een tweedaags blok ‘Het helen van de moederwond en vaderwond’ , dat in het teken stond van ons eigen proces. Dat was heel intens.
Je gaat in twee dagen door zoveel emoties en lagen. Ik weet vooral dat ik me aan het einde van die twee dagen heel dankbaar voelde voor het leven, maar ook naar mijn ouders dat ze me mijn leven hebben gegeven. We zijn vaak geneigd om bewust of onbewust verwijten naar ze te hebben, terwijl we er niet zouden zijn zonder hen. Met dat gevoel ging ik thuis achter de piano zitten en toen kwam dat liedje eruit. Tijdens de release hebben we hem klein gespeeld met de piano en viool.”
"Lean back, voetjes van de vloer op de bank en je geniet, echt”
De inhoud, de storytelling, de muziek en de podcast kwamen allemaal samen op 26 oktober. STRIK wist een voorstelling neer te zetten die zo in de Juliet van Lowlands had gepast. BJND verzorgde het voorprogramma, Krisjan Schellingerhout hielp STRIK in de voorbereidingen met het stuk storytelling en Victor Dirks en Jasmijn Burger ondersteunden hem instrumentaal. “Er gaan volgend jaar zeker meer gelegenheden komen om me live te zien, want ik heb nog meer verhalen te vertellen. Maar ik word in december vader, dus ik ga er ook even uit. Even helemaal niks!”
Voordat het tijd is om de voetjes van de vloer te halen, is Strengers nog druk bezig met zijn praktijk. “Tijdens de voorstelling heb ik iets verteld over familieopstellingen. Ik heb daarna een aantal reacties gekregen van mensen die vroegen of ik daar ook iets mee doe. Sommige mensen kwamen met hele persoonlijke verhalen en vertelden me dat de voorstelling echt iets voor hen had betekend. Op die manier had de voorstelling ook al direct of indirect een soort coachende of therapeutische werking. Dat vind ik heel tof en wil ik meer onderzoeken.
Op 11 januari komt er een familieopstellingenmiddag waarbij mensen kunnen ervaren hoe het is om daaraan deel te nemen. Er is ruimte voor vraagstellers, maar ook als je niet zelf iets inbrengt is mijn ervaring dat het bijzonder is om mee te maken.”
STRIK speelt 9 januari twee sets in Popradar voor het programma LOUDER met Nicky (Den Haag FM). De sets zullen worden afgewisseld met een interview.