“Ik begon hier in de horeca, achter de bar. Sterker nog: m’n eerste shift was hier in de garderobe, genummerde stickertjes uitdelen!”, vertelt Nassim over hoe hij acht jaar geleden bij PIP terecht kwam. In de ‘PIP Bunker’, een klein vierkant stenengebouw dat naast de grote zalen van PIP staat, vertelt hij hoe het allemaal begon. Neon-led strips verlichten de donkere ruimte waar de groep van makers en helpende handen in een kring zit op oude lerenbanken. Door de jaren heen raakte Nassim steeds meer betrokken bij PIP en werd hij een van de clubmanagers. Hij zat al langer met een idee voor een creatief platform in zijn hoofd, maar vorig jaar werd het concreet: “Ik trok mijn stoute schoenen aan en ik ging met Steven in gesprek over mijn concept. Hij was eigenlijk gelijk enthousiast en gaf ons de steun, ruimte en mogelijkheden om PIP Radio te gaan ontdekken.”
Ongeveer een jaar geleden begon het balletje te rollen. Nassim Kajouane, manager bij de club PIP, wil een online platform op gaan zetten waar muziek, podcasts, talkshows, interviews en nog veel meer creatieve uitingen gepubliceerd gaan worden. ‘Looking ahead by listening back’ luidt de slogan van PIP Radio. “We duiken bijvoorbeeld het archief in en publiceren dj-sets die hier 10 jaar geleden gespeeld zijn opnieuw. Daarnaast geven we Haagse makers ook de kans om hun kunsten bij ons te laten zien, of dat nou muzikanten, kunstenaars, journalisten, dichters of andere contentmakers zijn”, aldus Nassim. Na steun en advies van een van de eigenaren van PIP Steven van Lummel is het woensdag dan zover: PIP Radio wordt officieel gelanceerd.
“Het multidisciplinaire platform broedt ook voort op dat wat PIP al jaren doet: een broedplaats zijn voor talent, waar makers samenkomen. Het is goed voor de talentontwikkeling, en om te horen wat er op muzikaal, maatschappelijk en cultureel vlak allemaal in onze stad gebeurt”, licht Nassim toe temidden van een deel van de nieuwe PIP Radio-leden. “Voor zo’n project als dit heb je gewoon een hoop mensen nodig. We hebben nu al in totaal zo’n 50 showmakers die we faciliteren met onze ruimtes. Met het programma ‘The Lockers’ maken we ook volledig eigen programma’s. Dus ik heb zowel binnen als buiten PIP mensen gevonden die nu verbonden zijn aan dit concept.” Zo ook Quincy Sittrop. “Ik geloof dat mijn officiële titel ‘head of operations’ is”, zegt de mede-clubmanager grinnikend, zittend naast Nassim. “Eigenlijk gewoon een duur woord voor dat ik van alles en nog wat doe voor PIP Radio!” En dat geldt voor iedereen in de kring. Van artiestverzorging en benadering tot het organiseren van podcasts en produceren: allen zijn het makers die met het nieuwe platform een nieuw geluid aan de Haagse scene willen toevoegen.
In de programmering zal de slogan van het nieuwe platform ‘looking ahead while listening back’ nageleefd worden. “We willen onder andere graag het oude ere en bruggen slaan tussen generaties van makers. Den Haag heeft natuurlijk een behoorlijke geschiedenis in elektronische muziek met onder andere de West-Coast sound en IFM. In de rubriek ‘Lost & Found’ graven we in het enorme archief waar PIP over beschikt”, vertelt Nassim. “Bijna alle gedraaide DJ-sets van de laatste 17 jaar zijn opgenomen”, voegt Quincy toe. “En die geluiden willen we ook graag weer laten horen, samen met interviews met de desbetreffende dj’s, die ons kunnen vertellen over wat ze zich nog herinneren en hoe de muziekscene wellicht is verandert.” Graven in het archief, dat vergt werk. “Ja, dan praat je over mappen van meerdere terabytes!”, zegt Nassim lachend. Tegelijkertijd wil het platform zich ook modern en maatschappelijk oriënteren. Dat deed het mede door middel van een ‘open call’. “Wij gaven jonge makers de mogelijkheid om hun ideeën op te sturen via onze site, en wanneer wij wat gaafs vonden contacten wij hun en keken we wat we er mee konden”, zegt Nassim. “Op een gegeven moment werd het écht veel ook”, voegt Quincy toe. “Na twee weken hadden we zo’n 100 concepten binnen! Dat toont wel aan hoeveel mensen met creatieve ideeën zitten die ze graag willen uiten.”
PIP Radio krijgt toegang tot alle ruimtes van PIP om hun producties daar te kunnen maken. “In een van de plekken waar gewerkt wordt zitten we nu, in de bunker”, vertelt Nassim, terwijl hij de plekken om zich heen aanwijst. “Hier vinden de podcasts en talkshows en dergelijke plaats. Een deel daarvan nemen we ook op in de beruchte Pipowagen, hier in de achtertuin. De muzikale sets worden opgenomen in de grote zalen hiernaast. We zitten al in een club, dus qua apparatuur hoeven we dan vrij weinig te doen”. Muzikanten kunnen live komen spelen of hun geluid opsturen. “Van pop tot electro, elk genre is mogelijk.”
De producties zijn straks te luisteren op twee platformen: Mixcloud en de nieuwe website van PIP Radio. Aan die website wordt momenteel nog hard gewerkt. “Op 24 april gaat de website officieel online, en dan begint het eigenlijk écht! We willen dat daarop alles overzichtelijk gearchiveerd wordt en te vinden is, zodat mensen het brede palet kunnen gaan ontdekken dat PIP Radio wil aanbieden. Aankomende koningsnacht, op 26 april, doen we ook een take-over in de spiegelzaal, hier in PIP, met een aantal dj’s. Ook in de Pipowagen organiseren we dan een aantal programma’s, onder andere ‘Paardenhond’, wat gewoon totale chaos wordt! Bezoekers kunnen dus live langslopen en kennis maken met ons nieuwe platform.”
Het team van PIP Radio heeft in ieder geval één doel voor ogen. “Door de geschiedenis te leren kennen begrijp je de toekomst beter, vandaar ook onze slogan. Wij willen met ons platform een plek bieden én laten zien hoeveel verschillende culturen, soorten muziek en soorten kunsten er hebben gevloeid en nog altijd vloeien in onze mooie dynamische stad”, stelt Nassim.