Eindelijk, na lang weggeweest, zijn we weer op The Crave! Wij gaan een dag tegemoet gevuld met broeiende rookmachines, zonnige house en natuurlijk: dansende mensen. Daar zien we de grootste glimlach uit het Verre Oosten en maken we bloedstollende techno mee bij volle maan. Op de kneiterwarme cravezaterdag laten we ons onderdompelen in de wereld van house, techno en al zijn microgenres en -scenes.

Al voordat we op The Crave aankomen, smelten we weg. Terwijl we het rechthoekige terrein verkennen, vragen we ons af: zijn de eerste bezoekers nog op het strand blijven hangen? mul/ANNA B2B KI/IP bij het HÖR-podium weten dat de eerste Cravers nog langzaam naar een extase toewerken. Ghetto-house kabbelt op een fijn BPM-niveau voort. Gedurende de anderhalf uur durende set blijven steeds meer liefhebbers van langgerekte mixes plakken.

Een brug tussen HÖR en Cuboid main stage zorgt ervoor dat je niet eindeloos heen en weer hoef te slenteren. Als bezoeker kan je één kant op lopen en alle stages meemaken, zo wordt de rechthoekige lay-out van het festival gevoelsmatig een rondje. Dat houdt het overzichtelijk en blijft in ieder geval elk rondje anders. Falhaber die het hardste podium (Tetra) kickstart, begint relaxt en voert gaandeweg de intensiteit op. Doordat dit het enige tentpodium is, blijft de geur van de rookmachine hangen. Toepasselijk. De Haagse DJ is vandaag net als zijn kledingstijl, vooral van een net potje techno. Niet te vies of vuig, maar gewoon stamptechnisch in orde.

MUL/ANNA & KI/IP

Falhaber

We spotten onderweg teletubbie schoudertassen, opblaasslangen en allerlei knuffels. Sommige als verlengde van de outfit, andere puur praktisch. Zo vind je je vrienden gemakkelijk weer terug. Een mix van oudere en moderne ravers zijn vandaag naar het Zuiderpark afgereisd. Veelal in zonnige outfits, juist hip gekleed of totaal afgetraind. Ondertussen merkt een bezoeker op: “Lekker hé?” en na een korte stilte “echt heel hard dit.” Zomaar een gesprek bij future.666.

Het verzachtende element vandaag is een zomerbriesje, want op muzikaal gebied kunnen we niets teders verwachten. Vooral niet van DJ Mell G, van Juicy Gang Records, die alles met een scheut opwinding mixt. Dit is echt billenschudtechno voor mensen in extase, om vooral lekker op door te dansen. Lekkere breaks trekken de aandacht, maar we zijn benieuwd wat er verderop afspeelt.

Klassieke All Stars schoenen liggen voor het dranghek bij de Cuboid Main Stage. Iedereen voelt zich zo op zijn gemak, dat we veel blote voeten tellen. Het past bij Aurora Halal B2B Wata Igarashi, die zomerse vibes uitstralen. De set dwarrelt wat en is meer geschikt voor op de bank met de voeten omhoog dan hier op The Crave. Het dansen is gestopt, terwijl er wel in de verte licht schijnt. Licht aan het einde van een eindeloze tunnel. Uiteindelijk is de set een gigantisch lange opbouw naar een knetterend einde, maar over het algemeen is de spanning ver te zoeken.

The Crave

DJ Mell G

Aurora Halal B2B Wata Igarashi

Helemaal uit het Verre Oosten: de grootste glimlach award gaat naar Soichi Terada. Zijn kenmerkende housemuziek voor levensgenieters springt over naar de aanwezige Cravers. Soichi is voornamelijk een performer. Als zijn handen van links naar rechts bewegen, doen wij dat ook. De Japanner duikt achter zijn mengtafel en springt. JUMP! Dan beklimt hij het podium. Het zijn enkele taferelen die de mengelmoes van breakbeats, house, chiptune en old school techno nog mooier maken. Af en toe komt de Korg Koassilator tevoorschijn, een draagbare synthesizer, waarmee Soichi live tonen kan transformeren. Wederom met die alomtegenwoordige glimlach. Door een stemvervormer roept hij: “Arigato Den Haag.” Een diepe buiging en natuurlijk: arigato gozaimasu Soichi Terada!

Dat David Vunk een fijne set neerzet is eigenlijk geen nieuwsfeit meer. De Rotterdamse ongekroonde koning van het nachtleven enerveert het publiek met gewoon een goede set. Op een steenworp afstand draaien ISAbella B2B Roza Terenzi stampende house die perfect aansluit op wat Eris Drew B2B Octo Octa doen. Eris Drew en Octo Octa pakken het publiek vanaf de eerste fluitende raveplaat al in doordat de keuze van platen op een bijna wiskundige manier gebeurt. Ze staan letterlijk rug-aan-rug, de één zoekt de juiste vinylplaat uit terwijl de ander met volle focus staat te spinnen. Vooral de vlotte scratches op breakbeat raveplaten maken ons blij. Het gevolg: zowel de platendraaiers op het podium als het publiek geniet met volle teugen.

Je zal het maar na moeten tellen, 999999999, ofwel 9x9. Dit zijn echt wel de koningen van de oorverdovende dreunen. Precies wanneer de nacht valt mogen de snoeiharde Italianen The Crave afsluitend omver beuken. Alles en iedereen gaat in standje 9, maximaal dus. Een geweldige lichtinstallatie maakt de bloedstollende set bij volle maan volledig af. Wat de set spannend maakt is dat de heren niet gewoon wat hardtechno op een hoog BPM draaien. Ze flirten continu met hardstyle kicks en vleugjes van elektronische hardcore zonder over te gaan naar hersenloos stampwerk. Dat nemen wij wel voor onze rekening.

Na zo’n set kan je maar drie dingen doen. Naar huis te gaan, naar de after of één van de grote bomen beklimmen door je omhoog te tillen aan de schors. Als dat laatste dan niet lukt probeer je het gewoon nog een keer. Nee, dit hebben we echt niet verzonnen als stijlfiguur om aan te tonen hoe gek die laatste set was. Nog even suist The Crave door in het achterhoofd, de menigte gaat in verschillende richtingen de stad in. De nabijgelegen straten worden nog een laatste keer ingekleurd door Cravers, op zoek naar de voordeur. Vaarwel The Crave, tot een volgende keer.

Soichi Terada

The Crave

The Crave

The Crave