Laura Palmer is terug van weggeweest. Na een radiostilte in de laatste vijf jaar is de band nu weer actief en er komt een gloednieuw album aan, Exploding Head Syndrome. Eerder dit jaar brachten de mannen de losse single ‘Ants (think we’re aliens too)’ uit als voorproefje op hun aankomende terugkeer. In oktober en november zijn de singles ‘State of Mind’ en ‘Rise/Fall’ uitgebracht die optellen naar het nieuwe album. Daarnaast staat de band op 3 december op HINK festival in PAARD, wat de laatste show zal zijn van bassist Barend Spaan.

Terug van weggeweest?

“Zijn we weggeweest? Ja we zijn wel weggeweest. Ja gewoon personele wisselingen.” Vertelt Rob Huurman, gitarist van Laura Palmer. De band begon in 2012 zonder drummer en maakte toen nog gebruik van de drummachine. Rob Kanters is de derde zanger en Remco Cornelissen de tweede (echte) drummer. En nu gaat dan ook de bassist Barend Spaan weg. “3 December. Dat wordt zijn laatste show en we zijn intussen alweer bezig met een nieuwe bassist. Dat klikt ook al meteen.” Vertelt Rob Huurman.

Al deze wisselingen zorgen er ook voor dat de muziek van Laura Palmer ietwat verandert. Ik vraag aan de zanger en gitarist, Rob Kanters, hoe de nieuwe Laura Palmer zich onderscheidt van de oude Laura Palmer. “Wat gruiziger, ik denk dat de oude Laura Palmer wat meer in de New Wave hoek zat. Echt een beetje meer de jaren 80 klanken en nu is het steeds meer gruizig, gitaar gevuld. Wat ik zelf persoonlijk ook lekker vind. Al dat ik via deze jongen [wijst naar Rob Huurman] weer die New Wave klank heb leren kennen die ik ook nog steeds tof vind.” Eerder werd de muziek van Laura Palmer ook wel met The Cure vergeleken, maar daar zijn de mannen nu vanaf gestapt zeggen ze.  “Nu gebruik ik wat minder chorus en flanger op mijn gitaar, ten opzichte van voorheen. Want chorus en flanger dat zijn echt de klanken van de jaren 80 Cure. Maar goed, het zit nog wel een beetje in m’n DNA als gitarist.” Zegt Rob Huurman. “Het zijn natuurlijk ook bands waar we vandaan komen. Wij zijn van dezelfde leeftijd en ik ben ook opgegroeid met The Cure. Ja waar je mee opgroeit en waar jouw eigen muzikale karakter mee gevormd is. Dat blijf je altijd wel, hoe klein ook, terug horen in je muziek.” Vertelt drummer Remco Cornelissen.

Het nieuwe album heeft zeven nummers.. Kant A wordt beschreven als “to the point” en kant B als “atmosferischer”. “Het is een spannend boek. Een tragisch einde. Het is een beetje een dystopische soundtrack, wel met een sprankel hoop.” Vertelt Rob Kanters. Tijdens corona is de band de studio ingedoken om nummers af te maken die ze al hadden klaarliggen en om nieuwe nummers te maken. De invloeden van de coronacrisis zijn zeker terug te horen in de maatschappijkritische teksten van Rob Kanters en de algehele duisterdere sound van de muziek. Rob Kanters over de inspiratie voor de lyrics en muziek: “Onze muziek creëert een emotie, maar onze emotie creëert ook muziek.”

(tekst gaat door onder de foto)

Mieren

‘Ants (think we’re aliens too)’ was de eerste single die dit jaar uitkwam van de band. Een bijzondere titel die je aan het denken zet. Ik vraag Rob Kanters waar deze opmerkelijke titel op slaat. “[gelach] Ja, ik weet niet. Ja ik weet wel waar die op slaat eigenlijk. Op een gegeven moment zat ik op een zomerse dag op het terras te kijken naar die mieren en toen besefte ik me eigenlijk gewoon van, als mieren naar boven kijken, die hebben echt geen idee dat daar een mens zit. Terwijl je wel die mieren ziet. Zou het misschien met aliens ook zo zijn? Dat wij dan naar boven kijken, maar totaal geen visualisaties erbij hebben van wat het echt is. Dus ik vond het gewoon een hele grappige titel. Het is echt meer een beetje voor de grap bedoelt dan dat ik er een hele conspiracy aanhang.”

“Dat is wel een grappige gedachte natuurlijk. Jij verplaatst je in de mier, maar tegelijkertijd dacht je waarschijnlijk ‘kut m’n tegels moet ik effe goed gaan leggen.’”, reageert de nuchtere Rob Huurman.

(tekst gaat door onder de Youtube-video)

Ongeveer een maand geleden kwam de track ‘State of Mind’ uit, een nummer dat een voorproefje geeft van de nieuwe duisterdere klanken van Laura Palmer. Het nummer heeft een lange spanningsboog en heeft een luid einde waar Remco op de drums slaat alsof het zijn beste vrienden zijn. Vorige week kwam de nieuwe single ‘Rise/Fall’ uit die wat meer up beat is maar uiteindelijk terugvalt in een lager, dromerig tempo wat een hard contrast maakt. Het zijn lange nummers die wat tijd nodig hebben voordat ze op hun plek vallen, maar het is shoegaze op zijn best. Het is een muur van geluid die over je heen valt als een fluwelen deken.

Toekomst

Laura Palmer doet ook mee aan The Hague Songbook Exchange. Georganiseerd door het label Antilounge waarbij Haagse artiesten aan elkaar worden gekoppeld en dan een nummer van elkaar spelen op hun eigen manier. Laura Palmer is hierbij gekoppeld aan hardcore gabber OKSJON!. Rob Kanters vertelt over het nummer: “Die is echt te gek, daar zijn we heel blij mee, maar ja daar doen we pas iets mee als die release van Antilounge heeft plaatsgevonden.” Op 23 december vindt in Musicon de release plaats waarbij verschillende artiesten hun interpretaties zullen spelen van andere artiesten.

Voor de toekomst heeft Laura Palmer nog twee videoclips in petto, veel live shows en wellicht een vinyl release van het album. Het album wordt langzaam uitgebracht in een “waterval-release” zoals Rob Huurman het zo mooi noemde. Ook wordt de track ‘Unknown: Voice’ 1 december uitgebracht. Rond februari zal het complete album,Exploding Head syndrome, uit zijn. First stop HINK Festival op 3 december in PAARD.