De maand februari zit vol hits, wie had dat gedacht? En het is weer een eclectische maand. We luisteren naar techno van DJ Car Keys, komen tot rust met moderne klassiek van Frerick Den Haan en gooien de vuisten in de lucht bij MOVNT OLYMPVS. En natuurlijk alles wat genrewijs daartussen is uitgebracht in het Haagse.

DJ Car Keys

Spinning

DJ Car Keys is de schnabbel van Karel Gerlach (Goldband). Op 'Spinning' worden we getrakteerd op een zeven minuut durende technotrack waar we aanvankelijk niet echt warm van worden. Toch weten de tempowisselingen halverwege en tegen het einde de track het repetitieve karakter van het genre te overstijgen. Bij meerdere luisterbeurten vallen de details op: een oppepende sample en een lekker achtergrondvocaaltje. Een sterke prestatie voor een debuutsingle, hier willen we meer van horen. En daarmee bedoelen we een propere set in het Magazijn bijvoorbeeld. Oh, wacht.

Luist 'Spinning' hier terug.

Loveth Besamoh

Cool Livings

De single 'Cool Livings' is een samenwerking met Edward Smith en Milu Chen. In het nummer neemt Loveth je mee op een nostalgische indie rock trip met dreunende drums, heldere vocalen en psychedelische vibe waarin hij reflecteert op de angst voor stilstaan terwijl de wereld om je heen beweegt. 

Check de video van 'Cool Livings' hier en lees het interview dat we met hem deden hier.

MOVNT OLYMPVS

Ω

Wat maakt gigantisch veel schietgeluiden en waant zich in de wereld van de Griekse oudheid? Dat is MOVNT OLYMPVS. Deze Haagse rapgroep brengt in sneltreinvaart nieuw werk uit; na een aantal losse releases hebben we alweer met het derde wapenfeit te maken, met de toepasselijke naam Omega (Ω). Een bijzondere prestatie voor een act die net drie jaar bestaat. Als laatste letter van het Griekse alfabet vertegenwoordigt Ω de grootheid die de heren in MOVNT OLYMPUS bezitten. En het is gebruikelijk om hiermee het einde aan te duiden. Als in, het laatste en dus een ultieme vorm van iets. Wij krijgen er in ieder geval op thematisch niveau Marvel-achtige associaties bij....

'Ω' luister je hier en de volledige update lees je hier terug.

HEATH

Birdie

Het ei is opengegaan en ze heet 'Birdie'. We hebben het natuurlijk over Heath’s eerste single. De Haagse psychedelische rockformatie toont met het debuut meteen haar vliegkunsten. 'Birdie' klinkt als een acht minuten durende vlucht door een warme, koperen Haagse zomeravond. De wierrook walmt nog net niet uit je speakers en een impulsaankoop voor een lavalamp is niet eens zo ondenkbaar meer...

'Birdie' luister je hier en de volledige update lees je hier terug.

Thor Kissing

Janboel

De 24-jarige Thor Kissing is een geboren en getogen Hagenaar die naar eigen zeggen geen grenzen kent wat betreft genres. Dat bewijst hij op Janboel, de plaat die hij begin februari uitbracht. De muziek van Kissing bevindt zich in het straatje van Lucky Fonz III, Spinvis en Meindert Talma. Voor de vocale kwaliteit hoef je Janboel dus niet op te zetten. 

Als je dat toch doet, bestaat de kans dat je je bij de eerste paar nummers in een ouderwets computerspel waant. Dat beeld verandert gedurende de plaat, want muzikaal gaan de nummers alle kanten op. Mede omdat er ook veel wordt samengewerkt met artiesten als Huub Prins en Joris Anne. Veel geluiden lijken in ieder geval uit een synthesizer te komen. De teksten gaan over een nieuwe hond, praten tijdens concerten, kruidnoten in augustus (waarin tekstueel een uitstapje wordt gemaakt naar progrockbands als King Crimson en de vroege periode van Genesis) en andere zaken die uit het leven gegrepen zijn. Een hoogtepunt is ook te horen op het instrumentale 'Verdronken Vis', waar Kissing laat zien dat ook de muzikant ook daadwerkelijk muziek kan maken. Janboel is niet voor iedereen, maar liefhebbers van bovengenoemde artiesten kunnen er vast van genieten.

Luister album 'Janboel' hier.

LIEN

Het Vulvalied

Kleinkunstartiest en zangeres LIEN opereert meer dan eens op het randje van pop en cabaret. Waar we het een maand geleden nog hadden over het nummer 'Ik Zeik Je Af', is daar deze maand 'Het Vulvalied'. Een song over het gehele vrouwelijk geslachtsorgaan, dat dus verder gaat dan alleen de vagina. Zo worden de schaamlippen en de clitoris bezongen, met als doel de mens wat bij te spijkeren over de erogene zones bij de vrouw. Een soort Klokhuissong voor volwassenen zou je kunnen zeggen. Jammer genoeg wordt de sterke boodschap begeleid door een vrij makkelijke melodie en van het kinderstemmetje dat wordt opgezet terwijl er gezongen wordt over seks kijken wij een beetje vreemd op. Misschien lijkt het misschien iets te veel een geforceerde poging tot een edgy en sexy lied. We zullen een makkelijke, kinderachtige woordgrap achterwege laten, maar 'Het Vulvalied' doet het net niet voor ons. 

Luister 'Het Vulvalied' hier.

Old Man's Riot

Come Back To Me

De Haagse band Old Man's Riot maakt na drie jaar een comeback met een nieuwe single. Rockballad 'Come back to me' kwam begin deze maand uit en gaat vergezeld met een kersverse videoclip.

Met 'Come back to me' pakt de band een zwaar thema op: het verlies en gemis van een dierbare. Het nummer is zwaar en melodieus, een golvende cocktail van progrock, hardrock en metal met toch ook de nodige rustmomenten ingebouwd. De video geeft een goed voorproefje van wat we live van deze rockers kunnen verwachten. Wanneer we Old Man's Riot weer in Den Haag op het podium kunnen zien, is echter niet bekend...

'Come Back To Me' luister je hier en de update lees je hier.

 

 

 

IMBOS

De Onheilsprofeet

Op 17 februari kwam De Onheilsprofeet uit; de nieuwe EP van IMBOS. De kortspeler werd uitgebracht in combinatie met een show in PAARD. Op de nieuwe, door Wieger Hoogendorp van onder andere Goldband geproduceerde, EP lijkt Jelle (zoals IMBOS van zijn voornaam heet) nog dieper het konijnenhol van maatschappijkritische synthesizergedreven indiepop in te zijn gedoken. Maar wie zit er verscholen achter de muziek.

Lees hier het interview dat we met IMBOS deden.

'De Onheilsprofeet' luister je hier.

 

 

 

Niko

Always You

Is het The Strokes? Is het een vliegtuig? Nee, het is Niko! De nieuwe single van de Haagse indieband lijkt wel helemaal gebouwd rondom een gitaarpartij die zomaar geschreven had kunnen worden door Casablancas en consorten. De nieuwe song geeft wel nog meer hoop voor het album dat eraan zit te komen, want wederom zit er een lekkere groove in de song en lijkt de band meer plezier te hebben dan ooit tevoren. Al met al een fijne toevoeging aan het oeuvre van The Strokes.. sorry, Niko.

'Always You' luisteren? check de song hier.

Hermes

Real070

Nieuwe maand, nieuwe Hermes Barzelini. Op 'Real070' brengt de rapper, met zijn vaste producer Gillo een ode aan Den Haag. "Een ode die wel de rauwe en echte kanten van de stad belicht.” Tevens is de song, en met name de video, een kritiek op hoe bepaalde kanten en wijken van Den Haag, geframed worden in de media. Een pure song van de rapper dus. 

Lees hier het interview met Hermes.

Nu luisteren? Check 'Real070' hier.

My Girlfriend

All I Ever Wanted

De tweede single die in korte tijd door My Girlfriend is uitgebracht, komt thematisch uit een duistere periode van de mens achter de band; Gijs Schouten. "De muziek en het thema zijn geschreven toen ik zeventien was en me eenzaam voelde als ik uitging. Over het algemeen was ik toen depressief. Midden in het Paardcafé staan en slecht gaan omdat ik single was en heel graag een relatie wilde, denkend dat dit alles zou oplossen.", aldus Gijs. Nu, een aantal jaar later vertaalde de muzikant het naar een song die goed genoeg was om uit te brengen. Met een typisch orgel-intro, waarna de eerste zin gelijk meldt dat deze genegeerd mag worden. Verder bekent Gijs ook nog wat jeugdzonden met een zin als: "I broke the windows, smashed jars and cut ropes. I even did some coke - But the punky little fucker has nothing else to do." En dat allemaal in precies drie minuten.
Samen met vorige single '(I Should Eat More) Sugar', staat 'All I Ever Wanted' op de cassette genaamd Singles Vol.1. De overige twee songs op het bandje worden later nog digitaal gereleaset.

Luister 'All I Ever Wanted' hier.

Frerick Den Haan

Book of Symbols

Hoor je dat? In de drukke stad Den Haag speelt een kalme piano. Die rustige tonen komen van 'Book of Symbols' van Frerick Den Haan. Deze klassiek getrainde pianist weet met deze verse single te emuleren waar menig moderne klassieke pianist zo bekend mee worden. Geen poespas of ingewikkelde melodieën, gewoon een strak opgenomen luisterlied die bij een eerste luisterbeurt al fijn luistert. Bij herhaling vallen de fijnmazige details op, uitermate geschikt voor ieder die in een hyperfocus wil belanden.

Luister 'Book of Symbols' hier.

Woededebaas

The Poacher & Woededebaas

“Wat nederland zegt over Den Haag, dat klopt niet, dat is gewoon gelul” luidt de eerste zin van het nummer 'Woededebaas' op het dubbelsingle debuut van het ultra-Haagse Woededebaas. Met punk riffs die ons doen denken aan Pixies en de wat recentere Fontaines D.C. geeft Woededebaas ons tweetalig onderwijs. De teksten zijn zowel in het Engels als in het Nederlands, of eerder, Haags. Heerlijk internationaal en wel zo representatief aan de hofstad. Woededebaas is dé baas en heeft grip op zijn woede, al willen wij wel razen. 

Luister de dubbelsingle hier.

Coco Vanilla

Plastic Love

Coco Vanillia is het project van Olivier Tumbisha en Kai Tseng. De heren ken je wellicht van Dandana of Banana Savannah. De tweede single 'Plastic Love' is een lo-fi werk met een zwoele baslijn, voorzichtige vocalen en een vroeg zomers geluid. Het is een aanrader voor degene bij wie het hart sneller gaat kloppen bij artiesten als Mac DeMarco, Benny Sings en Men I Trust. Overigens leuke funfact: de single kwam op valentijnsdag uit. 

'Plastic Love' luister je hier.

Cockney's World of Elastic Snakes

Doing Fine

Cockney Duivenvoorden, ook wel bekend als Cockney’s World of Elastic Snakes, bracht deze maand met ‘Doing Fine’ een lekker bluesy nummer uit. Onder een low-key baslijntje bezingt hij hoe om te gaan met slechte dagen in het leven. Hoofdrol is weggelegd voor een mondharmonica, die natuurlijk eigenlijk niet mag missen in zielige nummers. We zijn de donkere dagen door, maar dit is nog steeds een goede om even op te zetten als het regent. Of als je moet overwerken.

Luister 'Doing Fine' hier.

Glashart

LOMNH

Volgens onze telling is 'LOMNH' inmiddels de derde single van Glashart, de nieuwe band van Robin Brock. Met Glashart maakt Brock persoonlijke nummers, en 'LOMNH' is daarop geen uitzondering. Op deze track snijdt de gitarist en zanger namelijk thema's als verslaving en middelenmisbruik aan. Het zal dan ook niemand verbazen dat het nummer een duister randje heeft. Tegelijkertijd heeft het ook een prettige groove die aan alle kanten wordt gelardeerd met onheilspellende synths en gitaren..

Voor wie meer wil horen van Glashart is er goed nieuws: Op 23 maart presenteren Brock en zijn band namelijk hun debuut-EP in PAARD. Deze komt een dag later uit. En mocht je het je afvragen: LOMNH staat voor Land of Milk and Honey.  

Luister 'LOMNH' hier.

Salesmen

Lock and Load & Dead Man

Op 23 februari brengt het Haagse viertal Salesmen hun tweede dubbelsingel ‘Lock and Load’ uit. Na hun release in oktober 2022, hebben de heren duidelijk hard rock schoenen aangetrokken. Met snoeiende gitaren en passende orgel-elementen komen hun inspiratiebronnen als Led Zeppelin en Wolfwother goed tot hun recht. Aan creativiteit en diversiteit schiet het bij Salesman niet tekort. Wij zijn benieuwd wat de mannen nog meer in pacht heeft. 

Luister de single hier.

Compa

Brief Aan De Straat

Van onder zijn bivakmuts en capuchon rapt Campo over zijn haat-liefdeverhouding met de Straat. Het is de plek die hem gevormd heeft tot de persoon die hij is. De reden dat hij steeds ‘geladen liep', dat zijn vrienden in de bak zitten en dat zijn moeder zich nog steeds zorgen maakt. Het zal voor sommigen bekend klinken. In de bijbehorende clip doet Campo zich agressief voor met middelvingers en zware blikken. Gelukkig zit hij op een schoolpleintje, dat compenseert de boel een beetje. 

Check de video van 'Brief Aan De Straat' hier.

Waiiress

Hoodwalk

Met Waiiress komt er in Haags hiphop-land een goede nieuwkomer om de hoek kijken. Na het winnen van de hiphopvoorronde van het Talent Event deze maand pakt de negentienjarige gelijk door met een nieuwe track. Op ‘Hoodwalk’ introduceert Waiiress ons al lopend door de buurt tot een dag in haar leven. Met een duur van twee minuten een kort maar krachtige plaat. Niet te gepolijst, maar een beat die blijft boeien en lyrics die makkelijk wegluisteren. 

Luister de plaat hier.

Flaire

Ik Voel Me Kut

Op vrijdag 24 februari bracht Flaire de nieuwe single ‘Ik Voel Me Kut’ uit. Op deze plaat bezingen de mannen de eeuwige sleur van het uitgaansleven en hoe ze – ook als ze dat niet altijd willen – daar toch elke keer weer in terecht komen. Voor menig begin twintiger geen onbekend fenomeen.

De boys van Flaire zijn duidelijk op zoek naar een stijl. De genres van de nummers die ze uitbrengen wisselen van poppy tot happy hardcore. Wat centraal staat: de toegankelijkheid en het boybandgehalte. 

We spraken Max, Boris en Yves over de eerste maanden als band en wat we nog van ze kunnen verwachten. Dat interview verschijnt binnenkort, dus houd de website goed in de gaten. 

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.