Een slordige anderhalf jaar geleden vertelde een ambitieuze rapper dat 2022 zijn jaar zou worden. Of dat zo is weten we niet, maar voor ons gevoel kwam er ongeveer elke halve maand een nieuwe track van de artiest uit. Rondom de release van zijn nieuwe single ‘Real070’ spreken we met Hermes Barzelini en kijken we of zijn belofte ingelost is en of het inmiddels al zijn jaar is geweest of dat het beste nog moet komen.

Op een koude middag zit Hermes Barzelini in de tent op de Grote Markt. Een kopje koffie voor zich en een chocoladebroodje ernaast. De artiest oogt een beetje moe: hij heeft net een nachtdienst gedraaid. “Ik had voor ogen dat ik in 2022 iedere maand een nummer zou uitbrengen. Dat is niet gelukt.”, begint de rapper. Ondanks dat bij 3voor12 Den Haag ongeveer de helft van de Haagse Nieuwe-rubrieken de artiest behandelden, is de rapper zelf nog niet helemaal tevreden. Het zou hebben gelegen aan een probleem met de planning van de rapper. “Daarvoor heb ik mezelf wel even in de spiegel moeten aankijken.”

Distributie

Tijdens de periode waarin de planning van Hermes misschien niet liep zoals gehoopt, werd wel een distributiedeal gesloten. “Ik heb getekend bij In Corsa, dat geleid wordt door Bart van Houten die ook medeoprichter is van het label Van Klasse.” Deze stap zorgde dat Barzelini zich aan de ene kant veel minder hoefde bezig te houden met het online krijgen van zijn muziek, aan de andere kant moesten er ook concessies gedaan worden. “Ik had wat zij-projecten lopen, maar ik mocht alleen nog maar muziek uitbrengen via In Corsa. Dus ik kreeg wat rode stoplichten op mijn pad.” De reden dat Hermes in zee is gegaan met In Corsa, komt voort uit ontevredenheid over een andere distributeur. “Vroeger zat ik bij Distrokid, maar die kreeg ik nooit te pakken. Er waren wat problemen met uitbetaling en covers die verkeerd waren aangeleverd, maar ik kon ze niet bellen of mailen. Dat irriteerde mateloos.” Deze irritatie is met de nieuwe distributeur voorbij, dus Hermes kan zich helemaal focussen op nieuwe muziek. "Er komt misschien zelfs een mixtape aan. Een klassieke rauwe straattape met een echt Haags geluid. Meer verklap ik nog niet, maar stay tuned."

Een rauwe ode

De singles van de rapper gaan vaak gepaard met een video met een hoge productiewaarde. Hermes werkt al lange tijd samen met Jassir van videobureau Goedkroon. “Jassir haalt het beste bij mij naar boven en vice versa. Samen zijn we een goed team.” Dit blijkt te meer uit de nieuwe video van single ‘Real070’, waar Hermes te zien is als nieuwslezer. Een kritiek op de framing van de media als het over plekken als de Schilderswijk gaat, aldus de rapper. “Jassir heeft me ook geleerd hoe ik zelf video’s kan editen, dus al mijn sociale media content doe ik zelf.” Ook wat betreft video’s is Hermes op de top van zijn kunnen bezig. Sowieso is de track volgens Hermes een bijzonder nummer. “Het is een ode aan Den Haag. Een ode die wel de rauwe en echte kanten van de stad belicht.”

Ondanks dat niet alles uit is gekomen wat de rapper in zijn hoofd had, leek het soms alsof Hermes iedere maand meerdere releases had. Hoe verklaart de artiest dat zelf? “Ik ben consistent gebleven. Dat is het belangrijkste. Daarnaast had ik voor elk nummer meerdere releases.” Wat de rapper hiermee bedoeld wordt duidelijk als hij toelichting geeft. “Ik deed een singlerelease, een videorelease, dan had ik nog een andere video voor erbij. Zo zit je al gauw aan vijf releasemomenten.”

Tekst gaat door onder de video

Gillo

Ook is Hermes samen gaan werken met Gillo, een engineer, producer en muzikant waar Hermes een goede band mee heeft opgebouwd. Samen met de producer heeft Hermes de laatste single geschreven. De muzikant heeft een groot stempel gedrukt op de sound en op het thema van ‘Real070’. Sinds Hermes en Gillo samen werken is volgens de rapper sowieso alles naar een hoger niveau getild. Barzelini is trots op de progressie die hij in het afgelopen jaar gemaakt heeft. “Alle feedback die ik krijg is superpositief als ik iets laat horen. Iedereen vind het een stapje hoger.”

Choken op Bevrijdingsfestival

De combinatie van een hogere productiewaarde en een betere distributie zorgen er volgens Barzelini voor dat er meer interactie is met zijn kanalen. “Noah’s Ark checkt mijn stories, Jiggy Djé liket mijn posts, er is gewoon meer gaande.” Dit blijkt ook uit de grootte van de shows die de rapper afgelopen jaar speelde. Zo was Hermes onder andere te zien op Parkpop en Bevrijdingsfestival. “Op Bevrijdingsfestival stond ik op de mainstage. Dat was echt huge. Toen heb ik ook voor het eerst een choke-moment gehad, want ik schrok wel van de grote hoeveelheid mensen voor me.” Dit jaar mikt Barzelini op meer shows. “Ik hoor altijd van mensen dat ze me missen op line-ups. Ik weet niet hoe dat komt, misschien is de gunfactor voor mij wat laag op dit moment. Die mag wel wat hoger, als je het mij vraagt. Maar daar ga ik nu zelf verandering in brengen.” Voor een deel komt het door de thema’s die Hermes aansnijdt in zijn muziek, maar ook aan het feit dat zijn show niet op elk moment gegeven kan worden. “Ik geef heel veel energie, dus ik ben eigenlijk alleen te boeken als headliner. Ik geef dat ook aan als ik geboekt word. Zet me op een goede tijd neer, ik geef altijd honderd procent maar dat werkt het beste op een mooi tijdstip.”

Het jaar van Hermes

Tijd voor de eindbalans. Er is een hoop gebeurd en de omstandigheden zaten niet altijd mee, maar tegelijkertijd heeft Barzelini grote stappen kunnen zetten. Daarom rest de vraag: is 2022 uiteindelijk het jaar geworden van Hermes Barzelini? Volgens de rapper zelf hangt het er vanaf hoe je het bekijkt. “Op ontwikkelingsgebied, ja. Op artistiek gebied, ja. Wat betreft releasen, nee.” Al met al een positieve balans volgens Hermes. “Ik heb geen trofeeën mogen ontvangen, maar het was wel een goed jaar.”  Maar volgens Barzelini is het hoogtepunt nog niet bereikt. De rapper heeft al aangegeven dat er op veel gebieden nog slagen te slaan zijn. Er zitten ook nog veel projecten in de pijplijn. Er komt een podcast aan, een straattape met een niet nader te noemen Haagse muzikant en dit keer geeft Hermes echt de belofte dat er elke maand een single met video komt. Daar gaat de volledige focus op voor het nieuwe jaar. “Ik hoop dat ik eind volgend jaar echt trots op mezelf kan zijn en dat ik dan terugkijk en kan zeggen: 2023 was echt mijn jaar.”