IMBOS is het soloproject van Jelle Imbos. Op vrijdagavond was de Kleine Zaal van PAARD goed gevuld voor de EP-release van 'De Onheilsprofeet'. Met drie zangeressen en de multifunctionele Sebastiaan Openhaart zette IMBOS een show neer waar de maatschappijkritische en persoonlijke teksten met veel energie en een knipoog een extra dimensie kregen.

Op een tafel in de hoek van de Kleine Zaal in PAARD ligt een stapel van de EP De Onheilsprofeet (met opvallende hoes getekende door de kinderen van IMBOS) waar het vanavond om draait. Meyendel mag diezelfde zaal die nog volop bezig lijkt met een vrijdagmidagborrel opwarmen voor hoofdact IMBOS. “Ze contrasteren ook mooi met de intensiteit die IMBOS weleens lijkt te hebben. Dat zorgt voor een goede match.”, legde Jelle Imbos uit in aanloop naar zijn EP-release. Liedjes als ‘Lola’, ‘Versleept Aan Jou’ en ‘Kleine Duivel’ van de dit najaar uitgebrachte EP Ik Land Wel Weer brengen Jesse Evers en Ingmar Spaaij op een kwetsbare manier. “We vragen veel van jullie, met onze melancholische Nederlandse teksten”, gniffelt Evers nederig en wijfelend met zijn gitaar in de ene en een blikje bier in de andere hand. Ondanks de steelgitaar, percussie en de boodschap uit het nog niet uitgebrachte ‘De Verademing’, is een deel van het publiek nog altijd met zichzelf bezig. Een S/O naar de fan op de eerste rij die alle teksten volledig meezingt.

(verslag van de EP-release gaat verder onder foto's)

Na een kleine verbouwing komen de drie achtergrondzangeressen en Sebastiaan Openhaart het podium op, die meteen zijn synth aan knalt om de spanning op te bouwen. Frank Westbroek onderstreept met een inleiding in de vorm van Spoken Word (“Ik wou dat als ik de muziek was, jij naar mij zou luisteren”) dat het vanavond om de teksten draait. Daarna is het tijd voor de man zelf: Jelle Imbos. In een gouden jas betreedt IMBOS onder luid applaus het podium in de Kleine Zaal van PAARD.

Wanneer de Nedersynthpop-artiest uit Delft begint met de titelsong van nieuwe EP De Onheilsprofeet, is meteen duidelijk waarom het nummer zo heet. Erg optimistisch zijn teksten als “En voor je het weet, drink je bier van 100 roebel met je Russische date” namelijk niet. Actueler dan ooit, en misschien ook een beetje waar – dat wel. Op iedere klap van de elektronische bass drum kijken de drie dames geleend van Dr. Justice & the Smooth Operators intens het publiek in bij het zingen van het woord “onheilsprofeet”. Wordt het een zwaarmoedige avond?

Het tegendeel blijkt waar. Met een overstap naar ‘De Populist’ van de gelijknamige debuut-EP uit 2021 als tweede nummer knalt de energie van het podium de zaal in. Openhaart (ook bekend van I Am Lotus) jut iedereen met aanstekelijke energie op in een gecombineerde rol als multi-instrumentalist, danser, tweede stem, MC en hype-man. “Oh, en hij is ook kok”, vertelt IMBOS wanneer hij zijn live-band voorstelt. Aangevuld met heen en weer gezang met de drie zangeressen, een knallende lichtshow en gespeeld-narcistische gebaartjes tijdens “stemmen op mij” zet de goed gesnorde singer-songwriter een krachtige act neer.

De maatschappijkritische zanger gaat verder in op zijn haat-liefdeverhouding met zijn iPhone tijdens ‘Zwarte Spiegel’ (met hilarische telefoongeluidjes uit de microfoon van Openhaart), het gebrek aan interactie tussen mensen en complottheorieën. Dit is IMBOS op zijn best. Maatschappijkritische teksten die ertoe doen komen als luistermuziek op de EP goed uit de verf. Live krijgt de muziek door het met veel energie en een knipoog te brengen een extra dimensie.

De singer-songwriter haalt na een korte pauze Ingmar Spaaij van Meyendel terug op het podium, terwijl Vera Baldé van de achtergrondzang naar de bass-synth verschuift. “We gaan twee liedjes helemaal live doen.” Op gitaar begeleidt Spaaij het gevoelige en persoonlijke ‘Later Als Ik Groot Ben’ van de nieuwe EP, een nummer over een jeugdvriendschap, elkaar uit het oog verliezen en dromen over het worden van Elvis of brandweerman. En ook het subtiele derde nummer van de EP, ‘In De Zon’, krijgt het publiek stil wanneer het podiumlicht door de zaal straalt alsof de zon opkomt. Met de boodschap “laat je zien, blijf niet hangen in de mist” roept IMBOS op tot meer begrip voor elkaar.

(verslag van de EP-release gaat verder onder foto)

Dat de zanger een transitie doormaakt van artiest met politieke statements naar mens met persoonlijke overpeinzingen maken deze nummers duidelijk. “Er zijn persoonlijke dingen in mijn muziek geslopen.”, vertelde Jelle ons eerder.

Goed, genoeg gevoelens. “We gaan de club in!” Met een bijna trance-achtige uitvoering van ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’ komt de energie met ode aan Boudewijn de Groot weer helemaal terug in de zaal. Met het bouncende ‘In Het Donker’ over “spoken in je hoofd” is het publiek nu bekend met alle vier de nummers van EP De Onheilsprofeet. Via bubbels die je kunt ontvluchten door te praten met je buurman gaan we met ‘Een Droom’ naar de climax van de avond.

IMBOS bedankt heel veel mensen, waaronder producer Wieger Hoogendorp, vrolijke noot Sebastiaan Openhaart met een kus op zijn hoofd en achtergrondvocalisten Anouk de Ruiter, Lotte Okkerse en Vera Baldé met een high-five. De setlist is klaar, maar op aandringen van het publiek dat de woorden “Nooit meer, nooit meer naar huis” blijft herhalen drukt de man met twee EP’s achter zijn naam niet meteen zijn snor. Na nog één keer aanzetten is iedereen gesloopt en het blikje bier op, “Ik ga platen verkopen!”.