Rauwkost viel dit voorjaar letterlijk met de deur in huis toen de eerste EP van de band de wereld in werd geslingerd. Het nieuwste rockproject van Karel van der Eijk (bas en vocals), Vincent Groen (drums) en Micha Koster (gitaar en vocals) is Nederlandstalig, funky en zo nu en dan een tikkie lomp. We spreken het drietal onder het genot van – hoe kan het ook anders – een bak snoeptomaatjes over wereldproblemen, toekomstplannen en de videoclip die deze week is uitgekomen.

Nachtelijke plannen

Het verhaal van Rauwkost begon nog geen jaar geleden in het pittoreske Hoek van Holland. De heren kennen elkaar al een slordige 10 jaar en hebben al heel wat samen gespeeld. “Micha had een leerlingendag van zijn gitaardocent. Daar had hij een bandje voor nodig en hij had Karel en mij ervoor gevraagd”, vertelt Vincent. “Na afloop gingen we voor wat drankjes naar Micha’s huis. Het werden er behoorlijk wat en op een gegeven moment zaten Karel en ik in de tuin te praten. Ik zei tegen hem: ‘Hé, we moeten echt een band beginnen!´ Want ja, Karel is wel Dé Karel, daar wil je mee spelen. Ik pakte die kans gewoon.” Karel: “Ik hoop dat je dat niet zo opschrijft.”

“Terwijl we weer naar binnen liepen, vroegen we ons af wie we als gitarist zouden vragen”, vervolgt Vincent. “Toen zagen we Micha op de bank zitten. Ik schreeuwde naar hem: ‘Hee Micha, je zit in een band!’” Op dat moment wist Micha nog niet wat hem overkwam. “Ik was zo druk met andere mensen dat ik helemaal niet door had waar ze het over hadden. De dag erna appte ik dat ik me wilde aanbieden als gitarist. Het antwoord was: ‘je bent al de gitarist, idioot.’” Vincent: “En aldus geschiedde.”

De dag erna appte ik dat ik me wilde aanbieden als gitarist. Het antwoord was: ‘je bent al de gitarist, idioot.’”

Met de deur in huis

In korte tijd na deze avond suprème schreef Karel een stuk of twintig nummers die hij gelijk tot demo omtoverde. “Er zijn nummers binnen Rauwkost waarvan ik het bestaan waarschijnlijk niet eens afweet”, geeft Vincent toe. “Zo snel gaat dat met hem.” Inmiddels zijn er vijf terechtgekomen op ‘Met de Deur in Huis’, de eerste EP van de band die 1 april is gereleaset bij Nederland 3 in Wateringen. De opnames zijn door het drietal in eigen beheer gedaan.

Het werk van Rauwkost gaat vooral over de bekende problemen in het leven waar niet alleen Karel, maar eigenlijk iedereen tegenaan loopt. Karel vertelt: “We hebben veel nummers waarin we onze frustraties bezingen en beschreeuwen, maar we voegen er wel humor aan toe. Op die manier maak je van iets negatiefs iets positiefs.” Als voorbeeld noemt hij ‘Geen Eigen Huis.’ “Als we dat ergens spelen, zie je dat het erg resoneert bij mensen. Dat is ergens natuurlijk heel erg triest, maar tegelijkertijd heb je wel gewoon een goede avond met z’n allen.”

In het begin deed Karel het schrijfwerk binnen de band en gooide hij de nummers daarna in de groep. “Dan keek ik wel wat er daarna mee gebeurde. Maar de laatste tijd zijn we daar wel wat meer mee aan het experimenteren. Als ik de tekst wel en de partijen niet helemaal uitwerk, wordt het meer ‘ons nummer.’” Volgens Micha is goed te horen wie de overhand had in het schrijven van welk nummer. “De stukken die meer richting funk of metal gaan, zoals ‘Bloedbroeder’, komen van Karels hand. In nummers die wat meer atmosferisch zijn, zoals ‘Er is geen Race’, hoor je meer mijn stijl terug.'"

Democratie

Vincent speelt naast Rauwkost ook in de bands Callkoen en Vinegar Stroke, en Karel heeft door de jaren heen in heel wat Haagse bands gespeeld, waaronder Tommy Brown, Pat Smith en Mik Adrian. De ervaring zit dus in een breed scala aan muziekstijlen, maar volgens de heren was het al snel duidelijk welke kant Rauwkost op moest gaan.

“Ik had alweer een tijdje het idee om een project te starten waarin ik zelf veel schreef en zou zingen”, vertelt Karel. “Iets Nederlandstaligs leek me wel vet. Micha en ik luisteren allebei best wel veel naar The Scene, en Vincent speelt natuurlijk met Callkoen al in een Nederlandstalige band. Dus toen ik voorstelde om het Nederlandstalig te doen, zeiden ze gelijk: ‘ja, best.’ Voor de eerste repetitie had ik een stuk of drie nummers geschreven en dat werkte eigenlijk meteen.” Ook over de naam waren de heren het snel eens. Micha: “De muziek die we maken is nogal lomp. Het idee was dat je, zodra je de naam las, je de muziek er al bij kon voorstellen.”

De besluiten over de EP, bandnaam en taal zijn perfecte voorbeelden van hoe de samenwerking binnen Rauwkost verloopt. De sfeer is relaxed, wat het volgens de bandleden makkelijker maakt om snel kilometers te maken. Micha: “We doen gestructureerd maar wat. Als één van ons iets voorstelt, is de vraag niet of het mogelijk is, maar hoe we het gaan doen.”

Tekst gaat verder onder de video

"Als één van ons iets voorstelt, is de vraag niet of het mogelijk is, maar hoe we het gaan doen.”

Fenomenaal regionaal

Ondanks de kleine bezetting weet het drietal elk optreden een keiharde show neer te zetten, vooral dankzij de quirky dancemoves en keiharde drumpartijen. Daarnaast heeft Rauwkost altijd nog een finishing touch voor het publiek in petto. “Ik vergeet van tijd tot tijd de teksten, maar gelukkig staan deze wel op het drumvel,” zegt Karel. Op Vincents kickdrum worden elke show de songteksten van elk refrein weergegeven, een trucje dat door een op de basgitaar getapete afstandsbediening wordt bestuurd en dat elke track meteen tot meezinger transformeert. “Een soort mislukte karaoke, eigenlijk.”

De muzikanten met Westlandse wortels voelen zich thuis in het Haagse en zijn dan ook vaak in Popradar te vinden. Maar ook in een groot deel van de rest van Zuid-Holland heeft de band al opgetreden. Hiervoor werkt Rauwkost vaak samen met andere bands die lastiger voet aan de grond krijgen in Den Haag of het Westland. “Zo hadden we laatst een optreden in Dordrecht samen met Gijsjaradijsja en hebben we daarna een gig voor hen geregeld in Naaldwijk”, vertelt Karel. Hij hoopt op die manier ook binnenkort in Rotterdam op te treden. “Het helpt als je lokale bands kent. Cafés in grotere steden kunnen de avond nu eenmaal niet om jou laten draaien als niemand je nog kent.”

Naast de eigen optredens is Rauwkost ook actief bezig om jamsessies in Den Haag nieuw leven in te blazen met hun ‘Kruisbestuivingen’ in het Paardcafé. Karel: “Ik had gewoon echt zin om weer eens lekker te jammen. Er zijn wel wat jamsessies voor muzikanten in Den Haag, maar die zijn vaak óf heel laat, óf draaien vooral om het publiek. Ik wilde juist iets organiseren waardoor muzikanten elkaar konden ontmoeten. De eerste was in maart, toen was het echt megadruk. Bij de volgende zijn we van plan wat meer de tijd nemen, want niet iedereen is de eerste keer aan de beurt gekomen."

Toekomstplannen

Gisteren is tijdens de verse Kruisbestuiving de eerste videoclip van de band uitgekomen, behorende bij het nummer ‘Bloedbroeder. ’ De band heeft de video opgenomen met Erik Creutzberg in de brouwerij van het oer-Haagse Kompaan. “Via via zijn we met Erik in contact gekomen en het klikte gelijk”, vertelt Karel. De clip is zowel een vertoning van baldadigheid en vliegende cheetos als een showcase van de hardere kant van Rauwkost.

In het najaar kan het publiek ook een album verwachten. “We gaan in elk geval tien nummers opnemen die we samen uitkiezen. Of er bij de release ook nog een eigen Kompaanbiertje komt? Nou, Johan, als je dit leest, zou ik een tomatenbiertje wel heel grappig vinden.”