De doorgezomerde festivalganger kent Callkoen ongetwijfeld van zijn energieke shows in Den Haag en daarbuiten. Na een korte radiostilte brengt de Haagse ska- en reggaeband 24 juni zijn debuutalbum ‘Zomerfruit’ uit. Hoog tijd om de vruchten van dit nieuwe zomerse werk te plukken en eens bij te kletsen met zanger Fons Parlevliet. Wat kunnen we verwachten van deze nieuwe plaat?

Callkoen timmert inmiddels alweer zes jaar aan de weg, maar het is een tijd relatief stil geweest rondom de Haagse festivalsensatie. “We zijn wel altijd blijven repeteren en muziek blijven maken,” verduidelijkt Fons. “Maar de afgelopen twee jaar was wel echt een echte transformatieperiode voor iedereen: onze gitarist en toetsenist gingen uit de band en daarnaast was het natuurlijk coronatijd. Ineens waren we met z’n vieren en viel er een gat in de bezetting, dus we hadden die tijd echt even nodig. Toen de lockdowns verdwenen en we weer konden optreden, kwamen we weer op gang.”

Paasbest

De heren bouwen voort op het momentum van hun liveshows, vertelt Fons. “Wij moeten blijven spelen en scherp repeteren, het is de energie die het hem doet.” Toen de bezetting eenmaal was aangevuld met Robin Otto op de toetsen, was er dan ook een comeback van jewelste nodig. Die kwam al snel in de vorm van Paaspop 2023. “Dat was echt te gek, dat we na zo’n tijd ineens op zo’n gigantisch podium stonden,” vertelt Fons enthousiast. “De mensen waren professioneel en het geluid was goed, dat maakte het allemaal nog bombastischer. We waren één van de eerste acts van de dag, dus de mensen waren nog aan het binnenstromen, maar de sfeer was gelijk goed.”

Zo zetten de heren niet alleen de toon voor de rest van het paasweekend, maar ook voor zichzelf voor de rest van het jaar: sindsdien heeft Callkoen de podia van onder andere Sniester, Bevrijdingsfestival Wageningen en de Volvo Ocean Race met de grond gelijk gemaakt.

Callkoen is...

  • Fons Parlevliet - Zang en gitaar
  • Koen Smits - Gitaar
  • Vincent Groen - Drums
  • Cyprian Zmuda-Trzebiatowski - Bas
  • Robin Otto - Toetsen

Zomerfruit

Nu zijn de ogen vooral gericht op de release van de debuutplaat van de band, ‘Zomerfruit’, aanstaande zaterdag in de Zwarte Ruiter. De Nederlandstalige plaat is een mix van oudere nummers en een aantal nieuwe creaties. De basis van de nummers ligt meestal bij Fons. “Ik noem mezelf wel eens gekscherend de ‘conceptueel ontwerper’. ik heb een klein bescheiden studiootje thuis waar ik in grote lijnen de muziek schrijf. Die leg ik voor aan de gasten, en die zeggen dan dat ze dat te gek vinden. Of niet natuurlijk, maar meestal zit dat wel goed. Ik vind het wel belangrijk dat de muzikanten in de band daarna nog hun eigen identiteit er een beetje in kunnen verwerken.”

Voor de plaat werkte de band samen met Stijn Donders van RAIKO RECORDS. “Daar hebben we heel veel geluk mee gehad,” vertelt Fons. “Het klikte zó goed met die man, dat alle spanningen gelijk wegvielen en we gewoon lekker muziek zijn gaan maken. We hebben met zijn allen een hele goede vibe. Het was fijn dat iemand ons kon inkaderen zonder dat die vibe verloren ging.”

Interview gaat verder onder de foto

Callkoen @Parkpop 2019

Legalitijd

Het publiek heeft al een voorproefje op de plaat kunnen krijgen met single ‘Legalitijd’, een maatschappijkritische ode aan de favoriete plant van de reggaescene. Dit nummer zat al enkele jaren in het vat, legt Fons uit. “Deze heb ik geschreven met mijn beste vriend, Roeland van der Velde. Hij schrijft af en toe teksten en legt ze aan me voor. Dat deed hij in 2019 met dit nummer. Ik las de tekst en hoorde direct de muziek, dus ik wilde er iets mee. Toen heb ik voor mezelf een filmpje van dit nummer opgenomen. Dat vond de band dan weer te gek. Ik dacht: ‘Nou, dan doen we hem toch gewoon?’” Het thema van ´Legalitijd´ ligt wellicht voor de hand voor een reggaeband als Callkoen, maar het album zal thematisch een stuk diverser zijn, legt Fons uit. “‘Olga’ vind ik zelf bijvoorbeeld een heel sterk liedje, dat weer een hele oud-Nederlandse oorsprong heeft. Ik vond het te gek om daar een bewerking van te maken.”

De innerlijke zoektocht

Het favoriete nummer van Fons dat vrijdag verschijnt, is ‘GODBV’, nog een nummer dat mede geschreven is door Roeland van der Velde. Het nummer heeft een poppier sound dan we van Callkoen gewend zijn. “We schuwen popmuziek zeker niet,” zegt Fons. “We maken eigenlijk altijd popmuziek met reggae- en ska-invloeden, ‘GODBV’ is daar wel het sterkste voorbeeld van. Dit was ook het eerste nummer dat we schreven toen Robin bij de band kwam, die had natuurlijk ook zijn eigen invloed hierop.” Het nummer ligt Fons het nauwst aan het hart vanwege de boodschap die het met zich meedraagt. “We proberen allemaal iets goeds te doen in de wereld, maar het is een gejaagde wereld geworden. Wie je bent is helemaal verwikkeld met wat je doet en wat je gelooft.Voor mij is de reis meer innerlijk dan dat wat je vergaart in de buitenwereld. Het gaat erom dat je trouw bent aan jezelf en dat je zoekt naar wie dat dan is.”

“Nagel me vast op een kruis in het zand. Ik ben liever bebloed dan rood op de bank.”

- GODBV

Ook ‘Serieus’ raakt aan dit onderwerp van de innerlijke zoektocht, vertelt Fons. “We zijn met z’n allen opgevoed om onszelf en de wereld om ons heen te serieus te nemen. We worden  volwassen, krijgen allemaal verantwoordelijkheden en verliezen vaak het speelse van het hart.” De band hoopt met zijn shows iets van deze luchtige wereldvisie met het publiek te delen.

Na de release is de band van plan vooral veel te blijven schrijven en spelen, wat met een goedgevulde concertagenda vast goed zal komen. Fons: “Ik heb voor nu nog geen verwachtingen over wat hierna komt. Ik vind het zelf te leuk om te spelen, dan maakt het eigenlijk niet uit waar je staat. We krijgen in elk geval het publiek altijd wel mee. Ik hoop dat veel lezers naar de releaseshow komen, we gaan er een feest van maken!”

De release van ‘Zomerfruit’ is zaterdag 24 juni om 21.30 in de Zwarte Ruiter. Entree is gratis.